Zdravotné riziká v tetovacích štúdiách dnes už takmer nehrozia

Petra Lehutová prevádzkuje tetovacie štúdio. Sama netetuje, no tetovať sa dáva už dvanásť rokov.

06.10.2011 06:00
debata
Petre Lehutovej, samozrejme, tetovanie nechýba. Foto: archív Petry Lehutovej
Petra Lehutová - tetovanie Petre Lehutovej, samozrejme, tetovanie nechýba.

„Začalo to v pätnástich škaredým ornamentom nad zadkom. Pokračovalo to otrasnými drakmi – kerky boli krivé, technicky zle urobené a predovšetkým zle zahojené. V takomto duchu som pokračovala až do osemnástich rokov,“ povedala. Na vysvetlenie doplnila, že mladý človek občas nemá súdnosť.

„Chcela som kerku a bolo mi jedno, akú. Vybrala som si ju z katalógu a bola som presvedčená o tom, že je super. Teraz si to už nemyslím,“ dodala a zdôraznila, že práve pre tieto dôvody sa v ich štúdiu rozhodli netetovať mladších, ako osemnásťročných.

Podľa Petry je veľký rozdiel medzi tým, ako sa tetovalo a tetovanie vnímalo pred desiatimi rokmi a dnes.

Počet štúdií
Pred desiatimi rokmi bolo v Bratislave len pár štúdií a nie každý sa do nich odvážil vojsť. Tetovali tam tzv. „drsňáci“. Odvtedy počet tetovacích štúdií rapídne vzrástol.

Klientela
Dnes má o tetovanie záujem skutočne ktokoľvek – aj bankári, manažéri, otcovia, matky či starší ľudia.

Hygiena
Na to, aby tetovacie štúdio fungovalo, musí prejsť kontrolou Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Tým pádom je dnes v niektorých tetovacích štúdiách „čistejšie ako v ordinácii“. Pred desiatimi rokmi sa ľudia dávali bežne tetovať mimo štúdia a ak to preženieme, boli radi, ak mal tetovač rukavice. „Uvedomujeme si, že pracujeme s ľudským telom – spôsobujeme mu ranu, pod kožu aplikujeme cudzí predmet (farbu), a aby sme neublížili klientovi ani sebe, musíme spĺňať štandardy,“ objasnila Petra.

Tetovači
Na Slovensku máme tetovačov aj s dvadsaťročnou praxou. Tí sa predtým nemali kde učiť, boli to samoukovia. Väčšina dnešných tattoo artistov už absolvovala kurz.

Farby
Pred desiatimi rokmi neboli dostupné v takej kvalite ako dnes, ale boli.

Dôvody, prečo sa ľudia dávajú tetovať, sú rôzne. Niekto to vníma ako filozofiu, inému sa kerka páči vizuálne, ďalšiemu zvyšuje sebavedomie. Petra Lehutová, ktorá má na tele niekoľko tetovaní, piercingov a ako jediná na Slovensku aj subdermálny implantát, vysvetlila, že sebavedomie nezvyšuje viac ako umelé prsia či nechty, odsatie tuku alebo strihanie vlasov.

„Každý má niečo svoje, čím si zdvíha sebavedomie. Keby sme nepotrebovali na tele zmenu, tak sa nestriháme. Len v prípade tetovania hovoríme o extrémnejšej forme, lebo do určitej miery je akoby nezvratné.“

Tetovaním možno aj zakryť veci, ktoré nechceme, aby bolo vidieť – pigmentové škvrny či jazvy. Petra Lehutová tvrdí: „Občas jazvy konzultujeme s dermatológom, pretože nie je jedno, či ide o malú jazvičku alebo keloidnú jazvu a rozhoduje aj to, aká je stará a či je celkom zahojená. Rozsiahle jazvy netetujeme, je to bolestivejšie, paradoxne napriek tomu, že jazva je mŕtve tkanivo.“

Na otázku, čo dnes fičí, Petra odpovedá: „Moderné sú mená detí, ale aj partnerov. Nerobíme to často, ale občas za nami prídu ľudia s tým, že sa ich potrebujú zbaviť. Vtedy už zväčša s uvedomením, aký som bol vtedy hlúpy.“

Majiteľka štúdia upozorňuje na to, že prekrývanie tetovania je oveľa zložitejší proces ako tetovanie samotné. Náročnejšie na čas, peniaze a v neposlednom rade aj viac bolí. Moderné sú tiež dátumy, napríklad svadieb, frázy, nápisy a motivačné mottá. Populárnym trendom sú tetovania podľa Rihanny a Lady Gaga. V štúdiu The Body Gallery sa už stretli aj s požiadavkou vytetovať podpis.

Medzi najbolestivejšie miesta patrí všeobecne hrudník, členky, chrbtica a slabiny. Neodporúčajú sa tetovať tie časti, na ktorých farba dobre nedrží – prsty, dlane, chodidlá a ústa. Žiadne zásahy do tela, ktoré môžu ohroziť zdravie ženy a dieťaťa sa neodporúčajú napríklad počas tehotenstva. Tetovanie podľa Petry Lehutovej ako také nebolí, ide skôr o nepríjemný proces, z dôvodu, že trvá dlho a je intenzívny. „Zatiaľ to všetci prežili.“ Miera bolesti záleží aj od tatera. Sú tateri, ktorí tetujú jemne, niektorí si ihlu povytiahnu viac. Všetko záleží od ich kvality a štýlu.

Zdravotné riziká (zápal, potničky a podobne) v profi štúdiu dnes už takmer nehrozia. Ak nie je pravdaže zanedbaná následná starostlivosť. Podstatné je pristupovať k tetovaniu ako k rane – čistiť ju, vyživovať a keďže sa hojí dva týždne, ideálne je dopriať telu pokoj asi na mesiac. Treba obmedziť fyzickú aktivitu, vyhýbať sa slnku, saune a soláriu, tetovanie pravidelne umývať antibakteriálnym mydlom a natierať špeciálnym krémom. Chrániť pred slnkom ho treba doživotne. Čím vyšší faktor, tým lepšie. Tetovanie totiž priťahuje slnko, lebo je tmavé a takisto pod slnkom bledne.

Petra Lehutová

prevádzkuje bratislavské tetovacie štúdio The Body Gallery. Viac info na www.bodygallery.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #slnko #tetovanie #tetovacie štúdio #potničky #kerka #ihla #sauna