Neistota v zamestnaní škodí zdraviu

Kto nie je istý svojím pracovným miestom, alebo bol z práce prepustený, môže trpieť fyzickým ochorením.

28.11.2016 06:00
človek, práca, stres, robota Foto:
Ilustračné foto.
debata

O miesto sa strachuje 40 % ľudí

Štúdia nemeckého centra Helmholtz Zentrum ukázala, že stresový faktor pracovnej neistoty môže mať dlhodobé následky. Zamestnanci, ktorí sú v strednom veku konfrontovaní s pracovnou neistotou, hodnotia svoju vlastnú pohodu aj po dvadsiatich rokoch výrazne horšie.

Navyše, v ostatných rokoch k negatívnym spúšťačom, ktoré sa spájajú s prácou, pribudli dočasné pracovné miesta, prepúšťanie vo firmách alebo skracovanie pracovného času. Ale aj nedobrovoľné zmeny pracovných podmienok a prechod do nového tímu či priestoru, môžu spôsobiť pracovnú neistotu.

Do štúdie MONICA/KORA sa zapojilo až 1800 pracovníkov z južného Nemecka. Takmer 40 percent z nich uviedlo, že sa „často alebo občas“ strachujú o pracovné miesto. O dvadsať rokov neskôr dostali účastníci rovnakú otázku znova – všetci boli v tom čase už na dôchodku. Skupina účastníkov, ktorá sa predtým sťažovala na neistotu práce, pociťovala nižšiu životnú pohodu. Pripomeňme, že zlý výsledok ohrozuje duševné aj telesné zdravie.

Neistota v práci zvyšuje stres

„Riziko zníženej pohody bolo v tejto skupine o 43 percent vyššie,“ vysvetlila Amira Barrech, autorka štúdie a odborníčka na zdravie pri práci z univerzitnej kliniky v Ulme. Tento pocit pretrvával aj po odstránení možných rušivých faktorov, ako je vzťah s kolegami či nadriadeným. Spojenie medzi pracovnou neistotou a dlhodobo zníženou pohodou vidia odborníci v strese, ktorý je spôsobený pracovnou neistotou. Predovšetkým pretrvávajúce pocity neistoty vedú k nahromadeniu krátkodobých stresových reakcií ako je zvýšený krvný tlak alebo telesné a psychické vypätie. Z toho zas môžu vzniknúť zdravotné problémy, ktoré pocit pohody ešte zhoršia.

Šéfovia by mali mať pozitívny vplyv

„Zmeny sú dnes nevyhnutnou súčasťou pracovného života a iste majú aj pozitívne aspekty,“ hovorí Barrech. Napriek tomu môže táto neistota, vyplývajúca zo spomínaných zmien, pôsobiť na zdravie negatívne a mala by sa, ak je to možné, redukovať. Kľúčovú rolu tu zohráva nadriadený. Ten by nemal mať vplyv len na pracovné prostredie, ale byť aj dôležitým zdrojom informácií. Môže prispieť k tomu, aby bol proces zmien pre pracovníkov predvídateľný a zvládnuteľný. „Ak chceme zabrániť pracovnej neistote, potom je včasná a dôsledná komunikácia základným stavebným kameňom,“ hovorí Barrech.

Aj pracovníci by mali byť aktívni

Mali by si hľadať alternatívne pracovné príležitosti či získavať ďalšie zručnosti, upevňovať svoje skúsenosti, pracovať na sebe. K zníženiu stresu môžu prispieť aj meditácie alebo šport.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #dôchodok #depresia #stres #neistota #krvný tlak #životná pohoda