Postkoitálna dysfória: Prečo niektoré ženy po sexe plačú?

Po orgazme sa žena náhle rozplače. Stalo sa niečo? Nepáčilo sa jej to? Alebo sú to slzičky šťastia? Nie, nie. Reč je o postkoitálne dysfórii.

10.08.2016 06:00
smútok, choroba, bolesť, nešťastie, depresia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Sex je zdravý, po orgazme by mal byť človek uvoľnený, šťastný a oddýchnutý. Napriek tomu sa po ňom niektoré ženy cítia priam zúfalo. Odrazu ich prepadne smútok a prepuknú v plač. Trasú sa a najradšej by na partnera kričali alebo by ho zbili. Odkiaľ sa tento náhly smútok po sexe berie? Vedci tento „úkaz“ citovo mätúceho stavu mysle skúmajú už nejaký ten piatok a dokonca dostal už aj označenie: postkoitálna dysfória.

Aj najnovšie prezentovaná štúdia vedcov z Queensland University of Technology skúmala tento fenomén. Tím okolo doktora Roberta Schweitzera kládol online otázky 230 študentkám zo Švajčiarska a Austrálie. V centre pozornosti stáli skúsenosti s postkoitálnou dyfóriou.

46 percent žien uviedlo, že ten pocit pozná, päť percent ho v uplynulých štyroch týždňoch dokonca viackrát zažilo a dve percentá žien povedali, že u nich smútok prichádza po sexe zakaždým.

Prečo k melanchólii po milovaní prichádza, na tom sa ešte vedci nezhodli. Jedna téza tvrdí, že poklesnutie nálady spôsobuje zmena hormónov po orgazme. Napriek tomu, že to dáva logiku, táto hypotéza dodnes nie je vedecky podložená. Ďalšia téza, ktorá naznačuje, že by mohlo ísť o ťažkosti so sexom alebo partnerom, bola skúmaním jednoznačne vyvrátená. Ženy, ktoré sú po sexe pravidelne smutné, inak nemali viac alebo menej ťažkostí so svojím aktuálnym sexuálnym životom ako ostatné ženy.

Výskumný tím ďalej prostredníctvom otázok zisťoval súvislosť so správaním žien. Ženy, ktoré vzťah posilňoval a boli na partnera citovo naviazané (viseli na ňom), boli po milovaní častejšie emočne narušené ako ostatné ženy.

Dr. Robert Schweitzer: „Môže to byť tým, že ženy, ktoré vo svojom partnerstve v psychologickom zmysle "splynuli“, majú problém s tým, že sa po vrchole od svojho partnera „uvoľnili“. Majú spolu sex a potom je to odrazu preč. Partner odíde do kúpeľne alebo sa otočí na druhú stranu – a toto je pre ženy, ktoré trápi postkoitálna dysfória podobne bolestivé ako rozchod."

Dobrou správou je, že poklesnutá nálada našťastie po niekoľkých minútach alebo hodinách sama od seba vymizne. Pomáha aj teplá sprcha alebo intenzívne maznanie s priateľom. Podľa štúdie zlá nálada odpochoduje z hlavy relatívne rýchlo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #milovanie #orgazmus #plač #hormóny #postkoitálna dysfória