Akné zjazvuje aj dušu

Diagnózou akné vulgaris trpí vyše 85 percent dospievajúcich a malá časť dospelých do veku 44 rokov. Akné však nie je iba kozmetický problém, ale niekedy aj vážne ochorenie, ktoré nezanecháva jazvy len na koži, ale aj na psychike. Odborníci z oblasti dermatológie zdôrazňujú, že na zabránenie trvalých kožných zmien je nevyhnutné začať s terapiou včas.

31.03.2008 14:17
pleť - kozmetika - žena - akné Foto:
Ilustračné foto
debata

Nepekné zapálené vriedky na koži prekážajú každému – či už ide o tvár, krk, hrudník alebo ramená. A tým skôr mladým ľuďom v citlivom veku. Sedemdesiat percent foriem akné je fyziologických, bežných, to znamená, že obsahujú väčšinou povrchové kožné nálezy spôsobené upchatím kožných pórov. Zápal ani zjazvenie v zásade nie sú prítomné. Tridsať percent foriem akné patrí medzi tzv. klinické, to znamená, že si vyžadujú liečbu u kožného lekára. Závažnejšie formy akné už totiž obsahujú aj silné a hlboké zápalové nálezy, cysty, uzlíky a bolestivé hrče s veľkým rizikom tvorby jaziev.

Ako vlastne toto najbežnejšie kožné ochorenie mládeže vzniká? Pri akné dochádza k poruchám rohovatenia hornej časti vlasového vačku na koži, to znamená, že bunky, ktoré ho vystielajú, sa odlupujú a zhlukujú príliš rýchlo. Upchávajú vývod žliazok tohto vlasového vačku, kde sa pod vplyvom hormónov – androgénov tvorí nadmerné množstvo mazu. Nahromadená zmes mazu a buniek pod vytvorenou „zátkou“ vedie k rozmnoženiu baktérie, ktorá za normálnych okolností žije na koži a nazýva sa Propionibacterium acnes. Nuž a tá následne spôsobí zápal so známymi neestetickými prejavmi na koži, ktoré sa tak často banalizujú.

Rehabilitácia čokolády

Lekári sa domnievajú, že akné je výsledkom mnohých združených faktorov. Svoju úlohu tu do veľkej miery zohráva dedičnosť, hormonálne poruchy a zmeny v organizme, dráždivé látky v životnom prostredí, vlhko, nežiaduce účinky niektorých liekov, a čo sa podceňuje, akné výrazne negatívne ovplyvňuje stres (napr. napätie pred skúškami). Nepotvrdilo sa, že akné zhoršuje čokoláda alebo oriešky, ktoré sa dlho odporúčali vysadiť z jedálneho lístka. „Čokoláda škodí skôr pri atopickom ekzéme, ale akné príliš nezhoršuje,“ tvrdí MUDr. Karolína Kykalová, špecialistka na dermatológiu z ČR.

„Kvalitná horká čokoláda dokonca obsahuje množstvo antioxidantov. Rozhodne by som však pri problémoch s akné znížila príjem živočíšnych, čiže tzv. nasýtených tukov. Naproti tomu, rybí tuk je pri akné prospešný. Ďalej sa treba vyvarovať tvrdého alkoholu i dráždivých, príliš kyslých či korenistých jedál. Nijaké sýtené ani kolové nápoje a softdrinky, ale dodržiavať vyvážený pitný režim. Kvalitná hydratácia organizmu zvyšuje celkovú kondíciu kože.“

Slnko ani solárium ľuďom s akné odborníci neodporúčajú. „Opálená pleť síce zakrýva prejavy akné, ale vystavovanie sa UV žiareniu pokožku poškodzuje, vysušuje, dochádza ku zhrubnutiu rohovinovej vrstvy – predovšetkým vplyvom UVB zložky – a následnému upchávaniu mazových žliaz so sklonom k zápalom,“ vysvetľuje táto špecialistka na laserovú a estetickú medicínu.

Zatiaľ čo u mladých žien v produktívnom veku často pomáha hormonálna terapia (napr. nasadením antikoncepcie) podporená užívaním antioxidantov, u chlapcov terapia hormónmi nie je možná. „Preto je pre nich liečba napr. doplnkami výživy s obsahom antioxidantov ešte dôležitejšia ako pre ženy, navyše zvyknú trpieť ťažšími formami akné,“ dodáva MUDr. Kykalová.

