Máte zlú náladu? Tieto potraviny vám ju zlepšia

Je to vedecky podložené. Je desať potravín, ktoré sú také úžasné, že nám dokážu zlepšiť náladu.

23.01.2017 06:00
banán, banány, banánová diéta Foto:
Banán - notoricky známy "pozdvihovač nálady". Je v zozname!
debata (4)

Bude to zelenina a ovocie, o ktorých sa tradujú len samé dobré (zdravé) veci? Povestné úslovie „jedno jablko denne“ (a k doktorovi nemusíme) a tiež rady našich starých mám, ktoré už dávno od svojich matiek vedeli, že ovocie so zeleninou posilnia náš imunitný systém a ochránia nás pred chorobami. Je dobré vedieť, že vitamíny a balastné látky dokážu ešte viac!

Nová štúdia uverejnená v časopise American Journal of Public Health ukázala, že častá konzumácia ovocia a zeleniny posilňuje duševné zdravie, pomáha pri depresiách a pozdvihuje náladu. Skrátka, keď sa cítime „pod psa“, sme nevrlí a je nám zle, oplatí sa siahnuť po jednej z týchto potravín.

Paprika

Každá potravina, bohatá na vitamín C, prispieva k zníženiu produkcie stresového hormónu kortizolu. Ten možno označiť za vinníka zlej nálady. Žltá paprika obsahuje najviac vitamínu C, nasleduje červená a zelená.

Cherry paradajky

Obsahujú antioxidant lykopén, ktorý zastaví vývoj zápalových látok, a je považovaný za prevenciu proti depresii.

Špenát

Tento druh zeleniny je bohatý na kyselinu listovú – vitamín skupiny B, ktorý má pozitívny vplyv na neurotransmitery zlepšujúce náladu v našom mozgu.

Špargľa

Biela aj zelená špargľa sú dobrým zdrojom sérotonínu, kyseliny listovej a enzýmov, ktoré mimochodom „zlomia“ aj alkohol. Takže špargľa je aj účinným „liekom“ po opici.

Citrusy

Pomaranče, mandarínky, grapefruity, citróny, limetky… Vyberte si, ktoré vám najviac chutia. Tiež obsahujú kyselinu listovú a sú tým pádom bombou, ktorá zlepší aj tú najhoršiu náladu.

Bobuľové ovocie

Považuje sa za najlepší zdroj sacharidov. Maliny, černice, čučoriedky, ríbezle, egreše… Zvyšujú hladinu glukózy, čo má za následok zníženie podráždenosti.

Banány

Draslík zlepšuje funkcie mozgu, vitamín B6 zas zvyšuje produkciu hormónu sérotonínu a aby toho nebolo málo, je tu aj aminokyselina tryptofán, ktorá reguluje náladu.

Avokádo

Kombinácia vitamínov skupiny B a draslíka zvyšuje hladinu sérotonínu a znižuje krvný tlak, čo v konečnom dôsledku spôsobí uvoľnenosť a navodí pokoj v duši.

Sladké zemiaky

Komplexné sacharidy zvyšujú hladinu sérotonínu, a preto majú upokojujúci účinok na naše telo aj dušu.

Modré zemiaky

Sú nielen pekné, ale aj chutia a navyše obsahujú antioxidanty, ktoré zmierňujú zápaly a jód, ktorý reguluje štítnu žľazu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #sérotonín #dobrá nálada #antioxidanty #kyselina listová #kortizol