Tí, čo sa radi bozkávajú, žijú dlhšie a šťastnejšie

Kto by to povedal. "Obyčajné" bozkávanie a toľko zdravotných benefitov! Táto romantická činnosť nielenže omladzuje, ale aj obšťastňuje a posilňuje imunitu...

13.07.2015 06:00
bozkávanie, bozk Foto:
Kto sa rád bozkáva, nech to robí čo najčastejšie.
debata (1)

Viac plusov

Tak, ako na všetko, aj na bozkávanie sa dá pozrieť negatívne. Ak sme totiž chorí a chceme sa bozkávať, partnera nakazíme. Túlenie a bozkávanie si v takých prípadoch musíme logicky odložiť na neskôr. Neodškriepiteľnou pravdou však je, že bozkávanie má viac zdravotných ako patogénnych efektov. Tvrdí to biopsychológ Peter Walschburger z nemeckej univerzity Freien Universität Berlin. Podľa jeho slov robí ľuďom styk s pokožkou dobre. A bozk je obzvlášť intenzívny kontakt s pokožkou. Antropologička z Brém, Ingelore Ebberfeld, zdôraznila, že úplne každá činnosť, pri ktorej sa cítime dobre, má pre nás zdravotný aspekt. „To je krásny vedľajší efekt bozkávania,“ skonštatovala.

Bozky zlepšujú náladu

… a tým pádom posilňujú náš imunitný systém, pretože posilňujeme obranné sily organizmu. Vďaka bozkávaniu budeme tiež otužilí, pretože si pri ňom s partnerom vymieňame nespočetné množstvo baktérií. Odoprieť si tieto úžasné momenty pre hygienické dôvody by ale bola hlúposť. Pretože kto sa zo strachu z baktérií preventívne nebude bozkávať, rozhodne nebude šťastný, myslia si vedci.

Nie každý to rád

Hoci pri téme bozkávania je často reč o hormónoch šťastia, nie všetky rasy a etniká sa bozkávajú s takým nadšením, ako to vidieť v západnom svete, zhodnotila Ebberfeld. Myslí si, že rozhodne preto nemožno paušálne tvrdiť, že bozkávanie obšťastňuje. Túto tézu by sme skôr mohli spresniť: Kto sa rád bozkáva, ak sa bozkáva, spraví seba šťastnejším. Niet čo dodať v prípade, že sa spolu bozkávajú osoby, ktoré k sebe skutočne patria. „Ten pravý s tou pravou.“ V takých prípadoch organizmus nepozná žiadnu stopku. „Keď sme zamilovaní, v mozgu je hotový Silvester,“ vraví ďalej Ebberfeld.

Ešte aj omladneme

Kto sa rád bozkáva, necíti sa staro. Pretože bozkávanie udržiava telo mladé. Takto zjednodušene by to síce biopsychológ nedefinoval, jeho vysvetlenie sa však nesie v podobnom duchu. „Za predpokladu, že tí, čo sa radi bozkávajú, žijú vo fungujúcich vzťahoch, a tým pádom sú šťastní, môžeme dospieť k záveru, že žijú dlhšie než ostatní.“

Ako dobrý skutok

Bozkávať sa v strese, to nie je ono. Bozk sa skôr spája so slovom relaxácia, niečo, čo si chceme poriadne užiť. A tým pádom redukuje stres. Možno ho prirovnať k dobrému skutku, ktorý sa nám podarí v mimoriadne zlý a náročný deň.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bozk #imunitný systém #šťastie #romantika #fungujúci vzťah