Ako hrdlo liečiť a ako zápalu predísť

Dana Bischof | 24.11.2012 08:00
kašeľ - choroba - prechladnutie - boľavé hrdlo Foto:
Zápal hrdla sa neodporúča liečiť antibiotikami (ktoré vám zostali z predchádzajúceho ochorenia).
Hrdlo sa zapáli ľahko. Niektorým ľuďom skutočne stačí vypiť studený nápoj a otrasný pocit škriabania, sucha a pálenia je na svete.

Okrem prechladnutia alebo chrípky sa môžu ťažkosti s hrdlom vyskytnúť aj po revaní, presnejšie hulákaní (na futbale a podobne), hrdlu však nerobí dobre ani šepkanie. Potom tiež nadmerná konzumácia cigariet, veľa alkoholu a tiež vlhké počasie.

V tých lepších prípadoch sa dá zapálené hrdlo vyliečiť aj doma, v tých ťažších však treba navštíviť lekára. A to vtedy, ak sa človeku horšie dýcha, okrem hrdla ho bolí aj ucho, má horúčku nad 39,5, vykašliava zároveň aj krv a ak bolesť neustúpi ani po dvoch týždňoch.

Čo pomáha?
Šetriť si hrdlo – nepiť príliš studené nápoje a ak minerálky, tak tiché.

Zábal
Na zapálené hrdlo pomôže zábal. Vyžmýkajte šatku v studenej vode a omotajte si ju okolo krku. Vrstva na nej však musí byť suchá. Po dvadsiatich minútach hrdlo znova „prebaľte“. Opäť studená šatka, na to ďalšia suchá. Okrem takéhoto „obyčajného“ zábalu pomáha aj potrieť krk tvarohom a zabaliť. Na rozdiel od mokrého zábalu, tento netreba vymieňať. Naopak, mal by pôsobiť čo najdlhšie.

Inhalácie
Z byliniek pomáha rumanček, tymián, šalvia a oregano. Paru z nich je dobré vdychovať striedavo – ústami a potom nosom.

Tri tipy ako sa zápalu hrdla vyhnúť

Vlhkosť v miestnosti
Aby k zápalu hrdla v budúcnosti nedošlo, odporúča sa sledovať vlhkosť vzduchu v priestore, v ktorom sa najviac zdržiavate. Nemala by byť pod 45 percent. V opačnom prípade treba vzduch zvlhčiť.

Dýchať nosom
Radšej ako ústami treba dýchať nosom.

Športovať
Veľa športujte, telo získa imunitu.

Zaujímavosť Zápal hrdla sa neodporúča liečiť antibiotikami (ktoré vám zostali z predchádzajúceho ochorenia). Ak sa totiž zapália mandle, až v 50 percentách prípadov je príčinou napadnutie vírusmi, ktoré na ne nereagujú.