Psychiatrička: Ku komu s depresiou? Psychiatrovi či psychológovi? Ako môže pomôcť praktický lekár?

"Depresia je duševná porucha typická depresívnou náladou, smútkom, apatiou, keď nás dlhodobo nič nebaví a v ničom nevidíme zmysel. Samozrejme, je normálne cítiť sa občas aj zle, všetky majú z času na čas takzvané depky," hovorí psychiatrička MUDr. Vanda Valkučáková.

03.10.2022 06:00
žena, depresia, smútok, invalidita Foto:
Zatiaľ kým počas prvého roka pandémie nebola zaznamenaná zvýšená samovražednosť oproti predchádzajúcemu obdobiu, za rok 2021 už pozorujeme nárast počtu dokonaných samovrážd na Slovensku vo všetkých vekových skupinách.
debata (1)

Mnohí si myslia, že ak má človek depresiu, nemôže sa nikdy usmievať. „Je to predsudok, hovorí MUDr. Valkučáková. "Malé ostrovčeky občasného zlepšenia neznamenajú, že človek nemôže mať depresiu.“ Na Slovensku máme päť psychiatrov na 100-tisíc ľudí, pričom v Európskej únii je to sedemnásť. Priemerná čakacia lehota na termín u psychiatra je sedem týždňov. Existuje nádej, že sa v tomto systéme niečo zlepší? Čo je akútna psychiatria a kto peer konzultant?

Video
Na Slovensku sa vo viac ako 80 % prípadov o pacientov s depresiou starajú psychiatri a len menej ako 10 % pacientov liečia praktickí lekári. "Časový tlak vyvíjaný aj na psychiatrov je enormný," pripúšťa MUDr. Vanda Valkučáková.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #psychológ #depresia #antidepresíva #psychiater #depresívna nálada