Behaviorálna terapia je spoľahlivou alternatívou antidepresív

Štúdia ukázala, že kognitívne behaviorálna terapia je rovnako účinná ako liečba s antidepresívami pri ťažkej forme depresie. S jedným rozdielom - vyžaduje si viac času a viac stojí.

01.02.2016 06:00
u psychológa Foto:
U psychológa.
debata (1)

Až 17 percent obyvateľstva

Depresia je často sa vyskytujúca duševná choroba. Štatistika hovorí až o 17 percentách obyvateľstva, ktoré prenasleduje a mučí celý život. Neoddeliteľnou súčasťou terapie sú antidepresíva – lieky, ktoré prinášajú hormonálnu rovnováhu v mozgu späť do rovnováhy.

Rovnako účinné

Gerald Gartlehner, vedúci oddelenia pre medicínu založenú na dôkazoch v univerzite v Kremse, analyzoval s americkými kolegami 45 štúdií, pri ktorých boli použité rôzne terapeutické prístupy. Porovnávali ich s modernými antidepresívami. Najdôležitejším zistením štúdie bol tento výsledok: Kognitívne behaviorálna terapia a antidepresíva sú rovnako účinné. „Veľa depresívnych pacientov hľadá účinnú alternatívnu liečbu,“ povedal Gartlehner, „naša štúdia ukazuje, že kognitívne behaviorálna terapia ňou je, je rovnako spoľahlivá, dôkazy sú k dispozícii.“

Výhody a nevýhody

To však ani náhodou neznamená, že by teraz všetci pacienti mali prejsť od liečby antidepresívami k terapii, povedal ďalej Gartlehner. Dôležité podľa jeho slov je, že lekári so svojimi pacientami diskutujú o výhodách a nevýhodách oboch možností, s cieľom nájsť optimálnu liečbu pre pacienta.

Lacnejšia cesta

Kognitívne behaviorálna terapia si vyžaduje dlhší čas, osobnú prítomnosť a v neposlednom rade aj peniaze. Netreba však zabúdať na fakt, že hoci je liečba s antidepresívami tá lacnejšia cesta, 60 percent z nich má rôzne vedľajšie účinky. „Vieme o nich. Od nevoľnosti až po samovražedné myšlienky,“ vymenoval Gartlehner. „Pre nás je dôležité, že lekári svojim pacientom poskytujú aj iné možnosti, ako sú antidepresíva,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terapia #depresia #samovražda #antidepresíva #hormonálna rovnováha