Sú zdravé: Pozície, pri ktorých je hlava nižšie ako srdce

5 dôvodov, prečo by ste ich mali častejšie robiť: Asány, pri ktorých je srdce umiestnené vyššie ako hlava, sú súčasťou štandardného repertoáru jogy. A robia nám dobre.

08.04.2020 06:00
shutterstock 91633424 Foto:
Jedinou úlohou je sústrediť sa na asánu a na nič iné nemyslieť.
debata

Temeno hlavy do trojuholníka medzi lakte a prsty, zdvihnite zadok, posúvajte chodidlá čo najbližšie k lakťom a potom pomaly zdvihnite jednu nohu a potom druhú smerom k stropu. Stojka na hlave alebo sirsasana, sa označuje aj ako kráľovná jogových cvikov. Patrí do skupiny cvičení, rovnako ako stojka na rukách, na predlaktiach alebo tzv. sviečka, pri ktorých je srdce vyššie ako hlava. Sú pre vás až príliš akrobatické? Netrápte sa, existujú aj oveľa jednoduchšie asány. Dôležité len ostáva, aby bolo srdce vyššie ako hlava. Patrí sem aj pozícia šťastného dieťaťa alebo jednoduché zdvihnutie nôh. Pozrite sa na päť dôvodov, prečo by ste mali tieto cvičenia praktizovať.

Zlepšujú krvný obeh

Zdvíhanie nôh nad hlavu uvoľňuje žily a dolné končatiny. Odkysličená krv prúdi späť rýchlejšie a je nahradená čerstvou. Srdce je aktivované a posilnené silnejším čerpaním, celý organizmus vrátane mozgu je lepšie zásobený kyslíkom a živinami.

Podporujú trávenie

Pretože orgány brucha sú odľahčené a stimulované. Vďaka obrátenej polohe sa „posúvajú“ smerom nahor k hrudnému košu a môžu sa znova roztiahnúť. Zvýšený prísun krvi tiež stimuluje trávenie.

Posilňujú chrbticu

V závislosti od asány je chrbtica buď posilnená alebo natiahnutá. To umožní medziplatničkám znova sa roztiahnúť a zásobiť čerstvou tekutinou. Môže to pomôcť pri bolestiach chrbta, zaistiť vzpriamenú chôdzu a stabilné držanie tela.

Upokojujú myseľ

Bez ohľadu na to, či ide o aktívne „obrátenie“ tela ako je stojka na hlave alebo pasívne, napríklad pozícia dieťaťa. Jedinou úlohou je sústrediť sa na asánu a nemyslieť na nič iné. Je úžasné vypnúť neustály prísun myšlienok.

Vytvárajú nové perspektívy

Ak stojíte na hlave, váš pohľad na svet sa mení. Tento výkon a nová perspektíva môžu pomôcť pri pohľade na staré problémy, s ktorými inak zápasíte, a pri hľadaní kreatívnych riešení. Otvárajú tiež dvere intuícii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #jóga #hlava #srdce #kyslík #intuícia #stojka