Botulotoxín je nepriateľ vrások, ale aj potenia

Máte fóbiu z každého podania ruky, v mestskej doprave by ste najradšej použili neviditeľný plášť a v taške pre istotu vždy nosíte náhradnú košeľu?

26.05.2014 06:00
Tomar, botulotoxín, Zuzana Murárová Foto:
Problém s potením? Vyrieši ho botulotoxín.
debata (1)

Možno trpíte hyperhidrózou, teda nadmerným potením. Dezodoranty a antiperspiranty tu pomôžu len sčasti. Váš problém vyrieši botulotoxín.

Ochorenia štítnej žľazy, tuberkulóza, obezita, menopauza, vysoký tlak či cukrovka. Aj tieto chorobné stavy môžu byť príčinou neznesiteľného potenia. „Ak sa však nadmerne potíte bez organickej alebo psychickej príčiny, môže ísť o emocionálnu hyperhidrózu,“ prezrádza MUDr. Zuzana Murárová, PhD. z dermatologicko-laserovej kliniky Tomar. Vtedy by ste mali navštíviť dermatovenerológa, ktorý na základe vyšetrení zistí príčinu problému a začne ju liečiť.

Dermatologička, MUDr. Zuzana Murárová. Foto: Tomar
Zuzana Murárová Dermatologička, MUDr. Zuzana Murárová.

Nepriateľ vrások aj potenia
Botulotoxín A je neurotoxín, ktorý dočasne vyhladí vrásky na tvári, ale vie zablokovať a ochromiť aj potné žľazy. Nie však úplne. Asi dve až štyri percentá žliaz ostanú aktívne. Pacienti sa nemusia obávať, že sa zrazu začnú potiť na inej partii tela. Botulotoxín sa môže vpichovať do podpazušia, dlaní, čela či podošiev. V podstate preruší spojenie medzi svalmi a nervami. “Prerušenie je však dočasné. Jedno ošetrenie zmierni potenie a zápach na sedem až dvanásť mesiacov, je to individuálne. Najdlhšie vydrží pod pazuchami, najkratšie na dlaniach,“ upozorňuje doktorka Murárová.

Pri prvom stretnutí by sa vás mal lekár opýtať, odkedy sa potíte, či je to dedičné a či netrpíte nejakým ochorením. Botulotoxínové injekcie totiž pomôžu len pacientom, ktorí trpia emocionálnou hyperhidrózou (nadmerná tvorba potu pri emóciách ako sú stres, nervozita, strach, napätie, radosť).

Samotný zákrok je ambulantný a rýchly, miestami však nepríjemný. Lekár vpichuje jemnou ihlou botulotoxín priamo do oblasti podpazušia, dlaní alebo stupají. „Bolesť môžete pocítiť predovšetkým na dlaniach, kde sú nervové zakončenia najcitlivejšie,“ pripomína doktorka Murárová. Efekt terapie začína od troch dní po aplikácii.

Problém s potením? Vyrieši ho botulotoxín.
aj ochorenia štítnej žľazy, tuberkulóza,...
+2Botulotoxín A dočasne vyhladí vrásky na tvári,...

Tipy na každý deň

Antiperspirant hneď po sprche
Hneď, ako vyjdete zo sprchy, použite antiperspirant. Telesný pach vzniká pomerne rýchlo. Keď prípravky proti poteniu použijete na čistú pokožku, vydržia omnoho dlhšie.

Prvá pomoc
V kabelke majte vždy po ruke jemne voňajúce vlhčené obrúsky. Len čo začnete cítiť, že sa objavuje pot, použite ich. Dokážu odstrániť nepríjemný zápach a budete sa po nich cítiť sviežo a čisto.

Ste to, čo jete a pijete
Denne vypite dva a pol litra tekutín. Hydratácia zabráni prehrievaniu organizmu, a preto sa budete menej potiť. Neplatí, že čím viac pijete, tým viac sa potíte.

Doprajte si

Potraviny s vitamínmi A a E
Sú nevyhnutné pre zdravú pokožku. Vitamín A nájdete v mlieku, v pečeni, vo vaječnom žĺtku a v rybách. Vitamín E v špenáte, avokáde, mandliach, lieskových orechoch, semenách slnečnice a píniových jadierkach.

Magnézium
Upokojí nervovú sústavu (nelúpaná ryža, sójové bôby, orechy, pivovarské kvasnice, strukoviny, otruby a orechy).

Šalviu
Podporuje sťahovanie potných žliaz, čím zabraňuje poteniu.

Ovocie a zeleninu
Okrem množstva užitočných vitamínov, minerálov a vlákniny obsahujú priemerne osemdesiat percent vody, ktorá ochladzuje.

Potraviny s vitamínom B1
Je dôležitý pre trávenie a nervovú sústavu. Nachádza sa v morských živočíchoch, strukovinách, zemiakoch, vo vaječnom žĺtku a v červenom mäse.

Zelený čaj
Najlepšie ráno, na lačný žalúdok. Môžete ho pridať aj do kúpeľa. Tanín vysuší pokožku a neutralizuje nepríjemný zápach potu.

Odpustite si

Kofeín
Jeho zvýšená konzumácia môže vyvolať úzkosť, ktorá spúšťa nadmerné potenie.

Alkohol
S etanolom obsiahnutým v alkohole sa organizmus snaží vyrovnať aj cez potné žľazy.

Pikantné jedlá
Môžu byť chutné a možno aj zdravé, ale nadmernému poteniu nesvedčia.

Chemicky upravované potraviny
Vaše telo potrebuje na spracovanie toxínov oveľa viac energie.

Jedlá bohaté na cukor a glukózo-fruktózový sirup
Vyhnite sa aj konzumácii sladených nápojov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #botulotoxín #potenie #hyperhidróza