Poruchy spánku? Pomôže večerný kúpeľ a prechádzka

Odborníci tvrdia, že keby si ľudia našli čas na večernú prechádzku (pozor, nie aktívne športovanie), upratali si myšlienky s pomocou nejakej relaxačnej techniky a dopriali si kúpeľ, netrpelo by ich toľko poruchami spánku. Aké sú zásady spánkovej hygieny?

30.09.2016 06:00
spánok, posteľ, nespavosť Foto:
Nezvykajte si zdriemnuť cez deň, ak sa v noci budievate.
debata (17)
  1. Ak máte problémy so spánkom, chodievajte vždy spať v rovnakom čase a v presne určenú hodinu aj vstávajte. Výnimkou nech nie sú ani víkendy či dovolenky. Tento stereotyp je dôležitý!
  2. Vydržte bdieť až do určenej hodiny, keď chodievate spať. Bez ohľadu na to, či ste v predchádzajúcu noc zle spali. Pre ľudí, ktorí trpia nespavosťou, je pravidelný rytmus spánku a bdenia veľmi dôležitý!
  3. Nezvykajte si zdriemnuť cez deň, ak sa v noci budievate. Krátke zdriemnutie poobede sa síce považuje za výborný reštart mozgu, nie je však vhodné pre ľudí, ktorí majú problém s nočným spánkom.
  4. Ak sa venujete žiaducej pohybovej aktivite, optimálne je robiť tak ráno a po skončení pracovného času. Neskoro večer nie je vhodné venovať sa aktívnemu cvičeniu, ktoré organizmus zbytočne „naštartuje“. Odporúča sa joga a meditácia, relaxačné techniky.
  5. Niekoľko hodín pred spaním obmedzte príjem tekutín (najmä, ak ste muž a máte problémy s prostatou), rozhodne nepite kávu, čierny ani zelený čaj, nijaké kolové nápoje. Radšej levanduľový či medovkový čaj alebo komerčné čajové zmesi pre lepší spánok z lekárne. Pohár červeného vína pomôže, príliš veľa alkoholu spôsobí poruchy spánku. Takisto nefajčite, nejedzte ťažké jedlá, nepozerajte akčné filmy (a ak vás to rozčuľuje, tak ani správy). Z látok v doplnkoch výživy pomáha horčík, L-theanín, valeriána, melatonín, chmeľ, múčenka, ľubovník.
  6. V dôkladne vyvetranej spálni by malo byť 18–21 stupňov Celzia. Ak však mávate studené nohy, spávajte v ponožkách alebo v zime s termoforom.
  7. V spálni nemá čo hľadať televízor ani počítač. Spálňa nie je kancelária! V posteli večer nepracujte. Veľmi dôležitý je kvalitný matrac.
  8. Odstráňte svietiace displeje, tikajúce hodinky, zatemnite okná. Pozor na optický hluk. Výborne poslúžia vonkajšie rolety. Ak vám prekáža partnerovo chrápanie, alebo vás ráno budia smetiari, skúste štuple do uší alebo sa dohodnite na oddelených spálňach.
  9. Pred plánovaným spánkom je ideálna večerná prechádzka (napr. v rámci vetrania psa) a teplý kúpeľ. Ten zvýši teplotu tela a jej následný pokles vedie k príjemnému uvoľneniu a únave. Niekomu pomáha večerné čítanie knihy.
  10. Skontrolujte, či lieky, ktoré užívate, nespôsobujú poruchy spánku. Nespavosť spôsobujú niektoré liečivá obsahujúce kofeín, teofylín, salbutamol, pseudoefedrín a podobne). Aj mukolytiká, lieky na vykašliavanie hlienov, by sa mali užiť najneskôr o 17. hodine.

Prečo zívame?

O tom, čo vyvoláva zívanie a prečo je nákazlivé, jestvuje niekoľko teórií. Jedna hovorí o tom, že ľudia zívajú preto, aby do organizmu nabrali viac kyslíka a okysličujú sa tak mozgové bunky. Rozšírená je však teória, ktorá vychádza zo správania. Podľa nej ľudia podvedome napodobňujú zívanie. Nákazlivosť zívania je akýsi dôsledok empatie. Napríklad autisti, keď vidia zívajúceho človeka, obyčajne zívať nezačnú. Vy pri čítaní týchto riadkov pravdepodobne musíte zívať tiež. Niektoré národy veria, že ak zívame, niekto na nás myslí. U nás sa podobná povera spája skôr so štikútaním. Nie sme jediným živočíšnym druhom, ktorý zíva. Zívajú nielen mnohé cicavce, ale aj plazy a vtáky.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #prechádzka #spánok #kúpeľ #poruchy spánku #relaxácia #spánková hygiena