Jeho hľuzy priviezli do Európy moreplavci zo Severnej Ameriky na začiatku 17. storočia. Je známy bohatým obsahom vitamínov A, B1, B2, C a D. Od iných druhov zeleniny sa odlišuje unikátnym sacharidovým systémom na podstate fruktózy a jej polymérov a inulínu. Z topinamburov sa získavajú aj bielkoviny, tuky, vláknina, železo, esenciálne aminokyseliny, kyselina jablčná, jantárová, citrónová a minerálne látky, najmä draslík, fosfor, horčík a vápnik.
Pomáha pri prevencii a podpornej liečbe cukrovky, obezity, vysokého cholesterolu aj pri detoxikácii organizmu. Reguluje krvný tlak a tráviaci systém, chráni pečeň a obličky.
Jeho najcennejšou zložkou je prírodný polysacharid inulín, ktorý sa skladá z 95 percent fruktózy. Má priaznivý účinok po celý čas, keď sa nachádza v tele človeka. Zlepšuje aj peristaltiku čriev, čo urýchľuje očistenie organizmu od zvyškov nestrávenej potravy a škodlivých látok.