Bozk posilňuje imunitný systém a znižuje stres

Bozk nie je len symbolom romantickej lásky a gestom vášne. Má aj terapeutické účinky. Napríklad zmierňuje bolesti hlavy a chrbtice. Nedávna vedecká štúdia ukázala, že oxytocín, ktorý sa pri bozku uvoľňuje, môže zmierňovať bolesti, pretože má analgetické vlastnosti. Takisto dokáže zmierňovať úzkosť a depresie časté u tých ľudí, ktorí trpia chronickými bolesťami. Priaznivých účinkov bozku na naše telo je pritom ešte viac.

26.07.2016 14:15
bozk, láska, milenci, vzťah, romantika Foto:
Bozk nie je len prejavom sympatie, ale aj účinným prostriedkom pre zlepšenie psychického i fyzického zdravia.
debata

Bozk posilňuje imunitný systém. Počas desiatich sekúnd trvania bozku si ľudia vymenia 80 miliónov baktérií, medzi ktorými je nepochybne streptokok alebo vírus Epstein-Barrovej, ktorý vyvoláva známu „chorobu z bozku“ – mononukleózu. Aj táto výmena baktérií však môže byť užitočná: „Sliny obsahujú mikrobiotiká, čo je naša vnútorná rezerva dobrých baktérií, a tak výmena baktérií pri bozku stimuluje imunitný systém zvyšovaním produkcie protilátok,“ vysvetľuje predseda Talianskej spoločnosti pre endokrinológiu Andrea Lenzi.

„Keď bozkávame partnera, ale aj deti alebo dokonca zvieratá, ktoré máme radi, stimuluje sa sekrécia hormónov s pozitívnymi účinkami,“ vysvetľuje Lenzi. Medzi ne patrí dopamín, endorfín a serotonín. Preto často pri vášnivom bozku tlčie srdce rýchlejšie a potíme sa. „Bozky prebúdzajú sériu hormónov, od kortizolu po mužské a ženské hormóny a endokrinné neurotransmitery, ktoré majú komplexne pozitívny vplyv na hormonálnu stabilitu,“ dodáva Lenzi.

Nie všetky bozky sú rovnaké, ale efekt, ktorý majú zo psychologického hľadiska, je veľmi podobný. „Francúzsky bozk dvoch milencov sa veľmi líši od bozku dieťaťa, ale oba majú rovnakú podstatu – intímny kontakt,“ vysvetľuje psychologička Adele Fabriziová z Inštitútu klinickej sexuológie v Ríme.

„Aj bozky na pozdrav sú prejavom citu a pozornosti voči druhému,“ dodáva.

Bozk je blahodarný aj pre starších ľudí. „Na tieto osoby, ktoré často žijú samy a trpia rôznymi chorobami, má bozk od vnúčaťa silný vplyv, pretože je uistením o citovom vzťahu a je mocným prostriedkom proti depresiám,“ uviedla Fabriziová.

Vášnivý bozk medzi mužom a ženou je najčastejšou podobou bozku vo filme aj v piesňach. „Je to gesto hlbokej intimity a v niektorých situáciách znamená viac než samotný sexuálny akt. Niektoré prostitútky sa napríklad odmietajú so zákazníkom bozkávať,“ hovorí Fabriziová. „Podľa mojich skúseností sa mnohé ženy sťažujú, že ich partner ,ide hneď na vec' a vynecháva bozkávanie. To sa mnohým ženám nepáči,“ uvádza. Muži si totiž väčšinou myslia, že vyvrcholením milovania je sexuálny akt, a mylne predpokladajú, že tak privodia viac potešenia i partnerke.

Dokonca aj „bozky“ štvornohých priateľov majú na ľudí blahodarný účinok. V štúdii Arizonskej univerzity sa uvádza, že klasický „bozk“ od psa je akýmsi univerzálnym liekom pre náš imunitný systém, pretože baktérie prítomné v jeho črevách majú na náš organizmus podobný vplyv ako probiotiká. Vedci teraz overujú tieto závery na dobrovoľníkoch starších ako päťdesiat rokov, ktorí budú žiť najmenej tri mesiace v tesnom vzťahu so svojím psom a nebudú sa vyhýbať tomu, aby ho pobozkali na ňufák.

debata chyba
Viac na túto tému: #bozk #imunita #stres