„Ak je to čo len trochu možné, pacient by mal navštevovať tzv. lekársku kozmetiku, kde mu pleť odborne vyčistí kozmetička so zdravotníckym vzdelaním,“ hovorí zdravotná sestra Danuša Krístková z Ústavu lekárskej kozmetiky v Bratislave. Odporúča vyhnúť sa najmä pílingom a vytláčaniu vyrážok, ktorými si mladiství často roznesú po koži infekciu, a takisto soláriám.

Liečba akné

„Vzhľadom na záťaž, ktorú toto ochorenie pre mladých ľudí predstavuje, sa dáva čoraz väčší dôraz na rýchlosť a efektívnosť liečby,“ konštatuje MUDr. Eva Rasochová z Ambulancie pre ochorenia vlasov a akné FNsP v Bratislave-Starom Meste. „Výber liekov je potrebné prispôsobiť rozsahu a stupňu ochorenia. Správne cielená liečba akné je však vždy úspešná.“

Aj podľa MUDr. Evy Škutilovej, viceprezidentky Slovenskej spoločnosti estetickej dermatológie a kozmetiky z Bratislavy, vývoj tohto kožného ochorenia nie je možné dlhodobo predpokladať. „Liečba musí kopírovať aktuálny kožný nález,“ zdôrazňuje. Možností liečby je niekoľko. Pri forme ochorenia bez zápalovej zložky, čiže ak prevládajú uhry (komedóny), postačia miestne prípravky, ktoré uhry uvoľňujú. Okrem bežne dostupnej dermatokozmetiky a voľnopredajnej doplnkovej liečby antioxidantmi môžu lekári predpísať lokálne kyselinu azealovú, retinoidy, ak je zapálených a hnisavých prejavov viac, treba pridať aj miestne antibiotikum. Od používania síry sa už v lokálnej liečbe dávno ustúpilo, pretože sa zistilo, že zhoršuje prejavy ochorenia.

Pri väčšom rozsahu ochorenia treba siahnuť po celkovej liečbe. Rozšírené je dlhodobé  používanie antibiotík predovšetkým z radu tetracyklínov, pretože sa predpokladá, že pomáhajú zvládať akné potláčaním množenia už spomínanej baktérie Propionibacterium acnes. Tetracyklíny však znižujú účinnosť antikoncepcie a deťom do 12 rokov môžu sfarbiť vyvíjajúce sa zuby. Nepodávajú sa ani tehotným. Prinášajú so sebou všetky nežiaduce účinky, ktoré antibiotiká majú, napr. aj likvidáciu prospešných baktérií v organizme z radov probiotík.

U žien sú často účinné antikoncepčné tablety s antiandrogénnym efektom, ktoré môže predpísať gynekológ.  Účinkujú aj proti takým prejavom, ako sú mastné vlasy či rast chĺpkov. Pri ťažších formách akné by mala väčšina lekárov siahnuť po účinnej látke izotretinoín. Ide o látku podobnú prirodzene sa vyskytujúcemu vitamínu A. U nás jestvuje na predpis vo forme gélu a v dvoch rozličných silách v kapsuliach originálneho i generického lieku (produkt s rovnakou účinnou látkou, ktorý prichádza na trh o niekoľko rokov neskôr ako originál), za ktoré pacient nedopláca. V účinnej liečbe akné sa táto látka používa od roku 1982.

Nesmie sa však podávať tehotným ani dojčiacim ženám, ani sexuálne aktívnym ženám bez užívania antikoncepcie, pretože izotretinoín môže poškodiť vyvíjajúci sa plod. Tí, ktorí ho užívajú, nesmú nosiť kontaktné šošovky, užívať prípravky obsahujúce vitamín A a musia sa vyhýbať slnečnému žiareniu. „Príchod tejto látky dáva mladým ľuďom s akné veľkú nádej,“ napísal ešte v decembri 2006 v Lidových novinách profesor dermatológie na pražskej Karlovej univerzite MUDr. Pavel Barták. „Pôsobí totiž proti všetkým štyrom faktorom vzniku akné súčasne. Liečba však nie je zadarmo – pacient za ňu platí suchosťou slizníc, popraskanými perami, zvýšenou citlivosťou na slnko a rednutím vlasov. Všetky tieto nepríjemnosti však bezo zvyšku zmiznú po skončení terapie.“

