Prebdeli ste celú noc? Pravdepodobne sa vám to len snívalo

Zobudíte sa a pociťujete oveľa väčšiu únavu ako v predchádzajúci deň - koniec koncov, celú noc ste sa len prehadzovali zo strany na stranu a neprivreli ani jedno oko.

23.09.2019 06:00
spánok, nespavosť Foto:
Väčšia únava ako včera?
debata

Takúto noc už zažil zrejme každý, neuveriteľné však je, že noci bez spánku sa nám často len snívajú! Pretože ako zistil výskumný tím z nemeckého Freiburgu, väčšina ľudí, ktorí si myslia, že trpia nespavosťou, sú bdelí oveľa menej, ako predpokladajú.

Celú noc som nespal…

Pacienti, ktorých nespavosť sa vyšetruje, v skutočnosti totiž spávajú okolo 80 percent úplne normálneho spánku. „Prežité“ noci bez spánku sa nám častokrát len snívajú: Pretože kto trpí poruchami nespavosti, častokrát nevie rozlíšiť fázy spánku a bdenia.

V rámci štúdie pozvali do spánkového laboratória 27 dobrovoľníkov s vážnymi poruchami spánku a tiež 27 zdravých ľudí. Tam strávili prvé dve noci bez vyrušovania, aby si najskôr zvykli na nové prostredie. Od tretej noci už boli budení signálovým tónom z takzvanej REM-fázy, ktorá je známa aj ako fáza snov. Následne mali stlačiť tlačidlo a bola im položená nasledujúca otázka: „Spali ste alebo ste boli hore?“

Snívaná nespavosť

Výsledky štúdie prekvapili aj výskumníka Bernda Feigea. "Hoci boli všetci prebudení zo snového spánku, každý šiesty s poruchami spánku si bol istý, že nespal. Zdraví účastníci naopak nikdy nepovedali, že by boli hore, hoci boli práve prebudení z fáze snov.

Okrem toho sa osôb s poruchami spánku pýtali, čo si pamätajú pred tým, ako počuli signál, ktorý ich prebudil. Údajne bdelí dobrovoľníci hovorili o mučivých myšlienkach, ktoré sa týkali stále toho istého, že nemôžu zaspať. „Zrejme si niektorí ľudia začleňujú strach zo spánku do svojich snov. Takže sa im o poruche spánku iba sníva,“ vysvetlil doktor Feige.

Nemenej stresujúce

„Dôležité je, že nezáleží na tom, či je porucha spánku objektívne merateľná alebo existuje len vo sne. Ale tento poznatok nám poskytol cenné informácie o tom, ako liečiť poruchy spánku“, vysvetlil vedúci štúdie, profesor Dieter Riemann. „Nespavosť môže byť vážnym ochorením a zvyšovať tým riziko ďalších závažných ochorení, napríklad depresie alebo mozgovej príhody.“

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strach #sen #depresia #únava #stres #poruchy spánku #bdenie