Dom plný harabúrd a zvierat = práca pre psychiatra

Spoznáte ho podľa pivnice plnej nepotrebných starch vecí a čarovnej formulky "to sa ešte môže zísť". Messie. Alebo človek postihnutý chorobným zhromažďovaním.

25.01.2010 17:47
psi - psy - domáce zvieratá - opatera - psíčkar... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Začína sa to nevinne – napríklad len odkladaním starých časopisov. Keď je ale v byte stále menej miesta a čoraz viac neporiadku, zberateľ by sa mal začať liečiť. Hromadenie klincov a starých bicyklov nie je nebezpečné, ale ak niekto kopí hnijúci odpad na balkóne alebo na dvore, ide už o zdravie a susedské vzťahy.

Je to druh závislosti, liečba preto patrí do rúk psychiatra. Náhle odpratanie „zbierky“ totiž u messie vyvolá záchvat zúrivosti, depresiu. V podstate abstinenčné príznaky. Chorobu môže vyvolať akýkoľvek neúspech či nešťastie v živote. Korene môžu siahať až do detstva – ak dieťa nedosiahlo, po čom túžilo, v dospelosti si to potom niekoľkonásobne dopraje.

Kritickým druhom tohto postihnutia je zhromažďovanie zvierat. Prináša utrpenie nielen susedom a ostatným členom domácnosti, ale aj samotným zvieratám. Je to paradox, lebo „zberatelia“ ich vodia domov preto, aby zvieraťu pomohli. Najčastejšie sa táto choroba vyskytuje u starších a osamelých žien.

Ich príbytky sú, jemne povedané, v havarijnom stave a chaose. Ak niektoré zo zvierat ochorie, odmieta si to postihnutý majiteľ priznať, vyhýba sa riešeniu problému. Extrémom je, keď takýto človek nechá mŕtve zviera ležať bez povšimnutia, aby sa vyhol pocitom smútku, viny alebo zodpovednosti. Tak sa z jeho bytu alebo dvora šíri zápach, zvyšuje sa riziko prenosu infekcie k susedom. Podľa psychiatričky Miroslavy Khollovej z liečebne v Bohniciach existujú tri základné typy zhromažďovačov zvierat.

1. Porazený ošetrovateľ
Čiastočne si uvedomuje, že má problém, má bližšie k realite, ako ostatné typy. Jeho problém spúšťa zmena okolností alebo možností (sociálnych, ekonomických či zdravotných). Napríklad strata druha, ktorý pomáhal so starostlivostli­vosťou o zvieratá. Vyvolať chorobu môže napríklad i strata zamestnania. Spočiatku sa dotyčný snaží o zvieratá poriadne starať, ale nakoniec je
porazený a nie je schopný riešiť problémy. Postupne sa kvalita starostlivosti o zvieratá znižuje. Napriek tomu má k nim silný vzťah a berie ich ako členov rodiny. Pri riešení problému umožní kompetentným vstúpiť dnu, väčšinou rešpektuje nariadenia, snaží sa problém s ich pomocou vyriešiť. Títo ľudia majú vyšší sklon k poruchám nálady, schizoafektívnym a psychotickým poruchám, poruchám osobnosti a k mentálnej retardácii.

2. Záchranca
Tento typ máva silný pocit poslania zachrániť zvieratá, má strach zo smrti (zvierat i svojej) a nesúhlasí s eutanáziou. Väčšinou začína s primeranými možnosťami starostlivosti. Verí, že len on jediný je schopný zvieratám pomôcť. Ich počet však postupne prevýši kapacitu starotlivosti. Napriek tomu zhromažďovateľ nedokáže odmietnuť žiadosť o prevzatie ďalších. Vyhýba sa autoritám alebo im bráni v príchode.

3. Vykorisťovateľ
Tento typ získava zvieratá len pre uspokojenie vlastných potrieb. Máva sociopatickú povahu alebo poruchy osobnosti. Chýba mu empatia pre ľudí alebo zvieratá, nepozná pocit viny, súcit a nemá sociálne cítenie, je ľahostajný k násiliu. Zvieratá získava skôr aktívne než pasívne. Odmieta autority a oprávnenú starostlivosť o zvieratá od cudzích ľudí. Verí, že jeho znalosti sú najlepšie zo všetkých, stavia sa do roly experta. Tento typ máva povrchné kúzlo a charizmu – veľkú výrečnosť, obratnosť v umení ospravedlniť sa, schopnosť prezentovať samého seba, pôsobí dôveryhodne a kvalifikovane na úradníkov, verejnosť i médiá. Často sa chová bezohľadne, klame, podvádza, kradne bez súcitu. Plánuje obchádzať zákon a víťaziť nad systémom.

Kvôli svojej zvieracej úchylke sa pred dvoma rokmi stala neslávne známou aj žena, ktorá na dvore chovala takmer tristo psov. Najskôr ich mala len niekoľko, dokonca s nimi chodila na súťaže. Lenže psy sa jej začali množiť, nakoľko majiteľka odmietala ich sterilizáciu. Až sa číslo vyšplhalo na stovky brechajúcich zanedbaných zvierat.

Že sa z choroby dá dostať, dokazuje prípad Američanky Sandry Feltonovej, ktorá syndrómom messie trpela vyše dvadsať rokov. Dnes sa k chorobe bez okolkov priznáva a na internetovej stránke www.messie.com sama postihnutým radí, ako ho prekonať.

debata chyba