Ako si zlepšiť koncentráciu?

Ak nie je príčinou nesústredenosti mozgová disfunkcia alebo vážne ochorenie, napr. ateroskleróza mozgových ciev, pomôže "tréning koncentrácie".

12.02.2009 21:55
žena - telefonovanie - nesústredenosť
Nesústredenosť spôsobuje množstvo nepríjemností.
debata

Nesústredenosť je naozaj obťažujúca, vedie k opakujúcim sa chybám, nervozite a, samozrejme, k podráždenosti, ktorá je v spätnej väzbe pre nesústredenosť ako doping. Začarovaný kruh… Existuje však niekoľko jednoduchých „cvikov“, ktorými možno schopnosť koncentrácie podstatne zlepšiť. Nebude to však zo dňa na deň.

Problémy s koncentráciou môže spôsobovať:

  • Psychické napätie (obavy, vnútorné konflikty, neriešené problémy…), dlhodobý stres alebo depresia.
    • Hormonálna nestabilita.
    • Mozgová disfunkcia.
    • Vážne ochorenia, napr. ateroskleróza mozgových ciev alebo chronická únava.
    • Rôzne druhy kovov v ústach, medzi ktorými môžu vznikať galvanické prúdy, čo okrem iného zhoršuje aj schopnosť sústredenia.

Typické príznaky nesústredenosti:

  • Vnútorný nepokoj.
    • Myšlienky skákajúce z jednej veci na druhú.
    • Neustále hľadanie rôznych predmetov.
    • Problém s vnímaním čítaného textu, zapamätávaním a učením, ako aj nezáujem o náročnejšie texty a zložitú problematiku.
    • „Vypadávanie“ slov pri rozprávaní a opakovaná strata kontextu.
    • Problémy so zmenou zabehnutých postupov.

Čo pomáha zlepšiť koncentráciu?

//1. Všímajte si  detaily.
//Schopnosť robiť viac vecí naraz nie je vždy výhodou, vylučuje to totiž hlbšie sústredenie. Zamerajte sa preto vždy iba na jednu činnosť a všímajte si detaily. Začať možno aj pri umývaní rúk: nedovoľte myšlienkam, aby sa zatúlali kam chcú, a všímajte si tvar, farbu a vôňu mydla, prúd tečúcej vody, vodné kvapky a pod. Po umytí rúk venujte pozornosť výhradne mäkkosti a farbe uteráka atď.

2. Sledujte svoj dych.
Pohodlne sa usaďte a zamerajte pozornosť na to, ako vzduch prechádza nosnými dierkami – pri každom nádychu rátajte do štyroch a pri výdychu zase naspäť – cvik opakujte niekoľko minút.

//3. Pozorujte plameň sviečky.
//Zapáľte sviečku, zhasnite svetlo a zopár minút sústredene sledujte plameň horiacej sviečky. Potom zavrite oči a počkajte, kým sa objaví odraz plameňa – snažte sa ho udržať „pred očami“ čo najdlhšie. Keď plameň zmizne, cvik zopakujte.

4. Trénujte predstavivosť.
Sadnite si, vyberte si očami jeden predmet (najskôr väčší a jednoduchší) a niekoľko minút ho sústredene pozorujte. Potom zavrite oči a pozorovaný predmet si predstavte, a to so všetkými, aj tými najnepatrnejšími detailami.

5. Zamerajte sa na detaily sluchom.
Nalaďte si rádio na hovorené slovo, hlasitosť nastavte na zvyčajnú úroveň a pozorne počúvajte. Po niekoľkých minútach hlasitosť stlmte a opäť pozorne počúvajte, tak aby ste rozumeli každé slovo. Opakujte to až po najspodnejšiu hranicu počuteľnosti.

6. Testujte, čo vás najviac ruší.
Vezmite si akýkoľvek text, vyberte si jedno písmeno a snažte sa čo najrýchlejšie spočítať, koľkokrát sa v texte nachádza. Zopakujte to ešte raz a pri treťom rátaní niekoho požiadajte, aby vás začal rôznym spôsobom rušiť: pohybom po miestnosti, rozprávaním, hlukom, ktorý vydávajú rôzne predmety, otváraním okna a pod. Snažte sa však toto rušenie ignorovať a rátajte. Nakoniec porozmýšľajte, čo vás rušilo najviac.

7. Vyskúšajte jogu alebo psychowalkman.
Ak beriete tréning koncentrácie naozaj vážne, mali by ste do programu zahrnúť aj jogu, ktorá učí ovládať nielen telo, ale aj emócie a myseľ, čím výdatne napomáha koncentrácii. Ak vás joga neláka, vyskúšajte psychowalkman, ktorý audiovizuálnou stimuláciou mozgu pomáha údajne zlepšiť aj koncentráciu.

debata chyba