Vedci spochybňujú mlieko! Pri nespavosti vraj nepomáha

Nijaký domáci prostriedok proti nespavosti nemá takú dobrú povesť, ako práve teplé mlieko, najideálnejšie v kombinácii s medom. Otázka na dnes znie: Naozaj pomáha?

20.02.2017 06:00
Mlieko je absolútne dokonalá potravina, tvrdí... Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Jednoduchý recept

Recept o ktorom je práve reč, je veľmi jednoduchý. Potrebovať budete pohár teplého mlieka a čajovú lyžičku medu. Med sa v mlieku krásne roztopí a ešte krajšie ho osladí. Nápoj, ktorému sa síce nepotešia zuby, by mal zabrať a po vypití tohto chutného moku by ste mali sladko zaspať. Možno by ste v tejto chvíli povedali: Naše staré mamy mali vždy pravdu… keby! Keby nenastúpili na scénu vedci, ktorým sa podarilo povesť tohto nápoja narušiť a zaradiť ho do kategórie „mýty“.

Skutočne pomáha?

V skutočnosti je mlieko bohaté na tryptofán, aminokyselinu, ktorá zlepšuje spánok. L-tryptofán sa využíva aj v ľudskom mozgu na produkciu sérotonínu, ktorý sa označuje aj ako hormón šťastia. Sérotonín reguluje rytmus spánku a bdenia, potláča chuť do jedla a zlepšuje náladu. Jeho vysoká hladina je teda synonymom relaxácie a pokoja – a zaručovať má tým pádom aj kvalitný spánok.

Tu je háčik

Na to, aby sa úplne rozvinul účinok tryptofánu, musí prejsť hematoencefali­tickou bariérou. A na to, aby sa tam dostal, musí najprv prekonať ostatné aminokyseliny – čo sa tryptofánu, ktorý obsahuje mlieko, v skutočnosti nepodarí, ako ukázala štúdia z Massachusetts Institut of Technology. Renomovaný „Journal of Clinical Nutrition“ zverejnil štúdiu, ktorá dokázala, že potraviny bohaté na proteíny, ako je mlieko, napriek svojmu vysokému obsahu tryptofánu, znížia schopnosť mozgu aminokyselinu prijať.

Stavte na sacharidy

Aby teplé mlieko skutočne urýchlilo zaspávanie, pomáha podľa vedcov len trik, zjesť s mliekom potravinu s vysokým obsahom sacharidov, aby sa stimulovalo uvoľňovanie inzulínu. Tento hormón uľahčí mozgu prijatie tryptofánu, ktorý sa nachádza v mlieku.

Upokojujúci účinok

Odhliadnuc od tejto štúdie, viaceré prieskumy potvrdili, že spoľahnúť sa na mlieko pri nespavosti stojí za to. Podľa New York Times sa ale jedná skôr o psychologický ako medicínsky podložený efekt. Potešenie v podobe pohára mlieka pred spánkom by mal mať upokojujúci účinok.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #sérotonín #sacharidy #mlieko #nespavosť #pokoj #tryptofán #inzulín