Tvorbu kolagénu možno podporiť aj stravou

Túžite po pevnej a pružnej pokožke, no chcete sa vyhnúť akýmkoľvek kozmetickým zásahom?

17.09.2014 06:00
jahody, vitamín C Foto:
Jahody sú jedným z najlepších zdrojov vitamínu C.
debata

Stačí, že si budete dávať pozor na to, ako sa stravujete. Existujú potraviny, ktoré majú na pevnosť a pružnosť pokožky vplyv. Treba ich hojne zaradiť do jedálnička. Napokon – nič tým nepokazíte ani v prípade, že mladnúť netúžite. Vitamín C napríklad potrebujeme tak, či tak.

Štruktúra kolagén je zodpovedná za pevnosť pokožky, no má svojich nepriateľov. Starnutie pokožky urýchľujú voľné radikály, ale aj slnečné svetlo – ak to s ním preháňame. Tiež čas, ten sa však, žiaľ, nedá zastaviť. Podporte kolagén, aby sa v tele tvoril.

Vitamín C
Nezabúdajte naň. Najlepšie, ak začnete deň s takým, dnes už veľmi populárnym pohárom vody s citrónom (prípadne limetkou). V tomto tempe môžete pokračovať celý deň. Ako je známe, vitamín C sa nachádza takmer v každom ovocí a zelenine a odborníci odporúčajú prijímať ho po celý deň (ideálnejšie, ako si ho dopriať vo veľkej dávke len povedzme ráno). Ak nemáte po ruke citrón, vysoké dávky sú aj v jahodách, v paprike alebo v brokolici.

Aminokyseliny
Doprajte si arašidy, pšenicu, vaječné bielky, fazuľu a chudé mäso – obsahujú prolín a lyzín, vďaka ktorým pokožka bude mladnúť.

Antioxidanty
Tie, pravdaže, vynechať nemôžete. Najlepším zdrojom je čaj a to hneď niekoľko druhov, len si z neho doprajte niekoľko šálok (aj štyri). Zelené, čierne, biele, ale tiež oolong čaje sú hotovým nepriateľom vrások.

Cesnak a cibuľa
Ako brat a sestra, stále spolu a dokonale sa dopĺňajú. Obe sú zdravé a nepomáhajú len prechladnutému organizmu, ale spomaľovať tiež deštrukciu kolagénu.

Fytochemikálie
A tých budete potrebovať – čím viac, tým lepšie! Nájdete ich napríklad v orechoch, ale tiež v obilninách a v ovocí (maliny, čerešne, čučoriedky). Ak pokožka ochabne, vymenované zdroje umožnia stratenú pružnosť opäť nájsť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #vitamín C #cesnak #vrásky #kolagén #pružná pokožka