Ľudia sa dokážu vo sne naučiť novým zručnostiam

Nápad vložiť niekomu do hlavy v spánku myšlienky je známy najmä divákom vedeckofantastických filmov. Ako ukázala nová štúdia amerických vedcov, je to možné aj v realite.

08.02.2012 06:00
spánok - posteľ - oddych - viečka - relax - únava Foto:
V spánku sa dá učiť novým veciam.
debata

Vedci na univerzite v Yale zistili, že ľudia, ktorí sa zo snov prebúdzajú a dokážu ich kontrolovať, sú schopní naučiť sa počas snívania novým zručnostiam.

Vedci preto teraz pracujú s myšlienkou učiť ľudí nové schopnosti pomocou zadania, o čom majú počas spánku snívať. Nebude tak síce možné ľudí pomocou snov ovládať, ale aspoň budú môcť využiť sny vo svoj prospech, konštatujú vedci citovaní serverom mailonline.

Ľudia, ktorí vedia kontrolovať sny, môžu zažívať vďaka tejto neobvyklej schopnosti zvláštne eufórie, ako keby niečo dosiahli, hovorí Peter Morgan, vedec z univerzity v Yale. Nové vedecké poznatky ukazujú, že ľudia skutočne môžu využiť sny ako nástroj na učenie. Nemožno si však predstavovať, že by bolo možné sa počas sna naučiť hrať na husle, upozorňujú vedci.

Ľudia s jasnými snami majú podľa vedcov z univerzity v Yale lepšie výsledky pri úlohách, ktoré testujú citové rozhodovanie sa v spoločenských vzťahoch, napísal vedecký časopis New Scientist. Podľa Morgana je možné tieto schopnosti posilňovať a trénovať. Jeho tím teraz hľadá spôsob, ako učiť ľudí využívať ich sny. Cieľom je zlepšiť u jednotlivcov sociálne zručnosti a schopnosti rozhodovania sa.

Už predtým bolo dokázané, že ľudia cvičiaci úlohy počas snov, ich zvládajú lepšie aj v realite. Jedna švajčiarska štúdia z Bernskej univerzity napríklad ukázala, že hádzanie mincí do šálky vo sne zlepšuje cielenie pri hádzaní predmetov v realite.

debata chyba