Postrach ľudstva: migréna

Stámilióny ľudí na svete slovo migréna doslova desí. Napriek tomu, že ju spôsobuje mnoho faktorov, jej pravá príčina dodnes nie je známa. Prejavuje sa ukrutnou bolesťou hlavy, nevoľnosťou či dokonca vracaním.

17.09.2012 07:00
migréna, hlava, bolesť Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

„Presný mechanizmus vzniku migrénovej bolesti nie je známy, a preto je aj liečba často komplikovaná a zameriava sa prevažne na potlačenie bolesti, čo je paradoxne často príčinou postupného zhoršovania stavu. Trpezlivé a dôsledné experimentovanie s úpravou stravy prináša výsledky až v polovici prípadov,“ vysvetľuje doktor Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy. „Príčinou migrény je porucha regulácie napätia cievnej steny. Striedanie rozšírenia a zúženia cievy vyvolá dráždenie nervov v cievnej stene a bolesť sa prenáša do kôrových oblastí mozgu,“ pokračuje.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ako si môžete proti migréne pomôcť sami?
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Spôsobiť ju môže dehydratácia organizmu, nervové vypätie, nepravidelný denný režim, nedostatok spánku či pohybu, prejedanie sa, ale aj hladovanie. Ľudia, ktorí ňou trpia, bolesť lokalizujú zvyčajne v jednej polovici hlavy, ktorú sprevádza pulzujúca bolesť v spánkoch. „Môže ju sprevádzať precitlivenosť na svetlo a zvuky, pretrváva hodiny a bez liečby môže trvať aj niekoľko dní. Zhoršuje sa pohybom hlavy alebo v predklone a môže ju sprevádzať vracanie,“ hovorí o jej prejavoch Bukovský.

„Prvá fáza, odborne nazývaná prodromálna, migrenikovi jasne naznačuje, že čoskoro bude zle, prejavuje sa napríklad podráždenosťou, nepokojom, niekedy depresiou, zvýšenou únavou, spavosťou. Príznaky sa môžu objaviť aj 24 hodín pred záchvatom migrény,“ vraví neurologička Iveta Nikolová. „Druhá fáza sa nazýva aura. Auru tvoria rôzne ložiskové neurologické príznaky, ktoré predchádzajú bolestiam hlavy. Najčastejšie ide o zrakovú auru, ktorá sa prejavuje napr. zábleskami, rozmazaným videním, svietiacou vlnovkou… Okrem toho môžu pacienti v tejto fáze trpieť poruchami reči, tŕpnutím končatiny, rôznymi stupňami ochrnutia končatín. Aura väčšinou odznie so začiatkom bolesti hlavy. Treťou fázou je samotná bolesť hlavy. V tejto fáze záchvatu pacienti netolerujú ani minimálnu záťaž.“

Migréna síce oveľa častejšie postihuje ženy, no trpia ňou aj muži. „Približne 80 percent pacientov s migrénou tvoria ženy. Približne jedna z piatich žien dostane migrénu, pričom u mužov je to jeden zo šestnástich. Keďže hormonálne zmeny v organizme výrazne ovplyvňujú migrénu, sú isté udalosti týkajúce sa migrény pre ženy osobité, napríklad menštruačný cyklus, užívanie antikoncepcie, tehotenstvo, stav po pôrode dieťaťa, menopauza a liečenie estrogénom. Počet mužov a žien trpiacich migrénou je skoro rovnaký v čase raného detstva, ale po puberte počet žien s migrénou začína výrazne stúpať a presahovať počet mužov s migrénou,“ vysvetlila neurologička.

„Migrénu nevieme vyliečiť, vieme ju len ovplyvniť liekmi a správnou životosprávou, pokúsiť sa vyhýbať sa spúšťačom migrény, viac oddychovať, dôležitý je pravidelný spánok, užívanie prípravkov horčíka, vylúčenie potravín, ktoré nám nerobia dobre, dostatok tekutín, vyhýbanie sa hluku,“ upozorňuje Nikolová. Keď príde záchvat, postihnutý by si mal ľahnúť v tmavej miestnosti. O príčine ochorenia sa vie veľmi málo. „Nemožno vylúčiť genetický podiel migrény, ak má matka migrénu, je 50-percentná možnosť, že sa prejaví aj u detí,“ konštatuje neurologička. Často sa hovorí aj o spúšťacom faktore, ktorým je najmä stres, únava a prepracovanosť.

Migréna a ostatné primárne bolesti hlavy človeka obťažujú, znižujú dlhodobo jeho kvalitu života, ale neohrozujú ho na živote. To potvrdzuje aj fakt, že väčšina chorých s týmito problémami nikdy nenavštívi lekára. Stále totiž pretrváva názor, že bolesti hlavy sú nutnou súčasťou života a že sa nepatrí nimi nejako zvlášť zaoberať.

Hranicu medzi „banálnymi“ a vážnejšími bolesťami hlavy možno určiť len s problémami. Lekára by ste mali vyhľadať vtedy, ak vás bolesti hlavy obťažujú do takej miery, že to má negatívny dosah na vaše denné aktivity.

„Najdôležitejšia je dôsledná anamnéza, na základe ktorej je približne 90-percentná úspešnosť správnej diagnózy a vylúčenie iných príčin bolestí hlavy, a to zobrazovacími vyšetreniami mozgu, vyšetrením krvi, ochorenia štítnej žľazy, röntgen krčnej chrbtice. Aktuálne nemáme žiadny marker, ktorý nám zdiagnostikuje migrénu,“ vysvetľuje neurologička.

Ak je bolesť hlavy mierna, prichádza raz až dvakrát do mesiaca a zaberajú na ňu bežne dostupné tabletky, ide najskôr o bežné bolesti hlavy z únavy či zo stuhnutia svalstva v oblasti krčnej chrbtice. Ak sa však charakter bolesti hlavy zmení, je strednej a silnej intenzity, je náhla, atypická, stála, s vracaním, s častou frekvenciou a ešte aj s neurologickými príznakmi, treba nevyhnutne navštíviť neurológa Za bolesťami hlavy sa môže skrývať závažné neurologické ochorenie.

Migréna sa lieči liekmi zo skupiny triptanov a v prípade zvýšenej frekvencie bolestí hlavy antiepileptikami a antidepresívami. Liečba bolestí hlavy môže byť „behom na dlhé trate“. Zázračná tabletka, ktorá by vás migrény zbavila, zatiaľ totiž neexistuje.

4 debata chyba