Naozaj cukor spôsobuje akné?

Tvrdenie, že sladkosti spôsobujú a zhoršujú stav akné, lekári a vedci dlho odmietali. Štúdia amerických vedcov zverejnená v denníku NY Times však potvrdila, že cukor v strave môže viesť k vzniku a zhoršovaniu tohto kožného ochorenia.

07.11.2011 06:00
akne Foto:
Zhoršenie pleti zrejme spôsobujú aj korenené a slané jedlá.
debata

Súvislosť medzi príjmom sladkostí, ale aj iných potravín a akné medicína dlho popierala. Výskumy však predsa len dokázali, že cukor nie je v tejto záležitosti celkom nevinne. Americký výskum priniesol zaujímavý výsledok: ľuďom trpiacim na akné škodia potraviny s vysokým glykemickým indexom. Sú to potraviny, ktoré rýchlo zvyšujú hladinu glukózy v krvi a medzi ne patria jedlá a výrobky s vysokým obsahom cukru.

Škodiť môže aj biele pečivo

Ak organizmus prijme potraviny s vysokým glykemickým indexom, zvýši sa rýchlo hladina glukózy v krvi. To spôsobí, že telo začne uvoľňovať inzulín a viaceré hormóny, ktoré môžu zvyšovať produkciu mazu v pokožke, čím vznikajú zápaly na pokožke v podobe akné. Na overenie tejto teórie vedci skúmali dvanásť týždňov skupinu päťdesiatich ľudí vo veku pätnásť až dvadsaťpäť rokov, všetkých trpiacich na akné. Polovica z nich počas tohto času jedla stravu s vysokým glykemickým indexom, ako sú sladkosti, biely chlieb, sladené cereálie a cestoviny. Ostatní jedli potraviny s vysokým obsahom bielkovín a nižším glykemickým indexom, ako sú ryby, celozrnné pečivo a ovocie. A výsledok experimentu potvrdil predpoklad vedcov, že jedlá s vysokým glykemickým indexom sú pre chorých na akné nevhodné.

Pokus dokázal, že v skupine, ktorá prijímala sladkosti, biely chlieb alebo sladké cereálie, sa stav pokožky zhoršoval, v lepšom prípade sa nemenil. Skupina, ktorá jedla ryby a stravu s vysokým obsahom bielkovín a nízkym glykemickým indexom, zaznamenala lepšie výsledky. Ložiská akné sa zmenšili a znížil sa výskyt zapálených miest na pokožke. Znížila sa mierne aj produkcia androgénov, mužských pohlavných hormónov, spôsobujúcich akné.

Pozor aj na mlieko

Ďalšie americké výskumy sa zase zamerali na v súvislosti s akné ďalšiu pomerne často diskutovanú potravinu – mlieko. Výsledky ukázali, že akné sa s pitím väčšieho množstva mlieka zhoršuje. Niektoré výskumy dokonca doslova tvrdia, že pokiaľ človek denne vypije približne pol litra mlieka, stav akné sa mu zhorší až o päťdesiat percent. A najzaujímavejšie je tvrdenie, že najviac škodí nízkotučné mlieko. Všetko však súvisí s tým, ako človek mlieko znáša. Pokiaľ máte neproblematickú pleť, akné z pitia mlieka sa určite báť nemusíte.

Zhoršenie pleti zrejme spôsobujú aj korenené a slané jedlá. Pri ich konzumácii prichádza k poteniu a tým k zanášaniu pórov, následkom čoho sa pleť znečisťuje. A devastujúce na pokožku s akné pôsobia kyslé jedlá. Ľudia citliví na tieto potraviny majú zvyčajne aj problémy s akné. Ukazuje sa, že naozaj záleží na strave a pri akné má obmedzenie niektorých jedál naozaj zmysel. Dobré je vyvarovať sa aj tučných a vyprážaných pokrmov, nasýtené tuky aknóznej pokožke škodia.

Dedičstvo po rodičoch

Stav a výskyt akné neovplyvňuje len jedlo. To, či tínedžeri budú trpieť stredným až ťažkým akné, do veľkej miery súvisí s tým, či ním trpeli ich rodičia. Výsledky novej štúdie, ktorá vyplynula zo skúmania rodinnej anamnézy tisíc iránskych študentov, ukázali, že genetika môže byť v prípade akné kľúčová.

Ako uviedol Journal of Investigative Dermatalogy, až 14 percent detí rodičov, kde jeden z nich trpel stredne ťažkým akné, trpí týmto ochorením tiež. Ťažkým akné trpí až dvadsať percent tínedžerov, ktorých rodičia mali tento problém. „Deti rodičov, ktorí trpeli týmto ochorením, by mali byť ešte pred pubertou sledované,“ uviedol v tejto súvislosti nemecký lekár Christos Zouboulis, ktorý sa podieľal na spomínanom výskume. Ako ďalej podotkol, dôležitá je najmä anamnéza matiek. „Tínedžeri, ktorých matky postihlo stredne ťažké až ťažké akné, sú trikrát viac ohrození touto chorobou ako deti, ktorých rodičia problémy nemali,“ tvrdí lekár.

Ak mali akné aj otcovia, riziko vzniku choroby sa u detí sa zdvojnásobuje. Výsledky výskumu priniesli aj fakt, že riziko sa oveľa viac zvyšovalo medzi tínedžermi, ktorí jedli veľa sladkých a mastných potravín. Štúdia nemeckých vedcov teda tiež nepriamo potvrdzuje, že akné a strava spolu predsa len súvisia.

debata chyba