Na smrť unaveným lekárska veda nevie veľmi pomôcť

Jarná únava je len slabý odvar toho, čím prechádzajú ľudia postihnutí chronickým únavovým syndrómom. Viac ako pol roka iba nemohúco prežívajú, neschopní zaradiť sa do normálneho života.

07.03.2010 11:58
hlava, žena, bolesť, migréna, únava, smútok Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ide o komplikovanú poruchu charakterizovaná extrémnou únavou, ktorá sa nezlepšuje odpočinkom a môže zhoršiť fyzickú alebo duševnú aktivitu. Lekári sa s ňou snažia vysporiadať už dvadsať rokov a stále sa nedostali veľmi ďaleko.

Výskyt ochorenia

Od začiatku minulého storočia boli zaznamenané ojedinelé prípady i epidémie. V Európe pripadá na stotisíc obyvateľov okolo 30 až 50 pacientov s touto diagnózou. U žien je diagnostikovaný chronický únavový syndróm dva až štyrikrát častejšie ako u mužov. Postihuje najmä ľudí medzi 20 a 50 rokom, ale môže sa prejaviť u ľudí každého veku. Ohrození sú najmä pracovití so zmyslom pre povinnosť a zodpovednosť, orientovaní na podávaný výkon, ktorý nevedia odpočívať.

Priebeh ochorenia je kolísavý. Príznaky s náhlym začiatkom sa môžu skoro ustáliť a časom prejsť. Niektorí ľudia sa vyliečia celkom, zatiaľ čo iní nie. V prvých piatich rokoch je najväčšia šanca na zlepšenie príznakov. Ľahká forma ochorenia je do 5 rokov, stredná do 10 rokov a ťažká nad 10 rokov. Za kľúčové sa považujú prvé dva roky.

Príčiny

Zo všetkých chronických ochorení je chronický únavový syndróm jedným z najzáhadnejších. Medzi najpravdepodob­nejšie mechanizmy vzniku ochorenia patrí infekčný pôvod, komplexná imunitná porucha a stres. Na rozdiel od infekcie, chronický únavový syndróm nemá žiadnu jasnú príčinu. Môže to byť napríklad:
• depresia
• chudokrvnosť
• nízka hladina cukru v krvi
• alergia
• vírusová infekcia, ako Epstein – Barrovej vírus alebo ľudský herpesvírus
• dysfunkcia v imunitnom systéme, hormonálne zmeny
• chronicky nízky tlak

Rizikové faktory

Ohrozené sú najmä vysokoškolsky vzdelané ženy majúce dve zamestnania – rodinu a svoju profesiu. Ak majú navyše ešte aj nenaplnené ambície a musia náročne prekonávať rôzne prekážky. Vznik ochorenia podporuje aj potravinová, či lieková alergia. Vyskytuje sa aj u ľudí po akútnom zápale dýchacích ciest alebo v tráviacom trakte.

Príznaky

Podobajú sa najbežnejším vírusovým infekciám. Príznaky u infekcie však obvykle ustupujú za niekoľko dní alebo týždňov, ale symptómy chronickej únavy môžu trvať o mnoho dlhšie. Vedia prísť bez akéhokoľvek predchádzajúceho varovného signálu. Prvým hlavným kritériom je, že únava pretrváva viac ako pol roka, výkonnosť klesá pod 50 percent predchádzajúcej aktivity a únava neustupuje ani po odpočinku. Druhým hlavným kritériom je vylúčenie všetkých možných iných chorôb, ktoré by mohli byť príčinou únavy. Napríklad zhubné ochorenie, nedostatok imunity, infekcie, chronické bakteriálne ochorenia, vírusové, parazitárne infekcie, plesňové ochorenia, chronické psychiatrické choroby, dlhodobé podávanie liekov, závislosť a mnohé ďalšie.

Diagnóza

Jej určenie je ťažké, je založené na subjektívnych príznakoch pacienta. Tie sú navyše časté aj pri iných ochoreniach. Neexistuje žiadne diagnostické, alebo laboratórne vyšetrenie, ktoré by potvrdilo chronický únavový syndróm. K ochoreniu sa môžu pridružiť viaceré komplikácie, napríklad depresia, vedľajšie účinky liekov, sociálna izolácia spôsobená únavou, obmedzenie životného štýlu i chýbajúca práca. Je tu potrebná spolupráca viacerých odborníkov – neurológa, imunológa, psychiatra, psychológa, endokrinológa, biochemika, hematológa, otorinolaryngológa, gynekológa. Chorí s chronickým únavovým syndrómom musia byť komplexne vyšetrení praktickým lekárom, ktorý koordinuje vyšetrenia a kontroluje aj komplexnosť liečby.

Liečba

Tak ako neexistuje žiadna špecifická diagnostika, nie je ani špecifická liečba chronického únavového syndrómu. Zameraná je na abnormality, ktoré sa vyskytnú u konkrétneho pacienta. Klinický priebeh ochorenia u pacientov je rôzny. Môže sa striedať obdobie ustúpenia choroby a jej opätovných prepuknutí. Liečba by mala byť komplexná, nie zameraná iba na niektorý z príznakov. Kľúčové je zníženie dennej aktivity, vyhýbanie sa stresu. Ale priveľa oddychu zas môže viesť k zhoršeniu dlhodobých príznakov. Cieľom je udržiavanie miernej úrovne dennej aktivity a časom jemne zvyšovať vitalitu.

Tipy ako premôcť chronickú únavu

• Redukcia stresu. Vytvoriť si plán, vyhnúť sa alebo obmedziť prepínanie a emocionálny stres. Ľudia, ktorí opustili prácu alebo znížili akúkoľvek aktivitu inklinujú viac k zhoršeniu výkonu než tí, ktorí zostávajú aktívni.
• Dopriať si dostatok spánku, to je zákled. Vstávanie v rovnakom čase každý deň a obmedzenie ponocovania.
• Pravidelné cvičenie. Začať pomaly a námahu postupne zvyšovať. Vhodná je chôdza, plávanie, cyklistika, vodný aerobik. Fyzioterapeut môže pomôcť vytvoriť domáci plán cvičenia.
• Dôležité je stanoviť si vlastné tempo a udržiavať ho na rovnakej úrovni.
• Udržiavať zdravý životný štýl. Jesť vyváženú diétu, piť veľa tekutín, obmedziť príjem kofeínu, prestať fajčiť.

Alternatívna medicína

Výrobcovia rôzných dietných doplnkov a bylinných liečiv tvrdia, že majú pozitívny efekt pre ľudí s chronickým únavovým syndrómom. Efektívnosť liečby tohto ochorenia prírodnými doplnkami sa však nedokázala. Hoci produkt je „prírodného“ pôvodu, nezaisťuje jeho bezpečnosť. Diétne doplnky a bylinné prípravky môžu mať škodlivé vedľajšie účinky a môžu nebezpečne zasahovať alebo pôsobiť s predpísanými liekmi. Doplnková terapia môže priniesť prospech ľuďom s chronickým únavovým syndrómom znižovaním úzkosti a propagáciou zmyslu pohody. Patrí sem: hlboké dýchanie a svalovo-relaxačné techniky, masírovanie a dotyková liečba, pohybová terapia ako strečing, joga a tai-chi.

Zdroj: Alena Šujanová a Daniela Ogurčáková z Ambulancie pre liečbu chronickej bolesti v Košiciach

debata chyba