Rastie počet užívateľov deprivačných nádrží. Môžu vyliečiť stres i úzkosť

Deprivačné nádrže, známe tiež pod anglickým názvom floating tank, sú temné, zvukotesné kapsuly, kde sa ľudia po celé hodiny dávajú nadnášať teplou vodou.

27.06.2016 13:00
nádrž, žena, meditácia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Niekoľko desaťročí boli predmetom záujmu rôznych komunít hnutia New Age či hippie, ale v posledných rokoch stúpa počet ľudí, ktorí ich v Británii využívajú, napísal spravodajský server BBC News.

„Zbavíte sa všetkých zmyslových vnemov – vaše telo nijako nespútava vašu myseľ. Na tejto planéte nič podobné neexistuje,“ hovorí Gary Mossman, 26-ročný majster tatér z Basingstokeu. Deprivačné nádrže začal používať, aby zažil to, čo opisuje ako „stav théta“ – opojné či tranzu podobné rozpoloženie, o ktorom dúfa, že mu pomôže k väčšej kreativite pri tvorbe tatérských návrhov.

„Ide o to, aby ste si v hlave vytvorili čisté plátno a na ňom si potom mohli namaľovať niečo úplne originálne. Je to ako stav tesne pred zaspaním, keď máte veľmi živú predstavivosť a veci sa vám jednoducho samy objavujú v hlave,“ vysvetľuje.

Pôvodným zámerom týchto nádrží, ktoré boli vyvinuté v 50. rokoch minulého storočia, bolo skúmať ľudské vedomie a experimentovať s ním. Fanúšikovia seriálu Simpsonovci si iste spomenú na psychodelickú skúsenosť Homera v deprivačnej nádrži, iným sa vybaví film Mutácie z roku 1980 a desivé účinky experimentov vedca, ktoré vykonával sám na sebe.

Zmyslovú depriváciu vo vodou naplnených nádržiach prvýkrát študoval kontroverzný vedec John C. Lilly, ale jeho záujem o psychodelické drogy a komunikáciu s delfínmi sa postaral o to, že mnohí odmietali brať jeho výskum vážne.

Teraz však opäť rastúci počet vedcov začína študovať účinky zmyslovej deprivácie. V roku 2015 napríklad vzniklo laboratórium zasvätené štúdiu deprivačných nádrží v Ústave pre výskum mozgu v americkom Tulse.

Prvé štúdie naznačujú, že vznášanie na vode – oficiálne označované ako metóda REST (Restricted Environmental Stimulation Therapy) – by mohlo byť užitočné pri liečbe stresu a úzkostných stavov, ako je posttraumatická stresová porucha. Vo Švédsku, kde pacientom môže pobyt v deprivačnej nádrži odporučiť lekár aj zamestnávateľ, ich existuje v prepočte na obyvateľa viac ako kdekoľvek inde na svete.

Mnohí nováčikovia, ktorí floating tank vyskúšajú, sú priťahovaní širokou škálou potenciálnych prínosov pre zdravie, ktoré na svojich internetových stránkach uvádzajú kúpeľné strediská či ďalšie zariadenia ponúkajúce pobyt v deprivačnej nádrži. Zatiaľ sa ale nepodarilo všetky tieto tvrdenia podporiť dôkazmi.

Niektorí zisťujú, že pobyt v nádrži poskytuje úľavu od bolestivých zápalových stavov. Iní veria, že pravidelné vznášanie môže zlepšiť náladu, schopnosť riešiť problémy aj kreativitu. „Robím to, aby som si vopred vizualizoval svoj budúci zápas,“ hovorí Adam Adshead, majster bojových umení z Manchestra. A dodáva, že už rok a pol chodí do nádrže každý týždeň. "Keď človeka nič nerozptyľuje, oveľa ľahšie sa sústredí.

Veľa športových psychológov zvažuje používanie nádrží ako spôsob, ako športovcom pomôcť vizualizovať vlastný výkon. "V Spojených štátoch deprivačné nádrže pomohol spopularizovať ich nadšený užívateľ, komik a športový komentátor Joe Rogan. V USA je teraz viac ako 300 stredísk ponúkajúcich túto službu a prvé s 24-hodinovou prevádzkou nedávno otvorili v oregonskom Portlande.

V nádrži človek prakticky nič nevidí, nepočuje ani necíti, čo navodzuje hlboko uvoľnený stav podobný účinku meditácie. Táto prakticky úplná zmyslová deprivácia však tiež môže viesť k halucináciám a pocitom, ako by sa človek ocitol mimo vlastného tela.

„Raz som naozaj cítil, akoby ma čosi vyzdvihlo z môjho tela. Díval som sa na seba dole, bolo to dosť surrealistické,“ spomína Adshead. „Nie je to desivé. Len som mal pocit, že moja duša odplávala do hlbokého meditačného stavu. Ale to stane len tak raz za 50 pobytov v nádrži.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úzkosť #stres #deprivačné nádrže