Čierne myšlienky vedú do pekla

Ten, kto prehodnotí spôsob svojho premýšľania, dokáže zmeniť nielen svoju náladu, ale aj celkové vyhliadky do budúcna. Stane sa opäť výkonným, pozitívnym človekom, ktorého majú ostatní radi a s kým sa im dobre spolupracuje.

18.08.2009 10:09
žena - stres - depresia
Negatívne myslenie spôsobuje problémy psychike, ale aj v bežnom živote.
debata

Aby človek zmenil svoje negatívne myslenie, najskôr by si ho mal uvedomiť. Existujú tri typy negatívneho myslenia:
Do prvého typu patria ľudia, ktorí o sebe, svojich skúsenostiach aj budúcnosti automaticky uvažujú v negatívnom svetle. Namiesto toho, aby vec videli reálne, vždy očakávajú najhorší scenár. Takéto myslenie prispieva k celkovému negatívnemu pocitu, ktorý ich demotivuje a bráni im venovať sa pozitívnym veciam. Typické je pre nich nálepkovanie v štýle „som nanič“, myslenie podľa vzoru všetko alebo nič: „Nič sa nedarí.“ Radi predpovedajú budúce katastrofy: „Môj projekt určite stroskotá.“ Pôvodcu však vždy vidia v sebe: „Všetky problémy som si zavinil sám.“

Ďalším typom sú ľudia, ktorí samých seba striktne súdia a vyslovujú o sebe trestajúce predpoklady. Tie obsahujú slovíčka ako „mal(a) by som“ či „musím“, ktoré ich držia v pasci. Ich typické myšlienky vyzerajú asi takto: „Ustavične musím niekoho o niečo prosiť, nezaslúžim si rešpekt. Ak nezískam tú prácu, bude to znamenať zlyhanie. Vždy budem nešťastný a neúspešný. Zaslúžim si mať depresie.“

Tretí typ negativistov si negatívne myšlienky o sebe vytvára na základe situácií, ktoré v minulosti nezvládli. Tie pramenia z pochybností, ktoré skrývajú hlboko vnútri. Považujú sa za beznádejný prípad bez príťažlivosti a inteligencie. Myslia si, že si zaslúžia zlé zaobchádzanie a sú odsúdení na neúspech.

Očami priateľa
Kto si uvedomí svoje negatívne myslenie, má šancu sa ho zbaviť. V tomto bode treba zvážiť, či je negatívna myšlienka pravdivá alebo nie. Je nejaký dôkaz o tom, že veci sú naozaj také zlé, ako možno na prvý pohľad vyzerajú? V prípade pochybností je dobré predstaviť si, čo by ste povedali priateľovi, ak by mal podobné čierne myšlienky.

Myslíte si, že v pracovnom kostýme vyzeráte tučná? Ale kamarátka to vyjadrila inak, povedala, že by vám asi viac pristala iná farba. Ak budete úprimná, priznáte si, že na vine je naozaj tá čudná ružová farba, nie vy.

Druhou možnosťou je zvážiť, čo si o danej veci myslí vaše súcitnejšie ja. Spýtajte sa sami seba: Naozaj si to myslím? A je to celá časť mozaiky?

Možno by ste k sebe mohli byť menej prísna. Ak máte veľkosť 44, možno to k vašej výške naozaj nie je veľa – hoci by ste rada boli štíhlejšia. Nijako si však nepomôžete, ak si celý čas budete hovoriť, že ste tučná a škaredá. V niektorých veciach predsa vyzeráte dobre – a na party si môžete vyraziť v džínsoch a peknej blúzke. A ak o tom tak uvažujete, uvedomujete si, že po práci chcete ísť na party. Možno tam stretnete niekoho zaujímavého.

Negatívne myšlienky, ktoré sú založené na skutočnosti, by si človek mal analyzovať: čo alebo kto spôsobil, že sa teraz cíti mizerne a svoju zlú náladu prenáša aj na iných? Čo sa dá urobiť preto, aby svet vyzeral aspoň o čosi menej problematicky?
Nejde o to, aby negativista hneď nahradil svoju negatívnu myšlienku pozitívnou – to by bolo nerealistické a povrchné. Cieľom je rozobrať negatívne myslenie a nahradiť ho racionálnejším, ktoré sa viac približuje realite a nepôsobí beznádejne.

Spoznávate sa?

Okupuje niektorá z týchto negatívnych myšlienok vašu myseľ?
- Mal(a) by som dosiahnuť úspech vo všetkom, čo robím.
- Ak nemám úspech, znamená to úplné zlyhanie.
- Zlyhanie znamená, že som nanič a nezaslúžim si uznanie.
- Zlyhanie je pre mňa neprijateľné.
- Potrebujem súhlas od všetkých.
- Ak so mnou niekto nesúhlasí, znamená to, že ma nemá rád a ja som nanič.
- Nikdy by som nemal(a) poznať úzkosť, depresie, neistotu, hnev či smútok.
- Veci zle dopadnú, ak sa vždy na 100 percent nepripravím.
- Ak ľudia uvidia, že mám depresie, pomyslia si o mne zlé veci.
- Všetko v mojom živote by vždy malo byť krásne a jednoduché.

Viete k tomuto zoznamu pridať aj ďalšie obavy?
Čo sa podľa vás stane, ak budete rozmýšľať takto? Prečo máte takéto myšlienky? Viete, čím by ste tieto myšlienky mohli zahnať?

Ako sa zbaviť negatívnych myšlienok
1. Pýtajte sa: prečo? Prečo by ste potrebovali od všetkých súhlas? Zistíte tak, že mnoho vecí môže fungovať aj inak.
2. Nezúfajte, prestať myslieť čierne chce istý čas. Negatívne ste mysleli roky, ale ak budete trpezliví, po čase sa vám podarí pozerať sa na svet realistickejšie.

debata chyba