Onkológ Bella: Všetky pacientky sa boja, že im niečo nájdeme

Onkológ, Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD. z bratislavského Onkologického ústavu Svätej Alžbety nevyšetruje len ženy s rakovinou.

11.11.2014 06:00
prsia, samovyšetrenie, rakovina prsníka Foto:
Drvivá väčšina pacientiek sa zaujíma o to, akú veľkú budú mať jazvu, či prídu o prsník, prípadne sa informujú na možnosti rekonštrukcie.
debata

Gynekológovia mu odosielajú všetky pacientky, ktorých prípad je nejasný. Môže sa týkať výsledku pohmatu, sonografie alebo röntgenového vyšetrenia. „Prípady týchto žien doriešime. Buď ich vrátime späť na gynekológiu, ak sú zdravé a ďalej chodia na prevenciu ako doposiaľ, alebo ich pošleme na chirurgiu, v tom horšom prípade ich liečime u nás,“ vymenoval onkológ možnosti, ktoré pacientku, ktorá je odoslaná na onkológiu, čakajú.

Pravdaže, prichádzajú s veľkým strachom. „Niekedy aj hormonálna hrčka pacientku vystraší. Všetky sa boja, že im niečo nájdeme,“ povedal onkológ pre Pravda.sk a potvrdil, že pre ženu sú prsia najcitlivejšou časťou tela. „Skôr ženu dostaneme na gynekologickú ako na prsníkovú operáciu,“ prezradil. Dodal, že drvivá väčšina pacientiek sa zaujíma o to, akú veľkú budú mať jazvu, či prídu o prsník, prípadne sa informujú na možnosti rekonštrukcie.

V prípade muža by sa to dalo prirovnať k strate semenníkom. Rovnako o ne nechce prísť a má k nim rovnaký alebo aspoň podobný vzťah, ako žena k prsiam. Podľa onkológa Bellu je to do veľkej miery preto, že spomínané časti tela vidno. „Keď vám niekto vezme hoci aj celé črevo, nikto to nezbadá. Ale keď prídete o prsník, už potrebujete inú podprsenku, prsník je nesúmerný, alebo máte nedajbože epitézu. Tak isto vníma stratu semenníkov či pohlavného údu muž. Už nemôže ísť do sauny alebo na nudapláž. Nepríjemné je to už aj s jazvou.“

Okrem sono či mamografického vyšetrenia, by si... Foto: SHUTTERSTOCK
samovyšetrenie Okrem sono či mamografického vyšetrenia, by si každá žena mala prsia vyšetrovať sama.

Na otázku, či skôr ženy nezaujíma to, ako ich stratu prsníka prijme muž, onkológ Bella odpovedá: „Stretávame sa aj s tým, že sa muži boja, či rakovina nie je prenosná.“ Samozrejme, rakovina prsníka máva negatívny dopad na vzťahy. Veľa mužov to neunesie, nájde si milenku, páry sa dokonca aj rozvádzajú. Je tiež veľa prípadov žien, ktoré nemajú v rodine počas chemoterapie podporu. „Žiaľbohu, je to realita.“

Zaujímavosťou tiež je, že ženy, ktoré zvažujú zväčšenie prsníkov o jedno, či niekoľko čísel, potrebujú pred operáciou negatívny onkologický výsledok. Keď sa ich lekári pýtajú na dôvod, prečo chcú väčšie prsia, až 70 percent z nich odpovedá, že kvôli frajerovi či manželovi. Málokedy kvôli sebe.

Rakovina je u onkológa Vladimíra Bellu na dennom poriadku. Ak ju však diagnostikuje mladej žene, aj po rokoch praxe to znáša ťažko. „Hlavne keď príde s dieťaťom, má pred svadbou, nestihla ešte pocestovať, vyštudovať alebo porodiť a zrazu bum. Oznámime jej, že má onkologické ochorenie a jej svet sa otočí hore nohami. Nad takýmito prípadmi niekedy rozmýšľam aj mesiac.“

Vraví sa, že rakovina je zo stresu, strachu, z neschopnosti odpustiť, zo závisti a podobných negatívnych pocitov, ktoré človeka priam zožierajú. Onkológ Bella jednoznačne pripúšťa, že stres zohráva v onkologickom ochorení svoju rolu. Keď vraj stresovali myšli v laboratórnych podmienkach, vystresované mali častejšie rakovinu prsníka ako tie, čo nestresovali. Podobne aj u žien, ktoré užívajú antidepresíva, je výskyt rakoviny prsníka vyšší ako u zdravých, ktoré antidepresíva neužívajú. Avšak, stres sa nedá zmerať a každý ho prežíva po svojom. Niekto treskne dverami, iný sedí hodiny v kúte a narieka. „Kto z nich má ten stres väčší,“ pýta sa onkológ.

Na onkológii je k dispozícii psychológ aj psychiater. Onkológovia tam posielajú najmä pacientov, ktorí nemajú podporu v rodine. Základom podľa MUDr. Bellu je, aby pacient pokračoval v liečbe a aby nebol depresívny. V neposlednom rade sa odborník postará tiež o to, aby mal onkologický pacient rovnaké zázemie počas a po liečbe, aké mal predtým.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strach #depresia #onkológia #stres #rakovina prsníka #rekonštrukcia prsníka