Saturované tuky zvyšujú riziko depresie! Dušu lieči olivový olej

Konzumácia transmastných kyselín a saturovaných tukov, ktoré sú napríklad obsiahnuté v hranolkách, zvyšujú riziko depresie.

28.01.2011 13:38
výživa - jedlo - nezdravá kuchyňa - jedálniček... Foto:
Čím bolo množstvo transmastných kyselín v jedle vyššie, tým výraznejšie boli dopady na duševné zdravie dobrovoľníkov.
debata (1)

Uvádza sa to v štúdii španielskych vedcov, ktorá bola v stredu zverejnená v Spojených štátoch amerických vo vedeckom časopise PLoS ONE. Vedci tiež konštatovali, že olivový olej, ktorý je bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín a základom stredomorskej kuchyne, ako aj ďalšie rastlinné oleje a tučné ryby prispievajú k zníženiu rizika duševnej choroby.

Autori štúdie sledovali spôsob stravovania a životný štýl viac ako 12 000 dobrovoľní­kov v dobe šiestich rokov. Na počiatku štúdie žiadny z účastníkov netrpel depresiou. Na konci štúdie depresiu vykazovalo 657 účastníkov.

Tí z dobrovoľníkov, ktorí konzumovali transmastné kyseliny a saturované tuky, mali o 48 percent vyššie riziko depresie než tí, ktorí potraviny obsahujúce tieto tuky nejedli.

Čím bolo množstvo transmastných kyselín vyššie, tým výraznejšie boli dopady na duševné zdravie dobrovoľníkov, uviedol doktor Almudena Sánchez-Villegas, profesor preventívnej medicíny na univerzite Las Palmas na Kanárskych ostrovoch v Španielsku a hlavný autor štúdie.

Vedci rovnako zdôraznili, že štúdia sa vykonávala na skupine populácie konzumujúcej nízky podiel transmastných kyselín, ktoré v ich strave predstavovali len 0,4 percenta celkového energetického príjmu. V niektorých krajinách, napríklad v Spojených štátoch amerických, však tento podiel činí 2,5 percenta.

„Napriek tomu sme u skúmaných osôb konštatovali takmer päťdesiatpercentné zvýšenie rizika depresie,“ uviedol Sánchez-Villegas. „Dospeli sme preto k záveru, že je nutné prihliadať na účinky transmastných kyselín a saturovaných tukov v krajinách, ako sú Spojené štáty americké,“ konštatoval Miguel Ángel Martínez-González, profesor preventívnej medicíny na Navarrskej univerzite v Španielsku, ktorý výskumný tím viedol. „Objavili sme, že nenasýtené mastné kyseliny a najmä olivový olej umožňujú znižovať riziko depresie,“ dodal.

Výsledky tohto výskumu potvrdzujú hypotézu, podľa ktorej je v severských krajinách vyšší výskyt depresií ako v iných krajinách, kde prevláda stredomorská strava, uviedol Martínez-González. Faktorom prispievajúcim k vyššiemu výskytu depresií na severe planéty je rovnako nedostatok denného svetla, konštatoval.

Štúdia, ktorá vlani v januári vyšla v American Journal of Psychiatry, analyzovala duševné zdravie 1046 žien v čase desať rokov s pomocou dotazníkov. Tie z nich, ktoré sa stravovali západným štýlom, teda jedli hamburgery, biely chleb, pizzu, čipsy a potraviny bohaté na cukry, mali riziko depresie zvýšené o o 50 percent.

Autori španielskej štúdie pripomenuli, že výskyt depresií je v posledných rokoch vo svete vyšší a že nimi trpí viac ako 150 miliónov ľudí.

1 debata chyba