Trápi vás nočné škrípanie zubov? Takto si pomôžete

Škrípete v noci zubami? Tento problém by ste nemali brať na ľahkú váhu! Ak odborne nazývaný bruxizmus dlhodobo pretrváva, škodí!

21.02.2017 06:00
žena, hnev, krik Foto:
Stres prejavujeme všetci po svojom.
debata

Tento „život znepríjemňujúci“ problém pozná veľa párov, hoci osoba, ktorá škrípe v noci zubami, o tom ani nemusí vedieť – ráno ju na to upozorní partner/partnerka. Počas dňa tiež môže pozorovať tzv. zatínanie čeľustí. Škrípanie zubov nie je neobvyklý fenomén. Podľa štatistiky trápi každého piateho človeka, škrípeme väčšinou nevedomky, často v noci. Jedná sa o opakujúcu aktivitu žuvacích svalov, ktorá sa prejavuje škrípaním alebo zatínaním zubov či čeľustí.

Rátajte s rizikami

Znie to možno neškodne, ale bruxizmus môže neskôr predstavovať vážne zdravotné riziká. Nielenže môže dôjsť k nenapraviteľným škodám na tvrdých zubných tkanivách – sklovine a zubovine – niektorí „škrípači“ to so škrípaním tak preháňajú, že im môže dokonca v dôsledku toho prasknúť zdravý zub. K ďalším následkom sa ráta aj možné napätie v krku a pleciach, bolesti hlavy či hučanie v ušiach.

Prečo škrípeme?

Pretože máme stres! V spánku spracúvame napätie celého dňa a neprejavujeme ho inak, ale práve takto. Preto sa nočné škrípanie zubami považuje za formu poruchy spánku (parasomnia). V niektorých prípadoch sú za škrípanie a zatínanie zubov zodpovedné ochorenia zubného lôžka, protéza, ak zle sadne (platí to aj o korunkách a mostíkoch), alebo zubné výplne. Ale aj alkohol a kofeín (káva, čierny čaj, kolové a energetické nápoje) môžu podporovať bruxizmus – pravdepodobne preto, že tieto látky ovplyvňujú centrálny nervový systém a fázy spánku.

Čo pomáha?

Dlaha na noc
Tenká dlaha, podobná hryzátku, aké používajú hokejisti. Vyrobí ju zubár na mieru, väčšinou na dolnú čeľusť. Jej úloha je jasná: stabilizovať dolnú čeľusť a uvoľniť žuvacie svaly. Je priesvitná, takže opticky neruší a rýchlo sa na ňu zvyká.

Botox
Neurotoxín botulotoxín má znížiť silu žuvacích svalov a škrípanie tak vôbec nevznikne. Nevýhodou tejto „terapie“ je, že po 4–6 mesiacoch je nutné ju opakovať a je drahá.

Fyzioterapia
Na relaxáciu žuvacích svalov sú aj špeciálne cvičenia. Pacient ich často absolvuje aj pri odovzdávaní priesvitnej dlahy.

Meditácie a joga
Keď je príčinou škrípania a zatínania zubami hyperaktivita žuvacích svalov, pomôže taj-či, joga alebo meditácie – zmiernia stresové reakcie a uvoľnia čeľuste.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stres #čeľusť #protéza #sklovina #zatínanie #bruxizmus #žuvacie svaly