Jazvy sa môžu stať neviditeľnými

Niektorí ľudia ich zo žartu nazývajú tetovaním na celý život zadarmo a s úsmevom si spomínajú na situácie z detstva, počas ktorých sa k nim dopracovali - pád z trojkolky či bitka so starším bratom.

05.10.2009 10:35
jazvy - bolesť - modriny Foto:
Jazvy na tvári môžu byť minulosťou.
debata

Pre iných je jazva dramatickou spomienkou na omnoho nepríjemnejšie situácie, chirurgické zákroky a závažné úrazy, prekáža im a najradšej by ju z kože vygumovali. Dá sa to vôbec?

Vari niet človeka, ktorý by nemal na tele nejakú tú jazvu alebo jazvičku. Niekto ju považuje za hendikep, môže vďaka nej trpieť až závažnými depresiami, najmä ak ide napr. o rozsiahlejšie zohyzďujúce plošné jazvy po závažných popáleninách či nepekné vystupujúce keloidy na viditeľných miestach. Iná jazva môže byť svojím spôsobom sexi, u mužov akýmsi prejavom mužnosti, u žien v duchu filozofie že „každá šelma musí byť poznačená“. Vo všeobecnosti však platí, že jaziev by sa väčšina ľudí najradšej zbavila a v prípade poranení máme snahu ich tvorbe za každú cenu predísť.

Staré mamy potierali jazvy domácim nesoleným sadlom, ľubovníkovým olejom či tinktúrou zo skorocelu. Súčasnosť prináša moderné prostriedky a postupy na liečbu a zmenšenie viditeľnosti jaziev.

Čerstvejšie jazvy sa odstraňujú jednoduchšie
Jazva je súčasťou prirodzeného procesu hojenia kože. Vzniká ako následok jej porušenia, ktoré môže byť náhodné v podobe úrazu alebo dokonca plánované, napr. v podobe chirurgického zákroku. Niektoré prírodné kmene – predovšetkým z Afriky – jazvia svoju pokožku zámerne v rámci rituálov a určovania príslušnosti k tomu-ktorému kmeňu. Dinkovia si ich vyrezávajú na čelo a spánky. Ženy z kmeňa Karov si symetrickými zárezmi zdobia prsia. Dobrovoľné zjazvovanie má pravdepodobne najdlhšiu históriu zo všetkých spôsobov zdobenia tela.

V zahraničí jestvujú štúdiá, kde si blázniví záujemcovia môžu dať na telo vytvoriť jazvením, tzv. skarifikáciou, pomocou techník ako vypaľovanie alebo vyrezávanie rôzne ozdobné obrazce.

Rozsah a vzhľad jazvy závisí od mnohých okolností. Jazva „pracuje“, čiže mení svoj tvar i veľkosť, až do 18 mesiacov od svojho vzniku. Pri úprave a odstraňovaní jazvy je najdôležitejším faktorom pri rozhodovaní sa pre vhodnú metódu vek jazvy. Čerstvejšie jazvy sa odstraňujú omnoho jednoduchšie a s lepším efektom v porovnaní so starými – aj keď ani v takomto prípade nemusí byť nič stratené a viditeľnosť jazvy sa dá takisto zmenšiť na minimum.

Hojenie jazvy vyžaduje vlhkosť a kyslík
„Schopnosť hojenia kože po rôznych typoch poranenia alebo po operáciách je u každého človeka iná. Niekomu sa rany hoja takmer zázračne a jazvy akéhokoľvek druhu sú takmer neviditeľné. Tých, čo toto šťastie nemajú, je väčšina,“ tvrdí kožná lekárka MUDr. Hana Zelenková, PhD., zo Svidníka. Liečba jaziev môže byť konzervatívna, ale aj agresívnejšia. Pri rozhodovaní sa by mal pomôcť odborník – môže ním byť dermatológ, chirurg, plastický chirurg, dokonca rehabilitačný le­kár.

Jazvám ako strie, čo je vlastne popukaná koža následkom jej rýchleho rozťahovania, najčastejšie počas tehotenstva, sa dá predísť prostredníctvom pravidelného nanášania zvláčňujúcich emulzií masážami. Na dosiahnutie potrebnej pružnosti pokožky je dôležité aj pravidelné cvičenie.

Pri plánovaných chirurgických zákrokoch nepochybne svoju úlohu zohráva spôsob šitia, používanie vstrebateľných šicích materiálov a podobne. Dôležitá je však aj následná starostlivosť o jazvu. Jazvy si totiž počas liečby vyžadujú predovšetkým potrebnú vlhkosť a maximálny prístup kyslíka. Hydratácia je kľúčom na dosiahnutie maximálneho efektu. Napomáha produkcii kolagénu pre rýchlejšie hojenie.

Nijaká jazva nezmizne úplne
Na tomto princípe fungujú rôzne silikónové produkty – plátky, gély, tyčinky. Silikónové plátky (napr. Epiderm, Scarban Elastic) majú rôzne veľkosti, strihaním ich možno prispôsobiť. Prikladajú sa priamo na jazvu, sú umývateľné a vhodné na viacnásobné použitie.

