Pesimisti žijú dlhšie ako optimisti

Žiť krajšie neznamená hneď žiť dlhšie. Osemdesiat rokov trvajúci výskum amerických psychológov potvrdil, že dlhšieho veku sa nedožívajú pohodoví optimisti, ale ufrflaní pesimisti.

21.08.2009 11:13
žena - smútok - depresia
debata

 Optimizmus je očakávanie kladného priebehu a kladného výsledku nejakej činnosti alebo akcie. Optimista verí, že všetko vždy dobre dopadne. Nezažíva toľko stresu a napätia ako pesimista, ktorý vo všetkom vidí problémy.  Napriek tomu pesimista má šancu žiť dlhšie. Vysvetlenie je podľa psychológov jednoduché.

„Optimisti nepočítajú s tým, žeby mohlo niečo zle dopadnúť. S tým však súvisí podceňovanie, až ignorácia možných negatívnych vplyvov. Povedzme stravovacie návyky, sexuálne správanie, drogy…“ hovorí predseda Slovenskej psychologickej spoločnosti Ivan Sarmány – Schuller. Optimista menej dbá na preventívne prehliadky, zdravotným problémom prikladá menšiu dôležitosť a k lekárovi častokrát prichádza, keď je už neskoro.

Na rozdiel o neho pesimista, keď ho začne pichať v boku, už uteká k lekárovi. K svojmu zdraviu sa stavia zodpovednejšie. "Optimizmus je perfektný, otázka však znie, nakoľko sme schopní podceňovať to, čo nám môže škodiť,“ uzatvára Sarmány – Schuller.

debata chyba