Situácie, v ktorých sa meditácie viac než hodia

Aj vy používate tú "ošúchanú" formulku, keď sa z niečoho chcete vyzuť? Znie asi takto: "Aj by som sa na to dal, ale nemám čas!" Kto hľadá, ten nájde. A čas na meditáciu sa nájsť rozhodne oplatí.

07.12.2016 06:00
meditácia, vizualizácia, relax, Foto:
Vôbec nemusíte byť pri mori. Ale predstaviť si to môžete. Nič nie je nemožné.
debata

Stačí tak málo. Na krátku meditáciu sa nepotrebujeme špeciálne pripravovať, ale nevyžaduje si ani veľa času. Napokon, ten častokrát zabíjame doslova nezmyselne. Dobrou správou je, že meditovať sa dá takmer v každej situácii. Netreba ani pokoj, dá sa „vybaviť“ aj v hlučnej spoločnosti, v autobuse, v kaviarni alebo dokonca v práci. Benefit, ktorý prinesie, je na nezaplatenie.

V práci

Je váš pracovný deň častokrát hektický? Vďaka pár sekundám, ktoré venujete meditácii, môžete tento stres zvládnuť ľahšie. Je jedno, či sedíte pred monitorom počítača alebo ste na pracovnom stretnutí. Sústreďte sa na svoje dýchanie. Vdychujte a vydychujte cez brucho. Sledujte, ako cez vaše telo prúdi vzduch. Predstavte si, že s nádychom vdychujete jasné svetlo, ktoré sa dostane do všetkých buniek vášho tela a výdychom sa dostávajú všetky čiastočky, ktoré vás stresujú, nosom von. Toto cvičenie môžete robiť v každej možnej situácii, tak dlho a tak často, ako chcete.

Pri chôdzi

Jeden termín za druhým? Využite presúvanie z bodu A do bodu B na krátku meditáciu. Zamerajte sa na svoje kroky. Kráčate vzpriamene, pozorne a bezpečne. Zmeňte tieto kroky, dajte im silu, tempo a šmrnc. Vnímajte svoje vyžarovanie a vzpriamený postoj. Pozorujte o nič menej svoje ramená a to, aký ste (aká ste) sebavedomá, koľko máte elánu a radosti z toho, že máte dve zdravé nohy. Dýchajte pritom zhlboka a všímajte si svoju silu a kondíciu, ktorá vás teší.

Pri čakaní

Stojíte na zastávke alebo sedíte v čakárni u lekára? Nikdy sa nehnevajte na to, že musíte niekde na niečo alebo niekoho čakať. Radšej tento čas využite na meditáciu. Predstavte si svoje nohy, akoby boli zakorenené do zeme. Cíťte svoju vytrvalosť a silu. Ak je to možné, privrite oči a sústreďte sa na jeden bod – leží pár metrov pred vami. Vžite sa do toho, akoby vaše telo s hlavou rástlo. Korene vo vašich nohách sú silné a vďaka ním ste stabilný.

Pred spaním

Ľahnite si na chrbát, nohy mierne rozkročené, ramená pri tele, oči zatvorené. Precíťte, ako vás gravitácia ťahá do postele. Dovoľte svalom, aby sa uvoľnili. Vaše päty, prsty na nohách, líca, kolená a lýtka sú odrazu ťažké a klesajú hlboko do postele. Nasledujú vaše boky, chrbtica, lopatky, celý chrbát, ramená. Nech sú unavené a ťažké. Nakoniec príde rad na krk, hlava, oči a ústa. Sú čoraz ťažšie. Relaxujte a dýchajte zhlboka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncentrácia #stres #meditácia #dýchanie #kondícia #relaxácia #hektika