Ako funguje Dukanova diéta + jedálny rozvrh prvej fázy

dh, spracované podľa dukanova-dieta.cz | 08.09.2012 07:00
Dukanova diéta Foto:
Jedálniček podľa Dukanovej diéty.
Dukanova diéta ma štyri fázy a každá má svoje presné pravidlá. Prvé dve fázy predstavujú obdobie zhadzovania kilogramov a ďalšie dve udržiavanie novej hmotnosti.

1. fáza

Dĺžka prvej fázy závisí od hmotnosti, ktorej sa chce človek zbaviť. Ak je to menej ako 5 kg, mala by trvať dva dni, ak je to medzi 5 a 10 kg, tri dni. Ak je to viac ako 10 kg, trvá fáza päť dní a ak viac ako 20 kg, trvá sedem dní. Nesmie sa však prekročiť desať dní. Povolené sú iba čisté bielkoviny: chudé teľacie alebo hovädzie mäso, chudá hydina a ryby. Mäso sa nesmie vyprážať, ale grilovať, variť na vode alebo piecť. Vaječné bielky sa môžu jesť v akomkoľvek množstve, ale celé vajíčko sa smie len štyri kusy týždenne. Veľmi dôležitý je pitný režim. Je nutné vypiť aspoň 2 litre vody denne. V prípade, ak prvá fáza trvá viac ako päť dní, potrebné je jesť multivitamínové tabletky kvôli nedostatku vitamínov.

Jedálniček v prvej fáze Dukanovej diéty

1. deň:

R: dukanova žemľa, morčacie kotlety a horčicová omáčka
O: zapečená hydinová šunka s vajíčkom
Ol: otrubové placky so škoricou
V: údená makrela

2. deň:

R: omeleta
O: fašírky z hydinového alebo hovädzieho mäsa
Ol: tvarohový koláč (torta)
V: dukanova žemľa s tuniakom

3. deň:

R: odtučnený tvaroh (cottage) – do 4 % tuku
O: varené morčacie mäso bez kože
Ol: vanilkový shake kefírový
V: grilovaná alebo pečená ryba

4. deň

R: tuniakový šalát
O: kuracie prsia s odtučneným tvarohom
Ol: kakaové otrubové sušienky
V: chlieb otrubový, údeniny (z hydiny)

5. deň:

S: dukanova žemľa s tuniakom a vajcia na tvrdo
O: hovädzie mäso s horčicovou omáčkou
Ol: tvarohové placky
V: zapečená šunka s vajcami

6. deň

R: šalát s krabími tyčinkami
O: zapečená ryba v jogurtovej omáčke
Ol: puding bez cukru
V: tvarôžky s údenou makrelou

7. deň

R: miešané vajíčka
O: hovädzie roládky s cesnakovou omáčkou
Ol: otrubové placky s vanilkovým krémom
V: dukanové pečivo s tuniakom

2. fáza – rovnomerná strata
Druhá fáza má dve podfázy: vyššie uvedenú čisto bielkovinovú a bielkovinovo-zeleninovú. Je potrebné ich striedať a v každej zotrvať päť až sedem dní. V bielkovinovo-zeleninovej fáze sú povolené rajčiny, uhorky, reďkovka, špenát, brokolica, špargľa, pór, kapusta, huby, zeler, fenikel, baklažán, paprika, mrkva. Stále sa nesmie ryža, zemiaky, strukoviny, kukurica a avokádo. Zeleninu možno miešať s bielkovinovými potravinami.

3. fáza – upevňujúca
Fáza stabilizácie nastáva, len čo človek dosiahne požadovanú hmotnosť. Ak sa vráti k pôvodným stravovacím návykom, veľmi rýchlo naberie kilogramy späť. Preto je táto fáza veľmi dôležitá. Jej dĺžka závisí od toho, o koľko kilogramov človek schudol. Za každý kilogram desať dní, teda ak zhodil 5 kilogramov, musí v tejto fáze zotrvať päťdesiat dní.

Do jedálnička však môže pridať jedno ovocie denne (okrem banánov, hroznového vína, čerešní a orieškov), dva krajce celozrnného chleba a 40 g syra denne. Týždenne si môže dopriať dve jedlá obsahujúce škrob: cestoviny, kuskus, šošovicu, ryžu alebo zemiaky – maximálne však 200 gramov Každý týždeň má dvakrát nárok na jedlo podľa chuti, pričom tieto jedlá musia byť oddelené minimálne jedným dňom, v ktorom sa diéta dodržiava.

Jeden deň v týždni musí človek absolvovať čisto bielkovinový deň. Štvrtá fáza sa nazýva fázou definitívnej stabilizácie. Povoľuje jesť úplne všetko. Jedinou podmienkou je, že raz týždenne sa musí dodržiavať čisto bielkovinový deň z prvej fázy.