Maľovanky pomáhajú proti stresu. Aj dospelým

Maľovanky pre dospelých, ktoré uľahčujú sústredenie a uvoľnenie, sú novým všeliekom proti stresu. Záujem o vyfarbovanie obrázkov pôvodne určených pre deti vo Francúzsku v poslednom čase prudko vzrástol, píše agentúra AFP.

17.01.2016 15:12
Majte stres pod kontrolou Foto:
Ilustračné foto.
debata

Táto „terapia umením“ však už prekročila Lamanšský prieplav a zaujíma veľkú časť zábavy určenej na vyčistenie hlavy.

,,Pred vyše rokom sme vypustili skúšobný balónik so stovkou antistresových maľovaniek zakúpených od britského vydavateľa Coloring for grown-ups. Úspech bol okamžitý a ohromný," uvádza Anne Le Meurová, vydavateľka Hachette Pratique, z ktorého dnes vychádza celá paleta francúzskych maľovaniek, od tých najjednoduchších po tie najzložitejšie.

„O maľovanky je záujem na celom svete. Predali sme práva na naše knižky do niekoľkých európskych krajín vrátane Británie, ktorá ich bude predávať do Spojených štátov, ale tiež do Číny, Južnej Kórey či Ruska. Vo Francúzsku dosiahol náklad kolekcie Terapia umením, ktorá má desať titulov, takmer 300-tisíc výtlačkov,“ hovorí Le Meurová.

„Táto činnosť, ktorá vyžaduje pokoj a sústredenie, vzbudzuje čím ďalej, tým väčší záujem. Ľudia sú dnes natoľko stresovaní: stále im vyzváňajú mobily, sledujú internet, sociálne siete. Potrebujú sa uvoľniť. Tvoria rukami bez toho, aby museli byť zvlášť talentovaní, a to vedie k uvoľneniu,“ vysvetľuje Anne Le Meurová.

„Medzi záujemcami sú predovšetkým ženy od mladých dievčat po veľmi staré dámy,“ dodáva.

„Vyfarbovanie je akýmsi návratom do detstva, my však ponúkame rôzne témy a ilustrácie s kultúrnou väzbou,“ hovorí Le Meurová. „Ilustrátori boli spočiatku našou ponukou zaskočení. Potom ich to však začalo baviť: majú úplnú voľnosť vo výbere témy,“ dopĺňa.

Kresliarka Národného múzea dejín prírody Marthe Mulkeyová tak ilustrovala Začarovaný les či Malé a veľké zvieratá, Hélne Gédouinová z nakladateľstva Marabout, ktoré vydáva, okrem iného, Tajnú záhradu Johanny Basfordovej, vyzdvihuje terapeutické účinky maľovaniek na dospelých.

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #stres #maľovanky