Arómy, ktoré pôsobia ako rýchla terapia

Nemôžete zaspať, v práci "pokrivkáva" koncentrácia, máte toho veľa a prežívate stres... Ak ste sa našli v týchto riadkoch, možno vám pomôže aj jedna z nasledujúcich vôní. Dokážu účinkovať ako rýchla terapia.

16.11.2016 06:00
aromaterapia Foto:
Arómaterapia nie je paveda. Vážne ju berú aj niektorí lekári.
debata (2)

Ihličie upokojuje

Vôňa ihličia pomáha pri zvyšovaní pozornosti. Éterické oleje čistia hlavu a pomáhajú nájsť vnútornú rovnováhu. Má však aj inú schopnosť. Popíjanie čaju môže vyriešiť dýchacie problémy a zahlienenie.

Levanduľa na kvalitný spánok

Levanduľa dokáže nášmu telu signalizovať, že je čas na spánok. Viaceré štúdie naznačili, že z levandule získaný olej s účinnou látkou silexan, potláča vylučovanie stresových hormónov, ako napríklad kortizolu, a to už pri prvej aplikácii. Jeden hlboký nádych a starosti sa zdajú menšie, spíme oveľa kvalitnejšie.

Grapefruit na dobrú náladu

Citrusovým arómam sa pripisuje náladu pozdvihujúci efekt. Ak vás teda chytí v zimnom počasí ľahká depresia, mali by ste siahnuť po týchto vôňach – grapefruit s pomarančom zlepšujú náladu a dodávajú energiu.

Kamilky znižujú stres

Inhalovanie kamilkového oleja z vonnej lampy znižuje stres, hodí sa napríklad ako prvá pomoc po namáhavom dni v práci.

Rozmarín zvyšuje koncentráciu

Éterický rozmarínový olej pomáha zmenšovať obavy (pred prezentáciou či skúškami), zlepšuje pamäť a koncentráciu.

Mäta na bolesti hlavy

Prehnali ste to včera s alkoholom a dnes máte typické príznaky „opice“, vrátane neznesiteľnej bolesti hlavy? Vôňa mäty vám v tomto boji pomôže – zníži napätie a zmierni bolesti hlavy a tiež nevoľnosti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #koncentrácia #stres #spánok #pokoj #dobrá nálada #aromaterapia #kortizol