Otázky a odpovede: O liečbe a rizikách andropauzy

dh | 22.09.2012 07:00
andropauza - muž - únava - opotrebovanie Foto:
Pre niektorých mužov je problematické sa vôbec priznať, že sa u nich nejaký problém vyskytol.
Andropauza bola prvý raz popísaná v lekárskej literatúre v 40. rokoch minulého storočia. Nejde teda o nový súbor príznakov. Nová je však schopnosť správne ju diagnostikovať.

Citlivé testy, určujúce hladinu biologicky dostupného testosterónu, neboli až donedávna k dispozícii, takže andropauza zostávala dlhý čas nedostatočne diagnostikovaná a liečená. V súčasnosti, keď sa ľudia dožívajú vyššieho veku, sa záujem o ňu zvyšuje, čo pomáha zlepšiť prístup k mužom v tejto dôležitej etape ich života.

Prečo nebola dostatočne diagnostikovaná?
Aj preto, že jej príznaky môžu byť neurčité a môžu sa líšiť. Pre niektorých mužov je problematické sa vôbec priznať, že sa u nich nejaký problém vyskytol. A často sa tiež stávalo, že lekári nepomýšľali na nízku hladinu testosterónu ako na možnú príčinu tohto problému. Tieto okolnosti potom často viedli lekárov k záveru, že príznaky andropauzy súvisia s inými zdravotnými problémami, napríklad s depresiou, alebo sú jednoducho spôsobené starnutím. Teraz sú k dispozícii nové metódy testovania krvi a lekársky výskum sa o starnutie mužov zaujíma viac.

Prečo ju treba brať vážne?
Okrem vplyvu, ktorý môže mať na kvalitu života muža, existujú aj ďalšie dlhodobé a menej nápadné účinky andropauzy, ktoré je možné ťažšie odhaliť, napríklad zvýšené kardiovaskulárne riziko a osteoporóza. U zdravých ľudí totiž dochádza k trvalému odbúravaniu a prestavbe kostného tkaniva. U ľudí s osteoporózou prevažuje strata kostného tkaniva nad schopnosťou je novotvorby. Túto rovnováhu pomáha udržať u mužov testosterón.

Je pravdou, že medzi 40. a 70. rokom života muža sa hustota jeho kostného tkaniva zníži až o 15 percent?
Zdá sa, že s pribúdajúcim vekom a znižujúcou sa hladinou testosterónu sa u mužov prejavuje podobná závislosť rizika vzniku osteoporózy ako u žien. Ešte dôležitejšie je to, že približne každý ôsmy muž starší ako 50 rokov skutočne osteoporózu má. Častosť zlomenín krčka stehennej kosti sa u starnúcich mužov zvyšuje, pričom tento trend u mužov nastupuje o päť až desať rokov neskôr ako u žien.

Koho ohrozuje osteoporóza?
Vopred nemožno povedať, u koho sa vyskytne. Existuje však niekoľko faktorov, ktoré môžu pre niektorých mužov predstavovať zvýšené riziko. Medzi ne patrí: vek, nízka hladina testosterónu, výskyt osteoporózy u pokrvných príbuzných, krehká telesná stavba alebo malá postava, užívanie niektorých liekov, napríklad kortikosteroidov, liekov proti kŕčom, nadmerné požívanie alkoholu, fajčenie, nedostatok pohybu.

Čo môžem očakávať od substitučnej liečby testosterónom?
U mužov v andropauze bola preukázaná vysoká účinnosť a značný prínos substitučnej liečby testosterónom. Je dobrým riešením pre mnohých mužov, ktorí majú príznaky andropauzy a tieto ovplyvňujú kvalitu ich života. Lekár rozhodne o liečbe až po dôkladných vyšetreniach. V rôznych štúdiách boli u mužov s nízkou hladinou testosterónu zistené veľmi priaznivé reakcie na liečbu. Medzi ne patrí najmä zlepšenie nálady a celkového pocitu zdravia a pohody, posilnenie duševnej a fyzickej energie, zoslabenie hnevu, podráždenosti, únavy a nervozity, zlepšenie kvality spánku, zvýšenie libida, zvýšenie podielu svalstva a zníženie podielu tuku, potenciálne zníženie rizika ochorenia srdca.

Zdroj: forumzdravi.cz