Silikónové gély (Xeragel, Dermatix, Scarban Velvet Touch) sa používajú najmä v oblasti tváre, po akné, vyberaní znamienok, na pohybom namáhaných miestach. Možno na ne nanášať mejkap. Jazvy zmäknú, vyblednú, vyhladia sa. Silikónová tyčinka (Prosil) má zas výhodu v jednoduchom a praktickom nanášaní. Na liečbu jaziev je známy aj gél Contractubex, ktorý má zas výhodu v tom, že je voľnopredajným liečivom s klinickými štúdiami dokázanými účinkami. Obsahuje výťažok cibule, alantoín a heparín. Podmienkou všetkých týchto prostriedkov je však dostatočne dlhé používanie, najmenej počas 3 mesiacov a podľa návodu. Efekt liečby zvyšujú aj tlakové bandáže alebo bodové masáže.

Medzi ďalšie, už agresívnejšie možnosti riešenia jaziev patrí aplikácia kortikoidov. Pri preliačených jazvách, ktoré tvoria v koži priehlbinky, niekedy nie je iná možnosť, ako jazvu opäť rozrezať a opätovne prešiť, prípadne do nej napichať vstrebateľné či nevstrebateľné kolagénové implantáty. Vystupujúce jazvy sa dajú zbrúsiť (mikrodermabrázia), niekedy pomôže už chemický píling. V niektorých centrách kozmetickej chirurgie sa robí tzv. laserový frakčný resurfacing, s pomocou ktorého možno vyhladiť jazvičky (najmä po kiahňach, akné), dokonca vrásky. Princípom je šetrné odparenie vrchnej vrstvy pokožky a tým obnovenie povrchu kože.

Pôsobením laserového lúča dochádza tiež k podpore tvorby kolagénu. Jedným z najmodernejších spôsobov je aj technika re-cell. „Ide o vyhladenie jazvy zbrúsením a následné prekrytie jazvy extraktom buniek odobratých z vlastnej zdravej kože. Oprava jazvy je sezónnou operáciou a robí sa v zimných mesiacoch, keď je znížená úroveň UV-žiarenia,“ podotýka MUDr. Alexandra Novotná, PhD., z kliniky Esthetic v Bratislave.
Dôležité je uvedomiť si, že každá jazva sa dá liečiť, hoci ide o dlhodobý proces. Nijaká však nezmizne úplne. Môže sa však stať prakticky neviditeľnou.

Druhy jaziev

Hypetrofické (vyvýšené): vznikajú nadmernou tvorbou novej kože, preto sa im hovorí aj hyperaktívne. Tieto jazvy sú obyčajne červené, hrubé a tvrdé. Často svrbia alebo bývajú bolestivé a nepríjemné. Majú tendenciu vystupovať nad úroveň okolitej kože, pritom sa však nerozširujú mimo oblasti pôvodného zranenia, to znamená, že ich rast obmedzujú rozmery rany. Zvyčajne sa tvoria v priebehu dvoch týždňov po poranení.
Keloidné (prečnievajúce cez línie rany): Sú hrubé, oblé, tvoria nepravidelné zhluky jazvovitého tkaniva, ktoré sa šíri cez hranice pôvodného zranenia. Často sú červené alebo tmavšie v porovnaní s okolitou kožou. Môžu vzniknúť aj neskôr po zranení a taktiež sa zhoršiť počas tehotenstva. Tvoria sa v akomkoľvek veku, ale majú sklon rýchlejšie sa vyvíjať u mladších osôb a u ľudí s tmavšou pleťou. Tendencia k tvorbe keloidov býva dedičná.
Atrofické (preliačené): Vznikajú, ak sa rana nehojí správne a tvorí sa tak nedostatočné množstvo nového spojivového tkaniva. Výsledná jazva je pod úrovňou okolitej kože, napr. jazvy po akné alebo po ovčích kiahňach.
Strie: Minijazvičky spôsobené rýchlym naťahovaním kože následkom rýchleho rastu, zmeny telesnej hmotnosti alebo v období tehotenstva, najčastejšie sa objavujú v oblasti bokov, pŕs, sedacích partií, brucha, podkolenných jamôk.

Čo má vplyv na vzhľad jazvy

  1. Typ a rozsah poranenia (mechanické, chemické, tepelné, úraz, chirurgický zákrok, očkovanie, vyrážky)
  2. Umiestnenie na tele (jazvy v oblasti aktívnych svalov – chrbát, nohy, ramená – a na ohyboch tela ako kĺby sa často rozšíria v dôsledku pohybu a sú viditeľnejšie ako jazvy na menej zaťažených miestach)
  3. Dedičné predpoklady (dedičný je napr. sklon k tvorbe keloidov, predovšetkým u ľudí s tmavšou pokožkou)
  4. Infekcia (zvyšuje pravdepodobnosť hojenia nepeknou jazvou)
  5. Vek (u starších ľudí sa koža hojí pomalšie, koža mladších pacientov je zas náchylná k tvorbe nadmerných jaziev)
debata chyba