Odborník na výživu: Aj jedlo a jedenie je istý druh elektrošoku

Odborník na výživu, MUDr. Igor Bukovský, sa už vo svojej praxi stretol s otázkami typu: "Pán doktor, čo mám robiť? Len tak idem, otvorím chladničku a rozmýšľam, čo si dám."

14.07.2015 06:00
jedenie, jedlo, diéta, prežieranie Foto:
Jesť z nudy? Zbavte sa tohto zlozvyku tým, že sa zabavíte.
debata (2)

Nemáte čo robiť?

Podľa jeho slov takéto „jedenie z nudy“ hrozí predovšetkým cez víkendy a voľné dni. A tiež večer. Treba si v takýchto prípadoch položiť otázku, čo je to vlastne nuda. „Nemáte čo robiť, ani na čo myslieť? Alebo nemáte čo robiť a bojíte sa vlastných myšlienok a pocitov,“ pýta sa lekár. Túto otázku by si mal položiť každý, koho sa spomínané prejedanie týka. Len tým, že túto záležitosť pochopíme, môžeme ju následne poraziť.

Radšej bolesť ako myšlienky

V júli 2014 bol publikovaný veľmi zaujímavý výskum z Harvardovej a Virginskej univerzity, ktorý ukázal ťažko uveriteľnú vec: Ak ľudia nemajú čo robiť (nudia sa), radšej si sami spôsobia bolesť (slabý elektrošok), ako by o niečom len tak premýšľali. Profesor Wilson, ktorý štúdiu viedol, povedal: „Pre mnohých ľudí je ťažké používať svoju myseľ na vlastné rozptýlenie či pobavenie. Sme závislí na vonkajších aktivitách, ktoré nám priniesla moderná doba, a keď máme byť čo len chvíľu sami so sebou, radšej dáme prednosť negatívnej stimulácii ako vlastným myšlienkam. Dve tretiny mužov si počas 15-minútového čakania (osamote a bez vonkajších podnetov) pustilo aspoň jeden elektrošok. Jeden muž si počas tých 15 minút aplikoval elektrošok dokonca až 190-krát. Štvrtina žien si vyskúšala aspoň jeden šok.“

Ako to súvisí s jedením?

Aj jedlo a jedenie je istý druh elektrošoku – najmä, ak chcete schudnúť. Ak sa nudíte a nedokážete sa otvoriť vlastným myšlienkam a predstavám, radšej si idete „dať niečo dobré“. Kam si „to“ dáte? Do mozgu? Nie celkom, ale kúsok vedľa – do úst, opisuje bežnú prax Bukovský. Jedlo „z nudy“ je podľa jeho slov negatívna stimulácia (elektrošok) s negatívnymi dôsledkami. „Ale radšej si dáte "toto“ ako nudu. Nie je zvláštne, aký veľký môže byť náš strach z vlastných myšlienok a pocitov? Vyhýbame sa im aj za cenu, že nám to nejako ubližuje alebo blokuje naše životné ciele."

Čo teda robiť?

Igor Bukovský radí: „Naučte sa vedome meniť nudu na relaxáciu. Vo chvíli, keď začnete pociťovať nudu (nedostatok podnetov), otvorte si knihu alebo časopis a čítajte. Zmeňte prostredie, alebo sa aspoň zodvihnite a choďte sa pozrieť na svet z balkóna či terasy. Otvorte svoj hudobný archív a pustite si niečo, čo ste už dávno nepočúvali. Zatvorte oči a premýšľajte o tom, aké to bude skvelé, keď sa vám podarí schudnúť (pozitívna projekcia)… Ak sa dá "nuda“ v čakárni u lekára prežiť bez jedla, dá sa „nuda“ prežiť bez jedla aj doma."

Kyselina alfa-lipoová

Tvrdí sa, že potláča chuť do jedla, podporuje účinok inzulínu a leptínu. Avšak väčšina informácií pochádza z výskumu zvierat. U ľudí extrémna dávka 1800 mg vyvolala len veľmi miernu redukciu tuku (2%). Táto dávka môže spôsobiť žihľavku. Nachádza sa v brokolici, špenáte, zemiakoch a tebi droždí.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nuda #relax #prejedanie sa #myšlienky #elektrošok #leptín #žihľavka