Lapacho, maté a rozmarín zaberú v stresujúcich dňoch

Čoraz viac sa píše o dvoch chorobách, ktoré prináša dnešná hektická doba. Jednou je workoholizmus, druhou workoholizmu podobný syndróm vyhorenia.

04.12.2013 06:00
čaj, bylinkový čaj, pitie čaju Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Nikto z nás by to nechcel zažiť, no viacerí k tomu máme bližšie, ako si myslíme. Pracovné požiadavky a nasadenie stúpajú a keď telu nedoprajeme oddych, ktorý nielenže si zaslúži, ale aj potrebuje, jednoducho si o choroby koledujeme. Telo nás na to, že ignorujeme jeho potreby upozorní, len potom už môže byť neskoro.

Reč nie je ani zďaleka len o oddychu. Stres sa v nás kopí aj v prípade, že máme strach, napríklad z toho, že nezvládneme všetko, čo sa od nás očakáva, alebo začneme cítiť niečo, čo bolo dovtedy neznáme. Sme nesmelí, veľa vecí nám začne byť ľahostajných, sme podráždení a celkový pocit z nášho života sa dá označiť ako nespokojnosť. Ak sa toto všetko zhrčí v tele, zvyknú pribudnúť aj fyzické problémy. A choroba je na svete. K tomu, že sme nespokojní so svojím životom, sa môžu pridať závraty alebo bolesti hlavy.

Ako si pomôcť?
Ak cítite nespokojnosť, na ktorú sa už stihli nabaliť fyzické problémy, zoberte si deň dovolenky, aby ste zhodnotili, čo ďalej. Pozrite sa na svoj život a zhodnoťte, či ste s ním spokojní, prípadne, či je vo vašich silách zmeniť niečo, čo vám nevyhovuje. A najmä si oddýchnite. Deň voľna prežite skutočne naplno. Robte niečo, čo ste dlho odkladali a nevyčítajte si, že sa „povaľujete“. Ani naďalej problém nepodceňujte a zájdite za lekárom, nechajte sa preventívne vyšetriť.

Uvedomte si, že jeden deň voľna problémy nevyrieši a preto bude potrebné, aby ste si vo svojom živote poriadne „upratali“. Ak neviete oddychovať, tak si tento relax naordinujte. Do „zoznamu činností“ nezabudnite zaradiť ani priateľov a koníčky, ktoré ste roky zanedbávali. Dôležité je, aby ste si ich užívali. Existujú dva zaručené recepty, ktoré keď zaradíte do svojho života, určite sa vám zlepší. Sú to zdravá ľahká strava a pohyb.

Stres zmiernite aj vhodným bylinkovým čajom. K týmto druhom patrí napríklad ženšen, v prípade, že ste vyčerpaní, zaberie maté, upokojujúce účinky zas má lapacho či bazalkový čaj. Ak túžite v stresujúcich dňoch po kúpeli, zaobstarajte si rozmarín. Rozmarínový môžete mať hoci aj celý deň. Vypite rozmarínový čaj a doprajte si rozmarínový kúpeľ. Budete sa cítiť lepšie – psychicky aj fyzicky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #workoholizmus #syndróm vyhorenia #lapacho #maté #rozmarín