Argánový olej posilňuje imunitu, zmierňuje ekzém a akné

db, Pravda.sk | 13.03.2017 06:00
pleť, krása, atopický ekzém Foto:
Z argánového oleja sa nepotešia len vlasy, ale aj pokožka. Bude žiariť.
O argánovom oleji sa odborníci vyjadrujú ako o malom zázraku. Zabraňuje starnutiu pokožky, pomáha proti akné, posilňuje rast vlasov a zlepšuje krvný obeh. Toto všetko ním možno docieliť.

Pochádza z Maroka, získava sa tam z plodov argánových stromov a jeho vlastnosti sú známe už stovky rokov. Profituje z neho celé telo, nielen pleť. Posilňuje imunitný systém, hydratuje pokožku, zmierňuje akné a ekzém a aj vlasy sa po jeho aplikácii krásne lesknú.

Prečo je taký zdravý?

Argánový olej obsahuje množstvo omega-6 mastných kyselín, ktoré pozitívne vplývajú na proces starnutia. Okrem toho obsahuje kyselinu linolovú, ktorú si ľudské telo nevie samo vytvoriť. Tocopherol (vitamín E) a polyfenoly (antioxidanty) majú protizápalový účinok a chránia bunky.

Ako sa získava?

Keď plody argánových stromov padajú, zbierajú sa a sušia. Potom sa odstráni dužina, aby ostal len argánový orech. Podľa odborných odhadov sa ročne vyrobí asi len 3–4 miliónov litrov argánového oleja, čím sa vysvetľuje aj jeho cena (na porovnanie, v prípade olivového oleja hovoríme približne o 2,8 miliardy litrov).

Zázračný pre pokožku

Poskytuje vitalitu a pružnosť. Tehotné ženy si ho môžu vmasírovať do pokožky, aby zabránili striám. Olej tiež chráni pred slnečným žiarením a zmierňuje ochorenia kože ako je akné, suchý ekzém, psoriáza či vyrážky. Fytoestrogény, ktoré argánový olej tiež obsahuje, pôsobia proti predčasnému starnutiu a účinok obnovy buniek zabezpečuje hladkú a pevnú pokožku. Je teda vhodný na všetky typy pleti a spravidla sa veľmi dobre znáša.

Aj na vlasy

Tento vzácny olej dáva vlasom intenzívnu vlhkosť. Okrem toho zmierňuje ich vypadávanie a posilňuje vlasové korienky. Ak chcete podporiť rast vlasov, vmasírujte si do nich argánový olej, 1–2-krát týždenne. Olej možno používať aj ako kúru na suché končeky, odporúča sa nechať pôsobiť cez noc a ráno dôkladne zmyť vlažnou vodou. Pár kvapiek argánového oleja možno pridať aj do bežnej starostlivosti o vlasy, do šampóna, kondicionéra či masky. Po pravidelnom používaní budú vlasy silné, zdravé a lesklé.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