Nové možnosti v liečbe depresie

Súvislosť medzi zápalmi a depresiami je opätovne potvrdená. Približne 50 percent pacientov trpiacich vzácnou chorobou mastocytózou trpí zároveň depresívnymi príznakmi. Konštatovali to profesori Olivier Hermine z Inštitútu Imagine a Raphaël Gaillard z Pasteurovho ústavu.

21.03.2016 09:48
depresia, smutná žena, choroba, smútok, slzby,... Foto:
Depresia nie je vzácne ochorenie. Trpí ňou asi 350 miliónov ľudí, no to je len oficiálne číslo a v skutočnosti môže byť markantne vyššie.
debata

Mastocytóza je ochorenie, pri ktorom dochádza k abnormálnemu rast a hromadeniu mastocytov. Tieto bunky sú súčasťou imunitného systému a v prípade ochorenia sa hromadia v jednom alebo vo viacerých orgánoch (napríklad v koži, kostnej dreni, pečeni či slezine). Tieto bunky sú zodpovedné za alergické či zápalové reakcie. Mastocytóza sa prejavuje buď kožnou formou, väčšinou benígne, alebo systémovo, čo je závažnejší druh a postihuje kosti či tráviacu sústavu.

Pri štúdii vedenej Sophiou Georginovou-Lavialleovou v niekoľkých parížskych nemocniciach bolo sledovaných 54 dospelých postihnutých miernou formou mastocytózy. Dve tretiny z týchto ľudí vykazovali depresívne príznaky a boli porovnávaní s kontrolnou vzorkou 54 zdravých dospelých jedincov.

Vedci analýzou depresívneho ochorenia a krvi preukázali, že pacienti mali nižšie koncentrácie aminokyseliny tryptofánu a vyšší podiel neurotoxických derivátov tryptofánu, ako je kyselina chinolínová. Organizmus premieňa tryptofán na serotonín, čo je neurotransmiter, ktorého množstvo v mozgu sa súčasné lekárstvo snaží zvýšiť pomocou antidepresív.

Tieto výsledky potvrdzujú predošlé výskumy. Tie ukázali, že narušenie metabolizmu tryptofánu pri depresívnych ochoreniach môže byť spôsobené zápalom. Štúdia tiež ukázala, že skupina pacientov postihnutých mastocytózou mala nižšiu koncentráciu serotonínu v krvi.

Vzťah medzi depresiou a zápalom bol už predtým pozorovaný. „Niekoľko štúdií už preukázalo výrazné účinky ketamínu, anestetika, ktoré je silným inhibítorom kyseliny chinolínovej a pomáha osobám, ktoré nereagujú na konvenčnú liečbu,“ pripomína profesor Raphaël Gaillard. „Zároveň je potrebné prihliadať na to, či sa u depresívnych osôb nereagujúcich na bežnú liečbu vyskytuje aktivácia mastocytov, bez toho, aby títo pacienti trpeli mastocytózou,“ dodáva profesor Hermine.

Nová štúdia otvára ďalšiu cestu: testovať látky, ktoré by mohli zabrániť mastocytom rozširovať zápalové molekuly. Tieto nové cesty sú veľmi zaujímavé, hlavne keď uvážime, že asi 30 percent pacientov trpiacich depresiou nereaguje adekvátne na liečbu klasickými antidepresívami. Vo svete trpí depresiou približne 350 miliónov ľudí. „Vo sfére depresie je potrebné prehodnotiť význam zápalových procesov a imunológie, pretože antidepresíva, inhibítory receptorov serotonínu, sa počas posledných 30 rokov vyvinuli len málo,“ uvádza profesor Gaillard.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresie #ochorenia #mastocytóza