Pigmentové škvrny - pomsta letného obdobia

Pigmentové škvrny sú nepríjemnou chybičkou krásy a patria k najčastejším kozmetickým problémom.

29.04.2014 06:00
pigmentové škvrny Foto:
Aj takto môže pokožka vyzerať.
debata

Nepekné hnedé fľaky sa objavujú v dôsledku nadmernej tvorby a ukladania kožného farbiva (melanínu) v pokožke. Na vznik tejto dermatologickej nedokonalosti, ktorá rozhodne nepridáva na sebavedomí, sú náchylnejšie ženy. Ako sa vyvarovať škvrnám na tvári, na pokožke celého tela a ako znížiť riziko ich výskytu vám poradí dermatologička MUDr. Adriana Tomeková, primárka dermatologicko-laserovej kliniky Tomar.

Pigmentové fľaky spôsobujú rôzne faktory a vystopovať príčinu ich vzniku nebýva vždy jednoduché. „Nežiaduce zafarbenie môže byť podmienené nadmerným slnením, pobytom v soláriu, tehotenstvom, užívaním hormonálnej antikoncepcie, starnutím pokožky alebo aj používaním parfumovanej kozmetiky obsahujúcej éterické oleje v kombinácii so slnečným žiarením“, prezrádza doktorka Tomeková Keďže sa leto nezadržateľne blíži, boj proti hyperpigmentácii začína byť opäť aktuálny. Zvýšená tvorba melanínu môže byť ovplyvnená účinkom ultrafialového žiarenia, ktoré stimuluje pigmentáciu buniek v koži, v následku čoho sa na povrchu pokožky objavujú malé oválne pigmentové fľaky.

Nevystavovať tvár priamemu slnku je najlepšia prevencia pred vznikom alebo zvýraznením pigmentových škvŕn v lete. Držať sa však tejto rady počas teplých dní je neľahká úloha. Práve preto si pre vás dermatologička MUDr. Tomeková pripravila desatoro, ktoré vás pred nepríjemnými pigmentáciami ochráni:

  • Vyhýbajte sa pobytu na ostrom slnku na pravé poludnie
  • Zvoľte opaľovací krém s ochranným faktorom min. 30 a používajte aj mejkap s UV filtrom
  • Počas letných mesiacov nepoužívajte peelingy, ktoré oslabia ochrannú vrstvu vašej pokožky
  • Vyvarujte sa agresívnej parfumovanej kozmetike, ktorá môže zvýšiť citlivosť pokožky
  • Myslite na to, že antibiotiká a slniečko sa nemajú v láske
  • Vyhýbajte sa soláriu
  • Nezabúdajte na pitný režim
  • Používajte hydratačné krémy
  • Doprajte si veľa vitamínu E, betakaroténu a zinku
  • Nenechajte sa zviesť neodborným mechanickým čistením pleti. Vytláčaním môže infekcia preniknúť hlbšie do pokožky. Následne môžu vzniknúť malé chrasty alebo jazvičky, ktoré na slnku stmavnú.

Ak sa vám napriek snahe vyhnúť sa opaľovaniu predsa len objavila nadmerná pigmentácia na pokožke, existuje niekoľko účinných spôsobov, ktoré napomôžu k jej eliminácii, prípadne k úplnému odstráneniu. „U mladších žien a pri ľahšej forme hyperpigmentácie sa odporúča chemický peeling kyselinou glykovou, alebo hlboký peeling kyselinou trichloroctovou, ktoré odstránia jemnú pigmentáciu a zároveň vybielia aj výrazné fľaky,“ radí doktorka Tomeková. Dodáva, že výsledkom tohto ošetrenia je zlúpnutie starej vrstvy pokožky za pomoci regeneračného séra. Upozorňuje, že ak sa rozhodnete pre peeling, je nutné počítať s niekoľkými sedeniami, kým hyperpigmentácia úplne nezmizne.

MUDr. Adriana Tomeková. Foto: archív A. Tomekovej
Adriana Tomeková MUDr. Adriana Tomeková.

Jednou z ďalších účinných a obľúbených procedúr je podľa Tomekovej aplikácia laserového lúča, ktorý prenikne do spodnej vrstvy pokožky a následne roztriešti pigment na drobné čiastočky. Tieto mikroskopické čiastočky sa postupne z tela vyplavia. Dokonalé odstránenie pigmentových škvŕn sa dá docieliť aj pomocou IPL alebo intenzívnym pulzným svetlom, jednej z najefektívnejších a najmodernejších metód súčasnosti. „Koža obsahujúca pigment absorbuje cielený svetelný impulz, ktorý vďaka vzniknutej tepelnej energii zničí pigmentovú škvrnu. IPL šetrne likviduje štruktúry pigmentových buniek, pričom je ohľaduplný k okolitým tkanivám a nepáli kožu, vysvetľuje dermatologička.

V najľahších prípadoch sa odporúča použitie bieliaceho krému, ktorého účinok sa dostaví až po niekoľkých týždňoch či mesiacoch používania. Ak sa rozhodnete pre akýkoľvek druh bielenia kože, majte na pamäti, že počas letných mesiacov by mala pleť oddychovať a s procedúrami je potrebné počkať do jesene. Preto radšej zvoľte módu veľkých klobúkov a snažte sa predchádzať vzniku pigmentových fľakov dôslednou ochranou pred nadmerným slnením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pigmentové škvrny #kozmetický problém