Pamäť: Morský koník v hlave

Viete, kde je v mozgu uložená pamäť? V hipokampe. Hippocampus hippocampus je latinský názov pre morského koníka. Pri Alzheimerovej chorobe je hipokampus jednou z prvých častí mozgu, kde dochádza k poškodeniu.

16.02.2017 06:00
alzheimerova choroba, pamat, demencia, mozog Foto:
Ilustračné foto.
debata

Práve „morský koník v hlave“ zohráva dôležitú úlohu pri konsolidácii informácií z krátkodobej do dlhodobej pamäti, pri priestorovej orientácii, pri tvorbe nových spomienok.

„Ochorenie dokážeme diagnostikovať pomerne rýchlo,“ vysvetľuje psychiatrička MUDr. Viera Albertyová z Centra Memory. "Samozrejme, doteraz neexistuje metóda, ktorá by demenciu Alzheimerovho typu počas života potvrdila stopercentne, diagnózu je však možné stanoviť s vysokou pravdepodobnosťou. Ak testovanie pamäte ukáže kognitívnu poruchu – čiže poruchu v pamäti, koncentrácii, pozornosti, rýchlosti myslenia, zmeny v úsudku a podobne, je v prvom rade potrebné vylúčiť iné typy demencií.

Tie môžu byť spôsobené cievnymi zmenami, depresiou, zníženou činnosťou štítnej žľazy, ale hoci aj anémiou a alkoholom. Mimochodom, všetky tieto diferenciálne diagnostické vyšetrenia môže urobiť aj praktický lekár. Následne psychiater alebo neurológ posiela pacienta na CT vyšetrenie, ktoré je schopné odhaliť atrofiu mozgovej kôry. Na začiatku ochorenia sa však CT snímka mozgu nelíši od snímky zdravého človeka." Preto je dôležité lekára vyhľadať už pri prvých náznakoch kognitívnej poruchy. Ako prvá sa stráca krátkodobá pamäť! Skorá diagnóza totiž pomôže v prípade liečeného ochorenia uchovať dlhšie lepšiu mentálnu činnosť.

Možnosť vyliečenia Alzheimerovej choroby zatiaľ nejestvuje, k dispozícii sú však lieky, ktoré zlepšujú kvalitu života postihnutých a spomaľujú ochorenie. „Celá liečba v počiatočných štádiách stojí na zabránení fungovania špeciálneho enzýmu, ktorý rozkladá neuroprenášač nazývaný acetylcholín. Laicky povedané, v mozgu treba zachovať čo najviac acetylcholínu, ktorý je potrebný pre správnu funkciu mozgových buniek. Máme viacero liekov s účinnou látkou donepezil, ktorá sa používa pri miernej forme Alzheimerovej demencie, pri stredne ťažkej a ťažkej forme máme k dispozícii ešte ďalšie lieky.“ V hraničných situáciách, keď je potrebné stárnuci mozog len „povzbudiť“, lekári predpisujú tzv. nootropiká, lieky, ktoré zlepšujú prekrvenie mozgu. Treba dodať, že niektoré liekové skupiny (a starší ľudia ich berú často) zhoršujú priebeh ochorenia. Patria sem lieky proti bolesti, proti úzkosti, pre lepší spánok, na zníženie krvného tlaku a podobne.

Okrem toho k doplnkovej liečbe patria rôzne látky ako antioxidanty, vitamín E, B12, vitamín D alebo „pán spánku“ biomelatonín, omega-3 mastné kyseliny, ktoré znižujú zápalové procesy v mozgu a pomáhajú pri regenerácii nervových buniek, resveratrol, gingko biloba v dávke minimálne 120 mg v ranných hodinách, lecitín, a podobne. „Starší ľudia nepociťujú smäd, preto vždy upozorňujem na dostatočný pitný režim, 1,5 litra vody denne plus rovnaké množstvo treba ešte v ten deň prijať v potrave. Odporúčam jesť potraviny, ktoré sa podobajú na mozog – orechy, sušené slivky, karfiol, brokolicu, ryby kvôli kvalitným olejom, ktoré obsahujú,“ tvrdí lekárka.

„Aby som mohla pevne sedieť na stoličke, potrebujem štyri nohy. Tie predstavuje hydratácia, fyzická aktivita pre prekrvenie organizmu, tréning kognitívnych funkcií a zdravá strava vrátane doplnkov výživy. Pri dodržiavaní týchto opatrení sa s pacientmi dokážeme niekedy vrátiť na hranicu normy. Máme napríklad pacientku, ktorej sme začiatkom roka 2013 diagnosti­kovali miernu kognitívnu poruchu. Veľmi sa zľakla, pretože žije sama. Začalo sa s liečbou a dodržiavaním opatrení a tá pacientka je dodnes v rovnakom stave a robí všetko pre to, aby sa jej ochorenie nezhoršovalo. Tá diagnóza je však nevyspytateľná, nie vždy sa to podarí. Ochorenie sa nedá vyliečiť, ale spomaliť ho je možné a pacient získa roky kvalitného života pre seba, ale aj pre svojich rodinných príslušníkov. Najviac sa dá pre pacienta urobiť v miernej fáze ochorenia, aj preto tak apelujeme na to, aby ľudia prišli na testovanie pamäti včas a včas sa začalo s liečbou.“

Centrum Memory na Mlynarovičovej ulici 21 v bratislavskej Petržalke ponúka bezplatné testovanie pamäti. Je potrebné objednať sa telefonicky na 02/62 41 41 43. Viac na www.alzheimer.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #pamäť #Alzheimerova choroba #hipokampus #morský koník #MUDr. Viera Albertyová