Stromy sú zelení lekári, liečia myseľ aj telo

Stromy sú pľúcami planéty. Strom je stále považovaný za najmocnejší symbol ľudstva. Staré národy verili, že je nabitý množstvom energie. Korene má hlboko v zemi a korunu v nebi, ktorá ako anténa energiu nepretržite prijíma. Potrebujete sa zbaviť zlej energie, ktorá vás frustruje, oberá o blahodarné životné šťavy? Vyberte sa do lesa.

16.06.2008 08:30
jar - strom - kvety - kvitnúť Foto:
Ilustračné foto
debata

Stromy sú priam stvorené na našu ochranu. Svojimi korunami a šumiacimi listami nás pozývajú do bezpečia svojho náručia. V letných horúčavách nám poskytnú osviežujúci chládok. Stromy v sebe skrývajú silnú dávku magnetizmu, ktorú môžu zo seba vydávať. Pohľadajte si strom, ktorý bude najlepším liekom na vaše problémy. Stačí sa oň oprieť alebo ho oboma rukami objať, stíšiť svoju myseľ a odovzdať mu svoju bolesť, problémy, ale aj zlé svedomie. V duchu sa treba uvoľniť a predstaviť si, ako do každej našej bunky prúdi energia. Na tento úkon stačia zhruba  tri minúty. Po uplynutí tohto času sa v duchu poďakujte stromu za pomoc a energiu, o ktorú sa s vami podelil.

Kvitnúce majú najviac energie
Stromy sú citlivé na dotyk v čase pučania. Vtedy sa ich nedotýkajte. Najviac liečivej sily  poskytnú v čase kvitnutia. Podľa lunárneho kalendára majú  najviac energie v čase pribúdajúceho mesiaca. Energiu si možno dobiť z akéhokoľvek stromu okrem topoľa a gaštana, ktoré odoberajú z prostredia negatívnu energiu. Tieto stromy využite na odovzdanie niektorého vášho neduhu, a to fyzického alebo psychického (zápal, bolesť chrbtice a podobne, ale aj zlosť a agresivita). Postavte sa k stromu chrbtom, zátylkom a krížovou časťou tela sa k nemu pritlačte. Využite pritom vizualizáciu a predstavte si, ako od vás to, čoho sa chcete zbaviť, odchádza. Po namáhavých dňoch  úplne postačí, ak si k stromu na chvíľu len sadnete.  Za posilu a „liečenie“ sa stromu poďakujte.

Jin-jang energia
Je najvhodnejšie obdobie. Slnečné dni nás lákajú do prírody. Parky sú plné čerstvej novej zelene. Stačí si iba vyhradiť trochu času na prechádzku, spomenúť si na dobré rady o liečivých schopnostiach „zelených lekárov“ a vybrať si toho najvhodnejšieho. Najväčšie množstvo liečebného magnetizmu má v sebe breza, dub, lipa, smrek a borovica. Veľmi málo magnetizmu majú v sebe ovocné stromy a agáty. Ihličnany sú nositeľmi jin energie, listnáče jang. Prijmite naše odporúčanie oddýchnuť si v prítomnosti stromov.

Vŕba pritúli, breza odplaví smútok

Brezička, breza, riekni mi, prečo tak plačeš noci, dni? Poznáte zo základnej školy báseň Márie Rázusovej-Martákovej Ranená breza? Potrebujete si dať vysušiť slzy a odplaviť trápenie a bolesť? Vyhľadajte brezu. Brezové drevo „plače“. Šumom listov vo svojej korune dokáže osušiť slzy iným. Zaháňa melanchóliu a pesimizmus. Vyvoláva dobrú náladu. Nájdete pri nej pokoj. Má upokojujúce účinky na nervovú sústavu. Okrem iného je tento sošný strom s bielou kôrou stromom mladosti. Jeho listy majú omladzujúce účinky. Mladé brezové lístky majú silu liečiť reumatické ochorenia a dnu. Brezový extrakt dodá lesk a silu vašim vlasom. Listy z brezy majú močopudné účinky a pomáhajú vyplaviť a rozpustiť močové kamene.

Ste rekonvalescent a vaše fyzické sily  potrebujete dostať znovu do formy? Skúste to v prítomnosti du­ba. Už naši predkovia ho považovali za posvätný. Kôra tohto stromu má protizápalové účinky. Pomáha pri hemoroidoch, ale aj pri nadmernom potení.

So svojimi smutnými, spustenými konármi, predstavujúcimi smútok, vŕba pritúli každého sklamaného v láske a so zlomeným srdcom. Vŕba je symbolicky aj stromom zosnulých. Dokáže sa podeliť o smútok a samotu a osloviť každého, kto má nízke sebavedomie.

Buk predstavuje symbol hlavy. Ak  sa budete chvíľku opierať o jeho kmeň, prečistia sa vám energetické kanály – čakry. Senzitívnejší pocítia úľavu. Prestane ich bolieť hlava alebo sa im zmiernia bolesti hlavy. Vyčistí sa vaša myseľ a získate pozitívnejší pohľad na život. Gréci privádzali k bukom neplodné ženy a verili, že sa dočkajú potomka. Bukový les poskytuje pocit bezpečia a problémy dokážete vnímať z nadhľadu.

Lipa je strom Slovanov. Je symbolom zmierenia a lásky. Táto symbolika sa využíva najmä pri vysádzaní lipy, aby urovnávala medziľudské vzťahy a chránila mier. Jej voňavý kvet je účinný prostriedok proti nádche a prechladnutiu. Skúste si posedieť pod lipou v čase jej kvitnutia a v duši sa vám rozprestrie pokoj, láska a optimizmus.

Borovica pôsobí blahodárne na pľúca a srdce. Podobne ako breza dokáže odplaviť smútok. Uľahčí odpúšťanie a pomôže zbaviť sa zlého svedomia. Nepodceňujte jej silu. Pobyt v jej blízkosti posilňuje pamäť a navracia duševnú rovnováhu. Má antiseptické účinky. Inhalovaním sa zbavíte nádchy.

Jedľa pôsobí podporne na prekrvenie tela. Posilňuje intuíciu. Pomáha pri odhlieňovaní horných dýchacích ciest. Zmierňuje bolesti hlavy. Jedľu by mali objať predovšetkým tí, ktorých trápia problémy v sexuálnom živote, pretože tento strom im možno pomôže viac ako ktorýkoľvek sexuológ.

Smrek pomáha prečisťovať auru. Prináša pokoj a mier do duše. Je dokázané, že smrek má schopnosť dôkladne prečistiť vzduch. Smrek má ochrannú moc a na niektorých miestach ho aj dnes vysádzajú, aby chránil dom a rodinu pred zlom, chorobami a nepriazňou osudu.

debata chyba