Žiadna potravina nie je príčinou akné

Akné trápi najviac pacientov v pubertálnom veku, pričom v prípade mužov sa to tiahne až k tridsiatke, u žien až do 25-30 rokov.

10.09.2013 06:00
akne Foto:
Základom je pleť čistiť a hlavne "netlačiť". Mechanické dráždenie môže spôsobiť ešte horšie problémy.
debata

Preto nemožno akné vnímať ako tzv. tínedžerskú chorobu. Zhoršenú cirkuláciu a samočistenie našej kože spôsobuje napríklad soľ či mlieko, ktoré môže zahlieňovať. Žiadna potravina však nie je príčinou akné. Sú len potraviny, ktoré negatívne ovplyvňujú čistenie. Patrí sem kakao ako také (čokoláda), čili a ostatné štipľavé potraviny. Dermatológovia odporúčajú, aby si každý poctivo odsledoval, čo mu nerobí dobre. Pretože sú aj ľudia, ktorí celý život jedia kakao a akné sa im nemení. Každopádne, vo všeobecnosti problémy spôsobujú ťažké jedlá a požívatiny, ktoré zaťažujú pečeň a obličky. Funguje to tak, že náš organizmus pracuje na tom, aby ich spracoval a koža príde na rad v procese čistenia až posledná.

Kto plánuje detoxikáciu organizmu a plánuje jesť iba ovocie a zeleninu, mal by sa pripraviť na to, že spočiatku sa stav kože zhorší (ako napokon pri každej detoxikácii). Kto to však nevzdá a vydrží – bude pokračovať v prijímaní zdravej stravy, onedlho na tom bude oveľa lepšie. Zlepší sa fyzično a tým pádom aj koža…

V niektorých prípadoch veľmi účinným prostriedkom pre ženy, ktorý môže ovplyvniť akné, je antikoncepcia. Niektoré druhy výrazne zlepšujú pleť, hoci v súčasnosti sa od tohto postupu skôr upúšťa, nakoľko tabletky sú silné a antikoncepcia ako taká má veľa nežiadúcich účinkov.

Existuje aj silná forma akné u chlapcov, tzv. akné conglobata. V takomto prípade dermatológovia odporúčajú lokálne čistenie (peeling), postupujú aj antibioticky a využívajú vitamín A derivát, ktorý zasahuje do metablizmu mazu, čiže vysušuje aj maz aj prácu mazových žliazok. Baktéria propionibacterium acne nemá živiny a odumiera. Terapeutické možnosti sú, no dermatológovia odporúčajú začať základom – čistiť a hlavne „netlačiť“, lebo mechanické dráždenie môže spôsobiť ešte horšie problémy – patria sem napríklad jazvy po akné.

debata chyba
Viac na túto tému: #akné #čistenie pleti