Chcete sa lepšie a rýchlo učiť? Zdriemnite si!

Potrebujete si niečo zapamätať, veľa sa toho naučiť? Chce to veľa praxe, času, učenia a opakovania... Teraz však vedci hovoria jasnou rečou: Zdriemnite si radšej.

10.09.2016 06:00
učenie Foto:
Takto nejako to môže vyzerať...
debata

Pôjde to rýchlo a ľahko?

Je jedno, čo sa potrebujete naučiť, alebo si zapamätať, naliať si lievikom do hlavy. Či už máte pred sebou prezentáciu pred publikom, potrebujete sa rýchlo zlepšiť v taliančine, lebo vás v tomto jazyku čaká pohovor, alebo sa jednoducho chystáte na maturitu či inú náročnú skúšku, napríklad na vodičský preukaz. Učenie je zakaždým náročný proces! Existujú síce techniky, ktoré pomáhajú veci si zapamätať, ale na konci je zakaždým to isté: učenie, prax a opakovanie.

A dostatok spánku…

O tom aspoň hovorí výsledok štúdie, ktorá bola publikovaná v časopise „Psychological Science“. Podľa nej zlepší spracúvanie, vstrebávanie a zapamätanie nových informácií kombinácia ich opakovania a spánku.

Zdriemnuť si vs. nezdriemnuť

Pre účely tohto skúmania rozdelili účastníkov do dvoch skupín. Obe skupiny sa museli naučiť v novom jazyku rovnaké množstvo nových slovíčok. V prvej testovacej skupine sa učili celý čas – od rána do večera, kým si neľahli do postele. Avšak v druhej skupine na to išli inak. Účastníci sa učili chvíľu a potom si trochu zdriemli. Potom sa znova učili, až kým sa o 21. hodine nepobrali do postele na klasický spánok. Prvé výsledky sa prejavili už po týždni, pričom výsledok štúdie bol hotový po šiestich mesiacoch pozorovania.

Vyspatí a naučení

Bolo zistené, že tí, čo si dopriali medzi učením a opakovaním krátky spánok a aj v noci sa dostatočne vyspali, nielenže dokázali všetky naučené slovíčka použiť, ale sa aj skrátil čas ich učenia. Znamená to, že keď sa niečo potrebujeme naučiť, pôjde to ľahšie, keď prácu prerušíme spánkom a na chvíľu si oddýchneme. Napokon, času budeme potrebovať menej a budeme aj vyspatí. Čo viac si priať? Už len to vyskúšať v praxi a zistiť, že to skutočne funguje!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #učenie #spánok #cudzí jazyk #skúška #zdriemnutie #opakovanie