Veľký problém – rozpačitý prístup

Profesor Barták ďalej dodáva: „Hoci akné predstavuje medzi mladými ľuďmi veľký problém, verejnosť a mnohí lekári k nemu pristupujú rozpačito. Dokazuje to aj oxfordská štúdia, keď sa po 4-ročnom sledovaní liečby akné v teréne zistilo, že len 11 percentám pacientov praktickí lekári odporúčali návštevu kožného lekára. Pacienti dostali len 1,7 receptu za rok.“ V Chorvátsku prieskum zas ukázal, že len tretina dospievajúcich so zreteľnými prejavmi akné sa odhodlala navštíviť akéhokoľvek lekára.

„Neliečené alebo nedostatočne liečené akné môže spôsobiť ťažké fyzické alebo psychické následky,“ dodáva MUDr. Eva Škutilová z Bratislavy. Treba zabrániť tomu, aby mladým ľuďom vznikli ťažko napraviteľné zjazvenia – a nielen na koži.

Štyri hlavné faktory vzniku akné

  1. porucha rohovatenia buniek vo vlasovom vačku a jeho upchatie
  2. zvýšená produkcia mazu podmienená mužskými pohlavnými hormónmi – androgénmi
  3. rozmnoženie baktérie Propionibacterium acne
  4. zápal

Možnosti liečby akné

  • lokálna: liečivá z lekární na recept obsahujúce tzv. retinoidy – majú protizápalový a upchaté póry rozpúšťajúci účinok (Locacid krém, roztok, Differine gél, krém, Isotrexin gél),  miestne erytromycínové antibiotiká, kyselina azealová uvoľňujúca upchaté vývody žliaz, antibakteriálny účinok (Skinoren), ďalej AHA kyseliny, benzoylperoxid, klotrimazol (Aknecolor)
  • celková: antibiotiká (tetracyklíny), hormonálna antikoncepcia s antiandrogénnym účinkom (napr. Diane-35, Minerva, Jeanine), systémové prípravky s obsahom izotretinoínu na všetky 4 faktory vzniku akné (Roaccutane, Aknenormin)
  • kombinovaná: celková liečba v kombinácii s miestnou alebo kombinácie lokálne pôsobiacich účinných látok (jedna ráno, jedna večer), napr. anbitiotikum s kyselinou azealovou a pod.
  • podporná: dermatokozmetika, doplnky výživy (s obsahom zinku, selénu, B6, betakaroténu, vitamínov E a C: Bio-Acno), kryoterapia, chemické obrusovanie, dermabrázia, drenáž cýst, laser…

Akné a mlieko
//Hromadia sa dôkazy o tom, že ak je niečo v strave, čo negatívne ovplyvňuje akné, tak je to mlieko a všetko, čo sa z neho vyrába. Veľká štúdia z Harvardovej univerzity napríklad ukázala, že dievčatá v stredoškolskom veku, ktoré konzumujú mlieko a mliečne výrobky v najväčšej miere (3 – 4 porcie denne) majú o 20 – 40 percent vyššie riziko vzniku komplikovaného akné. Akné podľa tejto štúdie zhoršuje mlieko plnotučné, odtučnené, ba aj sušené. Zhoršujú ho aj zmrzliny, cottage cheese a smotanové výrobky. Zatiaľ nie je jasné, či akné zhoršujú hormóny kravského mlieka, alebo jeho vysoký obsah jódu. Nehovorím, že nesmiete piť kravské mlieko a jesť mliečne výrobky, ale ak je akné problém, ktorý vás trápi a musíte užívať proti akné aj lieky, obmedzte príjem týchto potravín na minimum. Vápnik sa dá zabezpečiť aj z lepších zdrojov.
//(MUDr. Igor Bukovský, Návod na prežitie pre muža, str. 124)

Najlepšie potraviny pre kožu

Mrkva – 1,5 veľkej mrkvy denne zodpovedá zhruba 25 mg betakaroténu. Zvyšuje obranyschopnosť pred infekciou a UV žiarením. Ochranu kože a všetkých buniek v tele prednostne poskytuje prirodzený betakarotén, nie syntetický.

