Psychický stav v liečbe onkologických ochorení je kľúčový

Psychologička PhDr. Andrea Križanová je koordinátorkou projektu psychosociálnej pomoci. Projekt, ktorý podporila charitatívna organizácia Liga proti rakovine, má podľa nej veľký zmysel.

17.07.2013 06:00
u psychológa, terapia u psychológa Foto:
Keď sa pacient ocitne na lôžku a nevie, čo ďalej, treba sa s ním porozprávať.
debata

Psychológovia navštevujú pacientov, nadväzujú s nimi vzťah a spolupracujú s nimi aj ambulantne. Križanová pripomenula, že pomoc ponúkajú nielen novodiagnosti­kovaným, ale aj onkologickým pacientom, ktorí sú v dlhodobejšej liečbe či v paliatívnej starostlivosti. Psychológovia ponúkajú služby aj rodinným príslušníkom. „Pretože onkologické ochorenie ako také je ochorenie celej rodiny, zásah na psychiku je veľmi silný nielen pre pacienta, ale pre celú jeho rodiny. Niekedy mám pocit, že viac treba pracovať s rodinnými príslušníkmi ako so samotným pacientom,“ povedala psychologička Križanová.

Na svojej, hoci ťažkej práci, oceňuje vďačnosť pacientov. Teší ju, keď vidí zlepšenie psychického stavu pacientov, pretože rakovina so sebou častokrát prináša ďalšie problémy, napríklad vzťahové, depresiu, návrat na pracovisko a rôzne iné praktické veci, ktoré počas choroby alebo po vyliečení pacient rieši. Prínos psychológa v prípade onkologického ochorenia vidí Križanová predovšetkým v tom, že keď sa pacient ocitne na lôžku a nevie, čo ďalej, treba sa s ním porozprávať. „Spoločne hľadáme možnosti, ako by sa zmobilizoval, čo mu môže pomôcť v tom, aby ochorenie, chemoterapiu a rádioterapiu lepšie zvládol, aby bojoval, aby vydržal,“ vymenovala ďalej Križanová.

Prítomnosť psychológov oceňujú aj lekári. „Niektorí psychológovia chodia s pacientom na vizity a stávajú sa akýmsi medzičlánkom medzi lekárom a pacientom, keď nerozumejú medicínskej terminológii. Psychológ sa snaží porozumieť potrebám pacienta, pýtať sa ho na všetko, čomu nerozumel, aj na spätnú väzbu. "Lekári nás vo väčšine prípadov privítali a potrebujú nás. Práve oni veľakrát cítili, že túto stránku jednoducho nedokážu zabezpečiť.“ Podľa Križanovej slov majú totiž pacienti veľakrát potrebu porozprávať sa, na čo lekár (onkológ) nemá kapacity, možnosti ani čas. Psychológ v liečbe onkologických ochorení je podľa psychologičky rovnako dôležitý ako lekár, pretože psychický stav je v tomto prípade kľúčový. „Nemôžeme liečiť len telo, je potrebné, aby sme liečili aj dušu.“

PhDr. Andrea Križanová je psychologička. Pracuje s dospelými onkologickými pacientami v charitatívnej organizácii Liga proti rakovine, je tiež koordinátorkou projektu psychosociálnej pomoci.

debata chyba