Zadretý motor znamená stop

Únava, ale paradoxné problémy so spánkom, pokles výkonnosti, depresívne a úzkostné stavy, nespokojnosť, úzkosť aj mnohé telesné ťažkosti. To sú len niektoré z príznakov chronickej vyčerpanosti známej aj ako syndróm vyhorenia. Môže sa zvýrazniť po zime typickej nedostatkom slnečného svitu, vitamínov a mať prepojenie aj so známou jarnou únavou.

25.04.2014 06:00
únava, zamestnanie, organizácia práce Foto:
Mnohí sa práve nachádzajú v rôznych fázach syndrómu vyhorenia a ani si to neuvedomujú.
debata

O prvotnom nadšení sa zvyčajne hovorí, že človek je pre niečo „zapálený“. Tento plameň však môže byť následkom prílišného osobného nasadenia i nárokom okolia spaľujúci a časom dochádza k pocitom, ktoré súvisia s nespokojnosťou s prácou, často celkovo so životom, mnohí sú nepríjemní k svojmu okoliu, majú sklon užívať rôzne psychoaktívne látky, fajčením, pitím či protiúzkostnými liekmi si kompenzujú stres. Syndróm vyhorenia má viacero fáz, jeho podhubie tvorí chronický stres, permanentné nasadenie v práci i doma a v poslednej fáze už chýba akýkoľvek pocit zodpovednosti i záujem, všetko pohltí únava a vyčerpanie.

Syndróm vyhorenia sa vyskytuje čoraz častejšie. Psychológovia ho prirovnávajú k nešetrnej jazde autom, o ktoré sa človek nestará, zabúda tankovať i dolievať olej. Motor sa skôr či neskôr zadrie a oprava je náročná. Finančne i časovo.

Mnohí sa práve nachádzajú v rôznych fázach syndrómu vyhorenia a ani si to neuvedomujú. Dôležité je však rešpektovať svoje potreby, dopriať si potrebnú pauzu, plánovať svoje pracovné, ale aj oddychové aktivity. Damián, ktorý trávi celé dni zavretý za počítačom sám v miestnosti, si každé popoludnie dopraje polhodinovú prechádzku v horskom parku neďaleko svojej kancelárie. „Džoging nechcem, aby som sa nespotil a nemusel sa sprchovať a prezliekať. Len tak chodím a kochám sa prírodou, počúvam jej zvuky.“

Alica chodí v rámci obedovej prestávky krúžiť na kolieskových korčuliach na asfaltovú dráhu neďaleko jej pracoviska. Do uší si pustí hudbu a okolie vníma len do tej miery, aby niekoho nezrazila. Jarka funguje systémom svetlých bodov. „Vždy mám pred sebou pozitívny cieľ, niečo, na čo sa teším. Napríklad, že teraz v marci pôjdeme do Prahy na úžasnú výstavu orchideí. Poobzerám kvetiny, vylúpim pražské značkové sekáče a stretnem sa s niekoľkými príjemnými ľuďmi. Len keby som ten svoj prenosný vynález skazy mohla nechať doma,“ povzdychne si. Myslí tým svoj laptop.

Syndróm vyhorenia (burnout syndrome) po prvýkrát opísal Herbert Freudenberger, americký psychoanalytik nemeckého pôvodu, v roku 1975. Zažil ho na vlastnej koži. Jeho analýza vyvolala obrovský záujem psychológov o túto diagnózu a viedlo to k podrobnému popísaniu vývoja i následkov tohto javu a samozrejme, potrebnej prevencie.

Relaxačné rituály, časový manažment, dovolenka, pohybová aktivita, umiernené trávenie času na slnku, aby sa vytvoril dostatok vitamínu D a hormónov šťastia, dostatočný prísun horčíka, ktorý pomáha vyrovnať sa s únavou a vyčerpaním a uvoľňuje nervový systém – to všetko je alfa a omega neignorovania svojich potrieb a zdrojov ich naplnenia. Ak totiž svietiaca kontrolka znamená len spomaliť, zadretý motor znamená úplné stop. A často nadlho.

Tri základné príznaky syndrómu vyhorenia podľa WHO

  1. emočné vyčerpanie (rôzne pocity hnevu, bezmocnosti, úzkosti, nepriateľstva)
  2. depersonalizácia (pocit odcudzenia, zhoršenie medziľudských vzťahov)
  3. pocit osobného zlyhania (všetko je aj tak bezcenné)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #únava #syndróm vyhorenia