Paraorechy (brazílske orechy) – najbohatší známy potravinový zdroj selénu, ich dennou konzumáciou (3 – 6 ks) získate celú dennú dávku selénu, skvelého minerálu a antioxidantu, ktorý kožné bunky chráni pred škodlivým UVB žiarením a má v koži protizápalový účinok.

Ovsené vločky a obilniny – sú bohaté na meď a vitamín B6. Obe živiny napomáhajú tvorbu melanínu, pigmentu, ktorý chráni pokožku pred slnkom.

Voda – nedostatok tekutín negatívne ovplyvní úroveň vlhkosti pokožky, čím koža rýchlejšie starne.

Olivový olej – poskytuje pokožke významnú ochranu pred starnutím a vráskavením.

Sušené slivky – predstavujú koncentrovaný zdroj antioxidantov.

Jablká – sú zdrojom skupiny antioxidantov nazývaných flavonoidy. Zopár jabĺk denne vám pomôže zvýšiť ochranu proti škodám, ktoré spôsobujú UV žiarením vyvolané voľné radikály.

Sladké zemiaky (batáty) – ich konzumáciou sa zvýši váš príjem vitamínov E a C. Tieto vitamíny spoločne chránia tukové a vo vode rozpustné molekuly buniek kože pred útokom voľných radikálov. Spevňujú kožné vlákna, urýchľujú hojenie.

Mastné ryby (losos, makrela, sardinky) – rybí tuk môže chrániť pred UVA a UVB žiarením, a to znížením hladín látok spôsobujúcich zápaly.

//***Spôsobuje čokoláda akné? ***
…Nepodarilo sa nájsť dôkazy, ktoré by potvrdili, že čokoláda vyvoláva akné. Akné väčšmi súvisí s hormonálnymi zmenami, než so zložením stravy. Na Pensylvánskej univerzite výskumníci kŕmili jednu skupinu osôb imitáciou čokolády, ktorá v skutočnosti čokoládu neobsahovala, a druhú skupinu čokoládou s desaťnásobne väčším obsahom čokolády v porovnaní s bežnou. Výsledky pozorovania a porovnania akné v oboch skupinách dobrovoľníkov neukázali významné rozdiely.
// (Prečo majú muži bradavky?, str. 39, Fragment)

Je vytláčanie vyrážok nebezpečné?

V jednu noc, keď som mal službu na oddelení, prišla pacientka s obviazanou sánkou. Dôvodom jej problémov bolo to, že si opakovane vytláčala vyrážky, čím si spôsobila infekciu. Keď si sňala obväz, uvidel som ranu asi 10 × 10 cm. Naordinovali sme antibiotiká, psychiatrickú konzultáciu a ktosi sa jej opýtal: „Neučila vás mama, že vyrážky sa nemajú vytláčať?"

Vytláčanie vyrážok môže rozhodne zapríčiniť komplikácie. Stláčaním vriedkov sa baktérie vyvolávajúce infekciu môžu väčšmi zatlačiť do kože, spôsobiť začervenanie a opuch. Je to aj najčastejšia príčina jaziev po akné.

Vytláčanie vyrážok je dokonca smrteľne nebezpečné, pretože môže vyvolať sínusovú trombózu – krvnú zrazeniu vo vnútrolebečných cievach, tzv. sínusoch, ktoré sa nachádzajú medzi klinovou a spánkovou kosťou. Skutočne nebezpečnou oblasťou na vytláčanie vyrážok je tzv. trojuholník smrti, oblasť od koreňa nosa cez kútiky úst až po sánku v celej jej dĺžke. Všetky cievy v tejto oblasti komunikujú so sínusmi a silná infekcia následkom vytláčania vyrážok môže spôsobiť ich trombózu.
(Dr. Billy Goldberg, pohotovostný lekár Newyorskej fakultnej nemocnice v knihe Prečo majú muži bradavky, str. 97, Fragment)

Akné trpí

  • 80 – 85 % dospievajúcich (niektoré údaje hovoria o 99 %)
  • 8 % dospelých vo veku 25 – 34 rokov
  • 3 % dospelých vo veku 35 – 44 rokov
debata chyba