Aby bol mozog fit, potrebuje neustále trénovať. Tipy, ako na to

Možno tiež poznáte v okolí takého alebo podobného človeka. Má dve univerzity, doktorát, dokáže vymenovať všetky hlavné mestá, navštívil polovicu z nich, plynule ovláda tri reči.

17.08.2016 06:00
písať, písať list, Foto:
Písať, tvoriť - aj to je jedna z možností, ako udržať svoj mozog v dobrej forme a nedovoliť mu "hrdzavieť".
debata (3)

Ale keď sa ho opýtate, aby vám odporučil peknú knihu na leto alebo romantickú pláž, ostane ticho. Čo teda znamená inteligencia? Slovo pochádza z latinčiny a popisuje schopnosť myslieť. K tomu patrí logika, priestorová predstavivosť, (u)závery a pamäť. Znalosti nás však ešte „chytrými“ nerobia – ide o to, ako reagujeme na situácie, ktoré prináša život.

Mozog má úžasnú schopnosť prispôsobiť sa. Táto takzvaná neuroplasticita umožňuje nervovým bunkám, ich synapsiám a dokonca celým oblastiam mozgu zväčšovať sa a meniť sa. Čím viac rôznych dojmov náš orgán myslenia dostáva, o to lepšie prepája štruktúry a spolupracuje.

K tomu je ale potrebné komplexnejšie opatrenie než „len“ sa učiť. Smerodajný podiel má výživa a pohyb, pretože poskytujú nášmu mozgu palivo. Náš mozog potrebuje strukoviny, celozrnné produkty (vitamín B), mlieko, vajíčka, syr, ryby a rastlinné oleje namiesto živočíšnych tukov. To sú ideálne zdroje omega-3-mastných kyselín ako základných stavebných kameňov nových mozgových buniek. Na prepravu kyslíka sú dôležité zelené potraviny (bylinky, listová zelenina, olivy), pre energiu orechy, sušené ovocie a tekvicové semienka. Neurotransmiterový metabolizmus posilnia celozrnné obilniny a červené mäso. Pohyb, predovšetkým na čerstvom vzduchu, zaisťuje prekrvenie.

Šport pre mozog

Striedajte to – dobré je sudoku, krížovky a puzzle, čítanie ťažkého textu a jeho následné prerozprávanie. Zaoberajte sa novými úlohami, učte sa nové veci – cudzie reči, hra na hudobný nástroj, texty naspamäť, skladajte básne, vyšívajte – fantázii sa medze nekladú. Každopádne sa však vyhýbajte rutine, inak začne pamäť „hrdzavieť“. Nezabúdajte na spoločenské kontakty, sú tiež mimoriadne dôležité.

Buďte tvoriví

Maľovanie povzbudzuje koordináciu ruka-oko, písanie a básnenie fantáziu. Pravdaže nemusí ísť o „majstrovské dielo“, stačí dať myšlienky do akejsi podoby.

Dbajte na dostatok spánku

Náš mozog sa v spánku „čistí“, pričom za najvhodnejšiu pozíciu sa považuje poloha na boku. Prišli na to vedci z univerzity Stony-Brook v New Yorku, USA. Zotavujúci spánok prispieva k regenerácii mozgu a pomáha pri učení. V pozícii na boku sa rozširujú priestory medzi bunkami, a mozgovomiechová tekutina, ktorá vyživuje, detoxikuje a ochraňuje centrálnu nervovú sústavu, môže ľahšie pulzovať.

Šikovný vďaka športu?

Mníchovskí neurológovia prišli k záveru, že cudzie slovíčka sa učíme rýchlejšie a dlhšie si ich pamätáme, keď predtým vykonáme krátku, zato však intenzívnu fyzickú záťaž. Pravidelný vytrvalostný tréning dokonca zmení štruktúru mozgu a podporí vznik nervových buniek. Už hodinové prechádzanie zvýši krvný obeh v mozgu o 20 percent. Ideálnych je 10-tisíc krokov za deň, dvakrát týždenne ľahký silový tréning.

Spievajte – nielen pod sprchou

. Fínski vedci z univerzity v Helsinkách vedecky podložili, že pacientom s demenciou sa po desiatich týždňoch pravidelného spievania zlepšila orientácia a pracovná pamäť – po pravidelnom spievaní. Pritom je celkom jedno, aký výkon podáme a či spievame falošne. Ide o kombináciu slov, tónov a dýchania.

Jedzte orechy

Vďaka svojim zložkám (obsahujú vitamíny skupiny B, aminokyseliny, minerálne látky a nenasýtené mastné kyseliny), sú známe ako výživa pre mozog. Predovšetkým fosfor, zinok, selén a draslík podporujú „klíčenie“ nervových buniek. Kešu orechy pôsobia antistresovo, stačí hrsť denne.

Pite 2–3 litre vody

Mozog vie fungovať len vo vlhkom prostredí, inak prichádza k nedostatku živín a kyslíka.

Pauzy, prestávky!

Mozog ich potrebuje ako soľ. Relaxácia pomáha upevňovať to, čo sme sa už naučili. Z času na čas treba privrieť oči a obrátiť svoju pozornosť dovnútra. Meditácie tiež podporujú ukladanie a spracovanie dojmov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #pamäť #demencia #stres #meditácia #rutina #logika #inteligencia