Jód nám príde vhod

Bianka Stuppacherová, Pravda | 11.03.2017 06:00
soľ Foto:
Ilustračné foto.
V minulosti nebývalo ničím výnimočným stretnúť v našich končinách ľudí s veľkým hrvoľom na krku. Išlo o neprehliadnuteľnú strumu, chorobné zväčšenie štítnej žľazy, ktoré bolo spôsobené nedostatkom jódu v potrave.

Nezriedka sa tento problém spájal aj so závažným mentálnym postihnutím. Hoci struma sa vyskytuje aj naďalej (majú ju napríklad pacienti s uzlami na štítnej žľaze a nedostatok jódu je stále problémom v rozvojových krajinách), tzv. endemickú strumu postihujúcu veľkú časť našej populácie sa podarilo odstrániť vďaka jódovej profylaxii. Od roku 1965 sa na celom území nášho vtedajšieho štátu začala distribuovať soľ s obsahom jodidu draselného, tzv. jodidovaná soľ. Od roku 2000 sa do kuchynskej soli pridáva stabilnejší jodičnan. Nie všetky druhy soli, ktorá je u nás v predaji, však majú uspokojivú hladinu jódu. Napríklad nepostačujúce hodnoty sa zistili pri niektorých vzorkách morskej soli.

Čoraz častejšie sa navyše objavujú články o blahodarných účinkoch himalájskej ružovej soli, mimochodom, niekoľkonásobne drahšej ako „bežná soľ“. „Na to, aby ste zo stopových prvkov v himalájskej soli mali nejaký úžitok, museli by ste denne soliť kilami himalájskej soli,“ píše geológ Juraj Littva na portáli InVivo magazín, ktorý popularizuje vedeckú gramotnosť. „Ešte by som sa však rád pozastavil pri jednom dôležitom prvku – jóde. Ten sa do obyčajnej soli umelo pridáva. Takže, aby ste zabránili jeho nedostatku, budete musieť denne použiť väčšie množstvo himalájskej soli než v prípade používania tej údajne hnusnej, chemicky spracovanej soli. A čím menej solenia, tým lepšie pre zdravie, no nie? To je skutočne závažná zdravotná dilema.“

Stopový prvok jód má veľký význam pre ľudské zdravie. „Vďaka jódu si štítna žľaza vytvára dva veľmi dôležité hormóny – tyroxín a trijódtyronín. Tie riadia biochemické a metabolické procesy, bez ktorých by organizmus vôbec nedokázal fungovať,“ tvrdí Daniel Host, odborník na jódové výživové doplnky. Nedostatok jódu v organizme sa prejavuje poruchami štítnej žľazy, ako je už spomínaná struma a hypotyreóza (znížená činnosť štítnej žľazy) a takisto poruchami telesného a duševného vývoja.

Jód priamo a prostredníctvom hormónov štítnej žľazy zasahuje do metabolizmu tukov, cukrov, bielkovín, znižuje koncentráciu cholesterolu v krvi, spomaľuje vznik aterosklerózy, zlepšuje prekrvenie, a tým aj zásobovanie tkanív kyslíkom či živinami, pôsobí protizápalovo. Spomaľuje degeneratívne procesy chrbtice a kĺbov, zmierňuje bolestivé opuchy, má antiseptický a dezinfekčný účinok.

„Je potrebné zvyšovať informovanosť obyvateľstva o význame jódu pre ľudské zdravie a takisto upozorniť na to, aby z ponuky dovezených zahraničných solí ľudia uprednostňovali jodidovanú kuchynskú soľ,“ píše sa v informačnej brožúre pre pacientov Choroby štítnej žľazy. Mimochodom, jód možno prijímať aj v rámci minerálnych pitných a takisto kúpeľných kúr, pretože telo ho dokáže absorbovať kožou a sliznicou dýchacích ciest pri inhalácii v balneologickej prevádzke s bohatou jódovou mikroklímou. Musí však ísť o minerálnu vodu z prírodného liečivého prameňa bohatú okrem iného práve na jód.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