Pigmentové škvrny - kedy vznikajú a čo s nimi?

Pigmentové škvrny - nevyskytujú sa len na tvári, ale kdekoľvek na tele.

25.08.2014 06:00
pigmentové škvrny Foto:
Pigmentové škvrny nevznikajú len na tvári...
debata

Okrem genetickej predispozície existujú rôzne príčiny vzniku pigmentových škvŕn, z ktorých veľké množstvo možno ovplyvniť a pomerne účinne tak predísť ich vzniku. Ak už nimi trpíte, nedajte šancu vzniku novým.

Prečo vznikajú
Pod pigmentové škvrny sa podpisuje nadmerné vystavovanie kože slnku, teda časté opaľovanie – kožné bunky reagujú zvýšenou produkciou melanínu. Dermatovenero­logička MUDr. Vladimíra Flimerová informovala, že pigmentové škvrny môžu vzniknúť aj v dôsledku používania niektorých parfumov a kolínskych vôd. Nebezpečný je ich obsah éterických olejov s kombináciou so slnečným žiarením.

Niektoré lieky, antibiotiká a rastlinné výživové doplnky sú fotosenzitívne – zvyšujú citlivosť na slnečné žiarenie. Patria k nim tetracyklíny, ciprofloxacín či ľubovník bodkovaný. Dôležité je dôkladne si prečítať príbalový leták alebo sa informovať u lekára či lekárnika, odporúča lekárka.

Aj hormonálne zmeny ako tehotenstvo, užívanie hormonálnej antikoncepcie a s ňou súvisiaca zvýšená hladina estrogénu prispieva k väčšej aktivite melanocytových buniek. Príčinou vzniku hnedých škvŕn môžu byť aj invazívne a kozmetické zákroky.

Existuje však ešte jedna možnosť, kedy vzniknú hnedé škvrny. Môžu byť prejavom niektorých ochorení, najmä zlej látkovej výmeny pri ochoreniach pečene a obličiek (tzv. starecké škvrny).

Kto je ohrozený?
Škvrny postihujú viac ako 90% belochov nad 50 rokov. U starších ľudí ich nájdeme na miestach, ktoré bývali najčastejšie vystavované slnečnému žiareniu. Na brade, nose či v okolí úst, na ramenách, rukách… „UV žiarenie stimuluje pigmentáciu buniek v koži. Pigmentové škvrny sú výsledkom nadmernej tvorby kožného pigmentu melanínu v kožných bunkách, melanocytoch,“ povedala MUDr. Flimerová. Vo veku nad 50 rokov sa škvrny už považujú za súčasť prirodzeného procesu starnutia. Väčšie sklony k ich vzniku majú viac ženy ako muži. Prvé príznaky sa môžu okrem detstva objaviť počas tehotenstva alebo pri užívaní hormonálnej antikoncepcie, či vplyvom hormonálnych zmien v období menopauzy. V prípade dedičných pigmentových škvŕn sa zvyknú prvýkrát objaviť už v detstve.

Preventívne opatrenia
„Základným pravidlom prevencie vzniku pigmentových škvŕn je predovšetkým dôsledná ochrana pred slnečným žiarením,“ radí MUDr. Flimerová. Samozrejmosťou by podľa jej slov malo byť používanie denných krémov s ochranným faktorom SPF podľa fototypu, pri predispozícii k hyperpigmentácii či počas tehotenstva by faktor mal byť 20 a viac. Ak sa opaľujete, vždy použite vhodné prípravky s adekvátnou UV ochranou, radí lekárka. Odporúča tiež dať prednosť produktom z lekárne, nie kúpe opaľovacieho krému v drogérii a nevystavovať sa priamemu slnečnému žiareniu medzi 11. a 15. hodinou. "Dôkladne zvážte užívanie a výber liekov, vždy si čítajte príbalové letáky k liekom a výživovým doplnkom, ktoré sa chystáte užívať,“ pripomína lekárka.

Možnosti liečby

Pigmentové škvrny nepredstavujú vo väčšine prípadov medicínsky problém, ale predovšetkým estetický, ktorý sa dá riešiť viacerými spôsobmi.

Krémy na pigmentové škvrny
Pôsobia na tmavých miestach pokožky, akými sú starecké či pigmentové škvrny. Účinné látky kyseliny salicylovej a extraktu zo žeruchy viditeľne zosvetľujú postihnuté miesta.

Chemický peeling
Metóda, pomocou ktorej sa odstráni vrchná vrstva pokožky. Keďže ide o nebolestivý proces, pacient nepotrebuje umŕtvenie. Počas zákroku sa na pokožku aplikuje účinná látka, najčastejšie alfa hydroxy kyseliny a následne sa začne jemné obrusovanie.

Diamantová dermabrázia
Bezbolestný mechanický peeling, ktorý odstraňuje povrchové vrstvy kože, škvrny, vrásky a jazvy. Urýchľuje fyziologický proces kožnej obnovy. Výsledkom ošetrenia je zvýšená produkcia kolagénu.

Laserové odstránenie pigmentácií
Pri zákroku sa na pigmentáciu priloží kryštál, cez ktorý prechádza impulz – svetlo presne definovanej vlnovej dĺžky, ktoré ničí pigmentové bunky. Pigmentácia po zákroku stmavne a po troch až štyroch týždňoch zmizne. Podľa hĺbky a intenzity pigmentácie je potrebné zákrok opakovať.

LED diódové polarizované zelené svetlo
Ošetrenia sa odporúčajú absolvovať v jesennom a zimnom období a je dôležité ošetrovanú pokožku chrániť pred slnečným žiarením prípravkami s najvyšším ochranným faktorom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tvár #pigmentové škvrny #genetická predispozícia