Kurkumín môže zabrániť vzniku diabetu, tvrdia vedci

SITA | 01.08.2012 06:00
kurkuma Foto:
Kurkumín, ktorý obsahuje kurkuma, pomohol zlepšiť funkciu beta buniek nachádzajúcich sa v pankrease, ktoré produkujú hormón inzulín regulujúci hladinu cukru v krvi.
Výživové doplnky obsahujúce látku kurkumín, ktorá je súčasťou korenia menom kurkuma, môžu zabrániť vzniku diabetu.

Tvrdia to thajskí vedci, ktorí počas deviatich mesiacov s dobrými výsledkami denne podávali toto prírodné farbivo ľuďom s výrazne zvýšeným cukrom v krvi a teda tiež vysokým rizikom, že diabetes druhého typu dostanú. Svoje závery uverejnili v magazíne Diabetes Care.

Na štúdii sa zúčastnilo 240 dospelých, pričom niektorí dostávali kapsule s kurkumínom a niektorí placebo. Po deviatich mesiacoch dostalo diabetes druhého typu 19 zo 116 ľudí, ktorí užívali placebo, no z druhej skupiny neochorel nikto.

Kurkumín totiž pomohol zlepšiť funkciu beta buniek nachádzajúcich sa v pankrease, ktoré produkujú hormón inzulín regulujúci hladinu cukru v krvi. Podľa vedcov sú tieto pozitívne účinky spojené s protizápalovými vlastnosťami kurkumínu, ktoré sú známe už z predošlých výskumov.

„Pre jeho priaznivé účinky a bezpečnosť navrhujeme, aby sa extrakt z kurkumínu používal ako prevencia pre populáciu s vysokým rizikom diabetu,“ vyjadrila sa vedúca štúdie Somlak Chuengsamarn z univerzity Srinakharinwirot v Thajsku.

Odborníčka na diabetes Constance Brown-Riggs, ktorá sa na výskume nezúčastnila, však ľuďom neodporúča spoliehať sa na zásoby tabletiek s kurkumínom. „Vyzerá to nádejne, ale stále je tu ešte množstvo otázok,“ varovala.

Svojim pacientom radí radšej zdravšie žiť, viac cvičiť a zmenšiť príjem kalórií, keďže si nemôžu byť istí, či produkt zakúpený v lekárni skutočne obsahuje to, čo je napísané na obale. „Keby som o tomto hovorila so svojím pacientom, poradila by som mu, aby sa sústredil na zdravé stravovanie a celkovú zmenu životného štýlu,“ vyjadrila sa.